Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
59 minut temu, galan99 napisał:

Osusza ziemię .

Prace trwają nad zmianą .

Już w przyszłym roku wejdzie w życie obowiązkowa definicja rolnika aktywnego zawodowo, która będzie umożliwiać ubieganie się o dopłaty bezpośrednie. Unia Europejska i rząd chcą w ten sposób wyeliminować finansowanie dużych podmiotów mających ziemię, ale nie zajmujących się produkcją rolną. 

Zmiany w Planie Strategicznym Wspólnej Polityki Rolnej - dopłaty, aktywny rolnik, dobrostan zwierząt i rolnictwo węglowe

https://www.agrofoto.pl/articles/aktualnosci/definicja-rolnika-aktywnego-od-2023-r-sprawdz-kto-dostanie-doplaty-bezposrednie/?gclid=EAIaIQobChMIief9gria_AIVBrayCh22KQAOEAAYASAAEgITQ_D_BwE

Pierdu pierdu, ta c*pa Wojciechowski prosi rolników o pomoc w stworzeniu tej definicji. @Denwer@ wypowiedź się 

Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Na sprzedaż na FV

Kupione od rolnika na vacie, bo fv będzie wystawiał 

No i teraz w sumie sam nie wiem co i jak

Jak jest faktura to nie ma pcc bo jest vat 23%

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

To Ty, nie wygrałabyś ani z Michałem ani ze mną. Tak jak wyżej piszą, po co sześciopak jak można mieć całą beczkę.

To ciężko złapać w garść ptaszka przy takim 

Opublikowano
8 minut temu, bratrolnika napisał:

No sprzedaż na FV

Kupione od rolnika na vacie, bo fv będzie wystawiał 

No i teraz w sumie sam nie wiem co i jak

"rolnik ryczałtowy lub czynnie płacący VAT;

przedsiębiorstwo (także komis) oferujące np. maszyny, urządzenia i inne sprzęty rolnicze, czy też samochody itd. 

A więc jeżeli osoba, która z definicji jest rolnikiem ryczałtowym lub czynnie rozlicza VAT jest zwolniona od płacenia podatków od (zakupu) towarów i usług, czyli w tym przypadku także z zakupu przyczepy, samochodu, maszyny rolniczej i nie ma obowiązku opłacenia podatku od czynności cywilnoprawnych (w wysokości 2% od wartości rynkowej zakupywanej "

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Nikt mi nie będzie mówił jak mam żyć 😉 a tymczasem troszkę podjem 😁

IMG_20221227_203703.jpg

ptaszka pod dach będziesz chował?

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Pierwszy raz w tym tygodniu coś pożywniejszego od jakichś zupek 🤔

Lepiej odchorować jak się ma mamie zmarnować 😁

1 minutę temu, hubertb napisał:

Kurna czym żeś tą fotkę zrobił? Pilotem do telewizora? 

Zenit 

Opublikowano
27 minut temu, malaczarna napisał:

Ja się nie boje w pojedynku na gołe klaty ja wygram

No nie wiem. Może się okazać, że mam cycki większe od Twoich. 😉 Pokaż, ocenimy. 

• Haha 7
Opublikowano
1 minutę temu, MonteChristo napisał:

ptaszka pod dach będziesz chował?

Nie, te z kremem dziadostwa to mnie wcale nie intere. Najlepszy jest sernik z tej premii lojalnościowej! Z twarogu z mlekovity no bo skąd! 

Przed chwilą, radekz200 napisał:

Kiedy te ciasto piekłeś ze już zielone?

Ja nie piekłem, mamunia piekła. Choinka z jakiegoś siuwaksu, zdobienie takie. Skąd Ty możesz o tym wiedzieć 🙄

Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

No nie wiem. Może się okazać, że mam cycki większe od Twoich. 😉 Pokaż, ocenimy. 

Mi też przez święta urosły, tak że nie stałbym na straconej pozycji😗

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Nie, te z kremem dziadostwa to mnie wcale nie intere. Najlepszy jest sernik z tej premii lojalnościowej! Z twarogu z mlekovity no bo skąd! 

Serniczek królewski mm najlepszy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v