Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Ona potrawy spożywa w nie moim guście. 

Że niby zdrowe? To chleb własnej produkcji się pod to niby kwalifikuje. ;)  

Opublikowano
Przed chwilą, Belaruss820 napisał:

Ile ton na piachu uzyskujecie i ogolnie jakiej wielkosci są buraki? Jaka polaryzacja,zanieczyszczenie wychodzi? Naki tam "zucker" u Was odbiera?

Ton wychodzi kolo 45 z hektara 

Odbiera Nakło 

Opublikowano
Przed chwilą, mf362 napisał:

Naród się wyplenil 

To nie wyplenienie tylko nie wpojenie wzorców, ojca obchodziło to tyle co nic, matki wcześnie zabrakło a zanim babka się skapnęła, że popełniła błąd to było już za późno.

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie pasuje mi i tyla. To nie materiał na gospodynię, ani w babkę ani w matkę się nie wdała.

To też masz wymagania. Ty też się pewnie w dziadka ani w ojca nie wdałeś w pełni. 😉

Opublikowano
songo napisał:

gregor1284 napisał:

7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😁😁😁😁😁😁😁😁😂😂😂😂😂

https://www.wprost.pl/amp/10987456/tvp-obowiazkowo-na-jedynce-pis-szykuje-zmiany-w-telewizorach.html

Nowy kanał TVP senior ma powstać, dla ludzi starszych. Między innymi będą tam wyjaśniać jak wypełnić kartę do głosowania a co najciekawsze to podczas emisji ekran tv ma się nagrzeeac do 60 stopni Celsjusza co będzie dawało ciepełko na całe mieszkanie. Jest jeszcze jedna ciekawa kwestia mianowicie kanał ten będzie odbierał nawet gdy nie będzie już prądu! 

4 minuty temu, songo napisał:

mała piekarnia, wszystko za zakwasie robią.

bo nie dałem rady przełknąć orzechówki, ogólnie nie jestem fanem alkoholi powyżej 40% jak co niektórzy tu.

no tak, ale piekarnia piecze 17-24godz a ja przyjeżdżam na rozwozke o 5tej, więc już nie taki prosto z pieca, a jem dopiero po robocie czyli po 11tej.

Jaka była ta orzechówka? 

Druga sprawa ile masz na godzinę jako rozwoziciel chleba? Znajomemu jeden kierowca odszedł z tego świata w niedzielę i dzwonił żeby mu d*pę ratować ale jest w stanie 10zl/h zapłacić 🤦‍♂️

ja mam 18zl na godzinę + pełne składki emerytalne, a nie jak niektórzy pod stolem. Jedyna wada że urlop czy chorobowe to prawie nie do dostania, bo o zastępcę niezwykle ciężko. a co do orzechówki to znajomy dostał bimberek z orzechu, i on ledwo dał radę przełknąć, mi się cofnęło, przełyk myślałem że wypaliło, no dramat nie trunek.

gregor1284 napisał:

10 minut temu, songo napisał:

dodam jeszcze że do piekarni mam 4km ale z racji że auto na takim odcinku się nie dogrzewa to focus w benzynie spala 10l/100. latem 8.5, No i piekarnia bazuje głównie na sprzedaży do klienta, w małym stopniu na sklepach na których marża jest niska i jeszcze zwrotów od h*ja.

Nie wspomniałeś o stawce 

jak nie wspomniałem, czytaj wyżej, zacytowałem sam.siebie :P

Opublikowano
17 minut temu, Agrest napisał:

O widzisz, jak rok nie obsieją hektarów które Ty obsiewasz to i Rysiek wyższą cenę za zboże uzyska.

Liczyłeś ile rocznie tyś ha przesiejesz?

Przyszli by następni na moje miejsce. Robota marzenie, siedzisz i nic nie robisz 🙄

W tym roku osobiście coś między 1.5-1.7 tys 

Musiałbym w kajet spojrzeć. 

Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

Ty też się pewnie w dziadka ani w ojca nie wdałeś w pełni. 😉

Ojcu to nie wiem na czym zależało, dziadek w sumie nie do końca miał co chciał bo liczył na więcej pola ale dobre i to. 

Przed chwilą, slawek74 napisał:

Pioter w Tobie nadzieja .... że ją na ludzi wyprowadzisz 😃👍

Ale ja nie jestem "człowiekiem" i nie mam zamiaru nikogo wyprowadzać, tak samo aby mnie ktoś wyprowadzał.

Opublikowano
szymon09875 napisał:

17 minut temu, Agrest napisał:

O widzisz, jak rok nie obsieją hektarów które Ty obsiewasz to i Rysiek wyższą cenę za zboże uzyska.

Liczyłeś ile rocznie tyś ha przesiejesz?

Przyszli by następni na moje miejsce. Robota marzenie, siedzisz i nic nie robisz 🙄

W tym roku osobiście coś między 1.5-1.7 tys 

Musiałbym w kajet spojrzeć. 

w roku czy w sezonie?

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

To nie wyplenienie tylko nie wpojenie wzorców, ojca obchodziło to tyle co nic, matki wcześnie zabrakło a zanim babka się skapnęła, że popełniła błąd to było już za późno.

a tak z ciekawości, to czym się zajmuje? Do czego ten brak wzorców ją doprowadził? 

Opublikowano

a tak z ciekawości, to czym się zajmuje? Do czego ten brak wzorców ją doprowadził? 

Skończyła kurs jakichś paznokci czy czegoś takiego i tak dorabia. A czy coś więcej to nie wiem. Doprowadził do tego, że babka się drzeć musi żeby zeszła do jakiejkolwiek roboty a i z umiejętnościami i kondycją krucho... Wyrwać dwa rządeczki buraków i umierać potem dwa dni 🤔 

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Skończyła kurs jakichś paznokci czy czegoś takiego i tak dorabia. A czy coś więcej to nie wiem. Doprowadził do tego, że babka się drzeć musi żeby zeszła do jakiejkolwiek roboty a i z umiejętnościami i kondycją krucho... Wyrwać dwa rządeczki buraków i umierać potem dwa dni 🤔 

Kondycja być powinna, może ma za mało ruchu?

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ojcu to nie wiem na czym zależało, dziadek w sumie nie do końca miał co chciał bo liczył na więcej pola ale dobre i to. 

Ale ja nie jestem "człowiekiem" i nie mam zamiaru nikogo wyprowadzać, tak samo aby mnie ktoś wyprowadzał.

Oj jakby się dowiedziała,, jak jej słodzisz ,, na tym forum na pewno byla by zachwycona 

Edytowane przez mf362
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

eee to był u mnie w poniedziałek paznokcie krówkom robił... 🤭😁

Opublikowano
10 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

W sumie to tak samo u mojego rodzeństwa wena do gospodarzenia, ale jakoś sobie radzą. Nie każdy musi sobie dawać radę w ziemi robić ;) Inaczej też można żyć i na ludzi wyjść. 

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, szymon09875 napisał:

Kondycja być powinna, może ma za mało ruchu?

A kto wie. Może i za mało. 

11 minut temu, mf362 napisał:

Oj jakby się dowiedziała,, jak jej słodzisz ,, na tym forum na pewno byla by zachwycona 

Niewiele mnie to interesuje. 

5 minut temu, Leszy napisał:

W sumie to tak samo u mojego rodzeństwa wena do gospodarzenia, ale jakoś sobie radzą. Nie każdy musi sobie dawać radę w ziemi robić ;) Inaczej też można żyć i na ludzi wyjść. 

To taka kobita mi nie jest do niczego potrzebna.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v