Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Strongman napisał:

co to za urządzenie może likiś link?

lemik napisał:

Mnie zniechęcił do docieplenia facet który powiedział, że to pieniądze w błoto wyrzucone, bo to co teraz mniej spali latem straci na dogrzewanie, bo inaczej jak w  lodowni. Jeszcze jest jeden co też z tego powodu nie dociepla, tylko okna wymienił a nie głupi człowiek (z wyglądu)😛

mniej bierzcie 🤦‍♂️

Opublikowano
2 minuty temu, lemik napisał:

Mnie zniechęcił do docieplenia facet który powiedział, że to pieniądze w błoto wyrzucone, bo to co teraz mniej spali latem straci na dogrzewanie, bo inaczej jak w  lodowni. Jeszcze jest jeden co też z tego powodu nie dociepla, tylko okna wymienił a nie głupi człowiek (z wyglądu)😛

No nie głupi ale idiota i hochsztapler. Latem jest chłodniej w domu ale to raczej dobrze. Dogrzewać zaczynasz później niż w domu bez ocieplenia. Wymiana okien w domu bez sprawnej wentylacji = grzyb. 

• Like 3
Opublikowano
7 minut temu, lemik napisał:

to mnie powaliło 🤣

Opublikowano
4 minuty temu, Pigmei napisał:

Latem na dogrzewanie domu? Nie kumam 🤔, zazwyczaj to ludziska myślą o klimatyzacji bo gorąco.

Latem to świetnie sprawdza się rekuperator. Zresztą w zimie też. Nastawiasz by wymiana powietrza następowała przed brzaskiem kiedy temperatura jest najniższa i masz klimę za darmo. Dodatkowo mniej kurzu w domu. Żonie tylko trzeba klamki w oknach pozdejmować. 

• Haha 1
Opublikowano
30 minut temu, hubertb napisał:

Nawet jak ktoś ma las to według mnie jest po prostu czyste marnotrawstwo. 

a zostawiać wiatrołomy suszki i gałęziowke na próchno to nie marnotrawstwo? 

26 minut temu, Pigmei napisał:

Póki co  pocieszeniem  są dla mnie grube podwójne ściany, kiedyś taka pustka wewnątrz  była sposobem na zmniejszenie strat ciepła.

ile cm masz tej pustki? u mnie 5 i piana poszła w to jakieś 25lat temu, w serowarni z zewnątrz silikat bloczek, 5styropian i od środka cegła 

Opublikowano
1 minutę temu, konteno napisał:

a zostawiać wiatrołomy suszki i gałęziowke na próchno to nie marnotrawstwo? 

ile cm masz tej pustki? u mnie 5 i piana poszła w to jakieś 25lat temu, w serowarni z zewnątrz silikat bloczek, 5styropian i od środka cegła 

Raczej mi chodzi o to że dom nie ocieplony potrzebuje przynajmniej dwa razy więcej opału. U mnie taki spadek był zanotowany w stosunku do domu nie ocieplonego. Teraz okazało się pianka poliuretanowa użyta 20lat temu do osadzenia okien uległa "zaniknięciu" i jest chłodno. Dodatkowo mam spore mostki na np. balkonach. 

Opublikowano
2 minuty temu, Pigmei napisał:

Docieplenie ścian dachu, modernizacja ogrzewania, wymiana okien i drzwi, rekuperacja... jak to wszystko sie podliczy to taniej będzie postawić drugi domek,😄

Nie prawda, bo w nowym domu dalej będziesz musiał kupić wszystkie te rzeczy. 

4 minuty temu, Pigmei napisał:

Docieplenie ścian dachu, modernizacja ogrzewania, wymiana okien i drzwi, rekuperacja... jak to wszystko sie podliczy to taniej będzie postawić drugi domek,😄

Jeszcze żaluzje zewnętrzne, klime i pompę ciepła dolicz. Nie mówiąc o PV 

Opublikowano
hubertb napisał:

Teraz okazało się pianka poliuretanowa użyta 20lat temu do osadzenia okien uległa "zaniknięciu" i jest chłodno. Dodatkowo mam spore mostki na np. balkonach.

I ja u siebie się zdziwiłem ile braków w ramie, tyle że nawet nie zapianowane było 😂😂😂 Widać fachowcy oszczedzali i to bardzo 😂😂😂😂

• Like 2
Opublikowano
Pigmei napisał:

axw tym drugim to tych rzeczy nie liczy się ?

Opublikowano
Przed chwilą, kris91 napisał:

I ja u siebie się zdziwiłem ile braków w ramie, tyle że nawet nie zapianowane było 😂😂😂 Widać fachowcy oszczedzali i to bardzo 😂😂😂😂

Przez przypadek, zachowało się zdjęcie z tego remontu. Na którym widać wypełnienie. W tym roku zrobiłem mały otwór i wpuściłem kamerę inspekcyjną między ramą a ścianą hula wiatr. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, hubertb napisał:

Prawda, prawda, przeliczałem u siebie 😛 a w starym masz koszta demontażu starego i kombinowanie z załozeniem nowego, moze akurat przy oknach tego nie widać za bardzo ale w przypadku rekupracji,   zmiany ogrzewania na podłogowe czy wymiany pokrycia dachowego z izolacją  to się widzi

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
Przed chwilą, Pigmei napisał:

Prawda, prawda, przeliczałem u siebie 😛

Akurat rekuperator to jest tak prosty że raczej do tego ekipy nie potrzeba raczej chęci. 

Według mnie to wina pianek używanych kiedyś, no ale mogę się mylić. Generalnie planuje póki co nawiercić otwory w szpalcie i wpuścić tam piankę. 

Opublikowano (edytowane)

Tylko w starym budownictwie masz dodatkowe koszta jakimi są przeróbki .

Tak obrazowo w 2014 wymieniałem konstrukcję i pokrycie dachu  gdzie za samą robociznę zapłaciłem prawie x 3 niż jakby mi kładli od zera na nowym domu

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
9 minut temu, Pigmei napisał:

bo czasem trzeba powiedzieć dosyć. 

jeśli kapitalny remont, to czasem można obok drugi postawić, taki jak się chce. 

Opublikowano
hubertb napisał:

Raczej mi chodzi o to że dom nie ocieplony potrzebuje przynajmniej dwa razy więcej opału. U mnie taki spadek był zanotowany w stosunku do domu nie ocieplonego. Teraz okazało się pianka poliuretanowa użyta 20lat temu do osadzenia okien uległa "zaniknięciu" i jest chłodno. Dodatkowo mam spore mostki na np. balkonach.

u mnie jest ,,zimna,, klatka schodowa na strych i tam mostek do ocieplenia

Opublikowano
8 minut temu, hubertb napisał:

Jeszcze żaluzje zewnętrzne, klime i pompę ciepła dolicz. Nie mówiąc o PV 

O właśnie pv, chłopy jak wam się to spisuje bo mnie na kurniku coś szwankuje instalacja 🤔 ostatnio to prawie to nie działa 🤷‍♂️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v