Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Baks00 napisał:

1 minutę temu, hubertb napisał:

Właśnie sobie to wyobraziłem jak biegamy po .... Powiem ci że to dopiero perwera. 

Ja dołożyłem jeszcze grzejniki,to samym chodzeniem idzie się spocić 😉

jak by komuś zimno było to jest worek węgla nasypany 🤭🤪

Opublikowano
44 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Zboże też na dece dosycha lux... Nawet mieszać nieraz nie trzeba... Kukurydzę z koło 30% do suchej tam "wysuszyłem" przy dwukrotnym mieszaniu dziennie... Jak małe ilości ziarna to najlepsza suszarnia.

-5, słonecznie.

Pjoter kiedy króle puszczasz? W styczniu czy lutym już

58 minut temu, superfarmer02 napisał:

@szymon09875 

Toć o tym mówię 

Droga strasznie?

Ostatnio taka za 8 tysięcy pognałem. A lalkę miał kumpel to 15 i poprowadziliśmy na Rzeszów

Opublikowano
5 minut temu, farmtrac8244 napisał:

-4 trza się ruszyć z domu.

Ktoś może coś wie gdzie jest problem w ciągniku. Mianowicie nowe lampy od świateł mijania i drogowych a nie świecą nic lepiej niż stare. Czy alternator ?

Może stare były dobre, a tobie po prostu z wiekiem wzrok siada 

Mówię całkiem poważnie 

Opublikowano

Nie wiem jeszcze, mam 19 młodych i z miejscem krucho jakbym chciał wcześnie puszczać. Chyba dopiero koło połowy lutego żeby się okociły w marcu, zanim się młode odsadzi to te co teraz są małe zdążą już urosnąć i "umrą naturalną śmiercią", od pałki i noża oczywiście. 

2 minuty temu, PAN88 napisał:

Pjoter kiedy króle puszczasz? W styczniu czy lutym już

Opublikowano
Baks00 napisał:

2 minuty temu, slawek74 napisał:

jak by komuś zimno było to jest worek węgla nasypany 🤭🤪

Zaspy koło Chałupki,że i pół worka by starczylo

albo jak Pioter nic nie będę robił i zmieniał 🤭

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Nie wiem jeszcze, mam 19 młodych i z miejscem krucho jakbym chciał wcześnie puszczać. Chyba dopiero koło połowy lutego żeby się okociły w marcu, zanim się młode odsadzi to te co teraz są małe zdążą już urosnąć i "umrą naturalną śmiercią", od pałki i noża oczywiście. 

Ja 16 sztuk mam w tym roku i miejsca opór. 4 teraz na święta umrą i jeden na sylwestra dla chrzesniaka

Opublikowano

Mam jeden chlewek wprawdzie wolny ale to tylko do lutego. Będę musiał jedną klatkę gdzieś wstawić na wiosnę ale nie wiem gdzie jeszcze, albo do stodoły albo pod murek chlewka, to tam z 8 wejdzie takich podrostków. Kurna, krowa była, cielę nieraz jakieś, maciora, koza, kury i się wszystko mieściło a teraz za ciasno. Już kiedyś chlewek 2,5 x 1,5m na trzy części królikom dzieliłem...

Opublikowano
5 minut temu, bratrolnika napisał:

Może stare były dobre, a tobie po prostu z wiekiem wzrok siada 

Mówię całkiem poważnie 

W starych już to malowanie odpadało i były wymienione a do tego jak się włączy światła to i lampka od ładowania zaczyna się żarzyć.  Jazda to owszem w okularach bo jakąś tam wada jest

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Mam jeden chlewek wprawdzie wolny ale to tylko do lutego. Będę musiał jedną klatkę gdzieś wstawić na wiosnę ale nie wiem gdzie jeszcze, albo do stodoły albo pod murek chlewka, to tam z 8 wejdzie takich podrostków. Kurna, krowa była, cielę nieraz jakieś, maciora, koza, kury i się wszystko mieściło a teraz za ciasno. Już kiedyś chlewek 2,5 x 1,5m na trzy części królikom dzieliłem...

