Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
TheraRolnik napisał:

3 minuty temu, Qwazi napisał:

Najdłuższa taka akcja, w której brałem udział to prawie 6 dni u jednego gospodarza🙆

10 minut temu, slawek74 napisał:

u nas u jednego czasem w dwa dni nie wykoszą 🤭

Ogólnie 7 dni kosilismy u jednego 

Najpierw 2 dni i później za jakiś czas jeszcze 5 dni 

ile ha?

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Aż dziwne że jeszcze nikt nie próbował tego robić walcem drogowym. 

Ugniatały 4 ciągniki, a czego jeden miał wał z kół od wagonów kolejowych. Piąty rozgarniał. Wszystko ładnie szło dopóki nie zaczął się 25 hektarowy kawałek bezpośrednio przy pryzmach. Z trzech wożących zeszło do dwóch, a ten trzeci poszedł na pryzmę. I tak nie dawali rady 

Opublikowano
Qwazi napisał:

4 minuty temu, slawek74 napisał:

u nas u jednego czasem w dwa dni nie wykoszą 🤭

Najdłuższa taka akcja, w której brałem udział to prawie 6 dni u jednego gospodarza🙆

ile ha? ile sprzętów ? u nas czasem to na dwie sieczkarnię koszą to i po 50ha+ w jeden dzień tak na spokojnie i nie od świtu do nocy...

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

a ty nie z galicyjskiej biedy ??

No nie trafiłeś. Jednak co ma mój dziadek do mojego wydawania pieniędzy? Rodowity krakus to taki typowy skrudż z opowieści wigilijnej. 

Opublikowano
9 minut temu, Qwazi napisał:

W tamtej akcji było 87 ha, pola i blisko i dalej, odbiór na bieżąco ale musiały być przerwy bo ugniatanie nie wyrabiało

Było by szybciej ale odległość zrobiła swoje, jeden kurs trwał koło godziny to nie idzie zaszaleć z wydajnością 

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

ile ha? ile sprzętów ? u nas czasem to na dwie sieczkarnię koszą to i po 50ha+ w jeden dzień tak na spokojnie i nie od świtu do nocy...

Zapomniałeś dopisać że pola w koło komina 😉

Opublikowano
Qwazi napisał:

W tamtej akcji było 87 ha, pola i blisko i dalej, odbiór na bieżąco ale musiały być przerwy bo ugniatanie nie wyrabiało

u nas nie ma czegoś takiego zazwyczaj sypią w kilka silosy i kilka dużych ciągnikówxi ładowarek chodzi

Opublikowano
4 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Nie nadaje się, za duża gładka powierzchnia i ani nie dobije ani powietrza nie wyciśnie 

Przecież to ma mechanizm zagęszczający, z przodu jest gładki walec a z tyłu wał oponowy. 

Opublikowano
57 minut temu, TheraRolnik napisał:

Darek ale wiesz że to nie wystarczy 🤔 tak się nie kupuje 🙉🙉

nawet koło komina szkoda czasu i kasy by się kajtnąć na te parę godzin tym bardziej że po sezonie w polu i deko więcej czasu jest 

1 godzinę temu, Qwazi napisał:

...ale żona dostała...większą🤦

to już twoja jej nie wystarczy czy to w druga dziurkę 🤔

1 godzinę temu, Qwazi napisał:

@Bananek chyba mamy tego samech fryzjera🤔😉

jakby miał dłuższe włosy to byłby bardziej widoczny zarys zakoli a wiadomo jaka fryzjerka za ich powstanie odpowiada 

56 minut temu, radekz200 napisał:

A gadali że ja długo pronarke kupował 😛 

to bedzie telenowela jak z zetorem @Aktywnyrolnik7245  

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

u nas nie ma czegoś takiego zazwyczaj sypią w kilka silosy i kilka dużych ciągnikówxi ładowarek chodzi

Tutaj też chodziło dużo sprzętu. I było sypane na dwie pryzmy. Ale jak zaczęło się latanie w 7-10 minut było się na pryzmie spowrotem to nie mogli dać rady

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Przed chwilą, jacus napisał:

a niedaleko, we wieprzu facet doi ponad 1,2 miliona litrow.

Wieprz to Wieprz, do Wieprza to naście kilometrów. I co z tego jak w zasadzie tylko tam doją, reszta to też dziady patrząc po budynkach. 

dziady bo lenie 🤭

Opublikowano
1 minutę temu, konteno napisał:

to bedzie telenowela jak z zetorem

No nie wiem, w czwartek Darek się odgrażał że jedzie dwa ciągniki na Podkarpacie oglądać. Według mnie kupują normalnie. To pierwszy ciągnik po siuntce więc brat brata sam nie wie jeszcze co mu potrzebne. Z drugim pójdzie z górki. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Chodzą do roboty i mają w d... babranie się w krowim łajnie.

Patrz jak się u nas siano suszy. Nie bele, nie pryzmy tylko kopki/ rogoce / płotki.

Zrzut ekranu 2022-12-25 100050.png

No jak u nas 30 lat temu. Jaka to była głupota🤦‍♂️

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, jacus napisał:

we wieprzu facet doi ponad 1,2 miliona litrow.

jest o tym gospodarstwie jakas wzmianka w necie ?

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie słuchaj ich i spokój.

czy ja wiem , może i żonaci pracownicy nie muszą przykładać wagi do ubioru ale kawalerowi to wypada dobrze wyglądać między młodymi ładnymi dziewczynami 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

No jak u nas 30 lat temu. Jaka to była głupota🤦‍♂️

U nas tak do tej pory u wielu. Ja u siebie wolę na płotkach układać niż na rogocach - lepiej schnie. 

1 minutę temu, slawek74 napisał:

hubert 👍🤭🤣🤣🤣🤣

Bardzo dobrze, że to przetrwało. Nawet nie byłoby na co z promykiem radości spojrzeć jakby tego nie było. Tak samo jak paseczków, tu ziemniaki, tam pszenica. Jak dojdzie to co u was to gałęzi szukać bo nawet przez okno nie będzie na co spojrzeć.

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja u siebie wolę na płotkach układać niż na rogocach - lepiej schnie. 

Pod koniec przewróciłem 3 razy ciągnikiem i w kostkę. Tylko kosiłem trawę na siano nie metrowy siuwar. 

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Kurła który musi dzisiaj jechać do teściów na obiad? 😴

Pfff. Od 2017 moja noga nie przestąpiła ich progu. 😉 Polecam. Nie mam też rewizyt. Ostatnio już nawet moje dzieci coraz mądrzejsze i niechętnie tam jeżdżą. 🤷‍♂️ Ciekawe czemu........ 

• Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v