Rozwijasz gospodarstwo. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kris91 napisał:

A nie możecie styropianem zastawić wejście? Znaczy nie drzwi, tylko na samej górze ten właz, ja zastawiam co roku i ciepło trzyma 🤔

jest klapa tzn taka ramka z listewek i pilśnią obite bez ocieplenia ale nieregularny kształt włazu i gdzie nie gdzie są szczeliny i chłód trochę idzie , może jakbym ocieplenie strychu kiedyś próbował robić to może i z tym bym pokombinował ale w sumie nie potrzebne mi to , nie jestem u siebie na swoim , w domu tylko nocuję i czuję sie jak lokator to po co pchać sie w koszty i dokładać sobie roboty patrząc jak życie mija 

Edytowane przez konteno
Opublikowano (edytowane)

@Pafnucy a ten drugi fanatyk pisda Włókiczyj85 czy tam włóczęga to gdzies z Twoich stron jest???

iść szybko kiszonki ponosić miesnym HFom bo o 16 rodowite Francuzy z konkurencją naszej wołowiny będa grać 

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Te, ale czubek to powinien być na czubku choinki, a nie na środku 

Demokracja jest, możesz wstawiać co chcesz 

Mi akurat Aleksander pasował 

Jestem jaki jestem, i dodam tylko tyle że nie chciałbym być inny, ani wyższy, ani grubszy 

Ja robiłem u siebie dach w 2016r., brat chyba w 2018 czy 2019, to u niego wyszło drugie tyle, powierzchnia porównywalna

U mnie w tej cenie sześć okien dachowych, u niego małe przeróbki krokiew i deskowanie całego dachu 

Chyba nic złego nie napisałem o tobie 🤔no przynajmniej tak myślę 

A olek to spoko gość był mimo różnych chorób 😉

Opublikowano
38 minut temu, marulekk napisał:

a ten drugi fanatyk pisda Włókiczyj85 czy tam włóczęga to gdzies z Twoich stron jest???

nie całkiem.

no może trochę bliżej do niego niz do Ciebie bym miał..

kurde. ten Dablin do niego pasuje... 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, farmtrac8244 napisał:

-4 trza się ruszyć z domu.

Ktoś może coś wie gdzie jest problem w ciągniku. Mianowicie nowe lampy od świateł mijania i drogowych a nie świecą nic lepiej niż stare. Czy alternator ?

zmierz ładowanie na alternatorze (śruba B+ i obudowa ) , biegunach akumulatora i napięcie na wsuwkach żarówki po uruchomieniu świateł , pociągnąłem nowe wiązki w słupku na dach od halogenów dachowych i świecą lepiej niż te w masce ale do ledow na słupkach dalej im daleko

Opublikowano
13 minut temu, konteno napisał:

zmierz ładowanie na alternatorze (śruba B+ i obudowa ) , biegunach akumulatora i napięcie na wsuwkach żarówki po uruchomieniu świateł , pociągnąłem nowe wiązki w słupku na dach od halogenów dachowych i świecą lepiej niż te w masce ale do ledow na słupkach dalej im daleko

Zmierzyć to tak jak najbardziej 

7 minut temu, Qwazi napisał:

@farmtrac8244 może masz po prostu "za duże" żarówki 

H4

Opublikowano

@bratrolnika Darek u mnie ten dach robili wiosną 2018 z Nova Bud spod Kutna na 8%. I jestem z tej roboty naprawdę zadowolony. Słowo u nich ważne. Żadnych obsuw w terminach. Nawet stopnie dachowe po tygodniu chłopak sam przyjechał zamontować, bo ich nie mieli wcześniej 

2 minuty temu, farmtrac8244 napisał:

Zmierzyć to tak jak najbardziej 

H4

Ile Wat?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v