Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, hubertb napisał:

Liczba otworów jest nie ważna, jedno tarczowy każdy będzie rozsiewać nie równo. 

C330 5 i 2000 obrotów silnika i jakoś idzie. 

Sąsiad ma nową amazonke, już nie raz mu mówiłem że trawa od miedzy jakaś ujowa, dalej wcale nie lepiej, nie sieje to równo 

Lejek wcale nie gorszy, choć wąsko sypie i bb nie załaduje 

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał:

Sąsiad ma nową amazonke, już nie raz mu mówiłem że trawa od miedzy jakaś ujowa, dalej wcale nie lepiej, nie sieje to równo 

2000 tys i 5😵,to się jak na kobyle jedzie w siodle ,na stojąco😐

• Haha 1
Opublikowano

No to wystarczy, że masz 15m, na raz nie weźmiesz, musisz na dwa jechać. Mi się to podobało swego czasu, tylko, że więcej zejdzie go podpiąć, odpiąć i umyć niż rozsiać ten przysłowiowy worek ręcznie. Choć bywało, że wiosną już się nie chciało na miskę spojrzeć.

Opublikowano
6 minut temu, Karol6130 napisał:

Dokładnie tak, są lejki po tuningu z większym zasypem i dwoma tarczami. To znowu pozostała kwestia mieszadła. Która u polskich producentów wydaje się nie do przejścia. 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

No to wystarczy, że masz 15m, na raz nie weźmiesz, musisz na dwa jechać. Mi się to podobało swego czasu, tylko, że więcej zejdzie go podpiąć, odpiąć i umyć niż rozsiać ten przysłowiowy worek ręcznie. Choć bywało, że wiosną już się nie chciało na miskę spojrzeć.

Akurat to da się rozwiązać lejkiem z 2 otworami. Zamykasz jeden otwór i lejek sypie wtedy tylko na prawą stronę i trochę za siebie jedziesz dwa razy metr od miedzy. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, hubertb napisał:

Akurat to da się rozwiązać lejkiem z 2 otworami. Zamykasz jeden otwór i lejek sypie wtedy tylko na prawą stronę i trochę za siebie jedziesz dwa razy metr od miedzy. 

Może i tak, teraz się już na to nie zdecyduję - mam na wiosnę do rozsiania niecałe 150kg tylko no i do tego trochę wapna.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

U nas Turek sam przestrzega przed ostrym sosem. 😉 Kumpel, który uwielbia takie palące potrawy wymiękł przy tym ich specyfiku.

Nie idź spać głodny bo się będą cyganie śnili. 😉

Po ryku szybciej. 😉 Malaczarna pisała, że jej po godzinie od oporzadzenia się ryczą jak najęte. 😉

Jak im nie dam żarcia chłopie czytaj ze zrozumieniem.

Opublikowano
kizak napisał:

lejk trochę dalej rzuca w prawą stronę ,ale jak przyzwyczaisz się to nie przeszkadza . Były lejki z 2 otworami ,te podejrzewam że siały rowniej . Ja od dobrych 30 lat zboże siałem lejkiem ,ostatnie kilka lat 2 talerzowym. Chociaż z 10 lat wstecz sialem może ze 2 lata siewnikiem ciągnikowym , Kupiłem konnego ,przerobionego na ciągnik ,z przodu dopasowalem kultywator 2 rzędowy ,większy zasyp i z tylu dodatkowe zagarniacze ,lub brony . [tak po skrucie] I to wszystko bez hydropaku ,to c 360 miała co robić . I toto sieje nawet dobrze ,tylko nigdy mi nie chce się go wyciągać i póżniej czyścić ,i z powrotem . A że ja bardziej krowiarz ,to te 3ha zboża wiosną czy jesienią i nawozowym posieję ,a przy okazji nawozy.  I tak toto stoi bez pożytku 🤷‍♀️

a to o zboże na trzech ha już nie trzeba dbać ?

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

W twoim przypadku Piotrze wolał bym kosa. 

Tylko gdzie tym nawrócić, jak kawałek najszerszy ma 25m a najwęższy nieraz mniej niż 10 jak się dzieli. Z wapnem się ulatam wiosną, fakt, nawozów mało ale wapno "wyrówna" to co zawsze rozsiewane.

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

po zapachu 🤭

Tak próbowałem, ale wiatru ni ma i też pobłądziłem. Jak nie wzrok i węch to dotyk. Na macanego trzeba było😜

59 minut temu, Krzak napisał:

Witam mam okazję kupić Kosa za parę złotych. Da się tym posiać zborze czy coś żeby miało to ręce i nogi. A może lejek lepszy?

Do nawozów tez by się przydał

Za symboliczną flaszkę Ci oddam

Opublikowano

Ludzie w jakiej fazie kosić owies na kiszonke w bele ?? Wykłosił się będzie dobry 🤔

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Piotruś wyobraź że chyba Ty jako jedyny ten przysłowiowy worek nawozu i nikt Tobie nie każe go siać siewnikiem a Ty jak zwykle zaczynasz 😁

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

No właśnie wapno kosem pójdzie, można go przerobić i zawieszać na tuzie. Wiele takich widziałem. Generalnie była by to dla ciebie bardziej uniwersalna maszyna  na niż lejek. 

No jeden somsiad takiego ma, może by i to przerobił ale... 

Przed chwilą, slawek74 napisał:

Piotruś wyobraź że chyba Ty jako jedyny ten przysłowiowy worek nawozu i nikt Tobie nie każe go siać siewnikiem a Ty jak zwykle zaczynasz 😁

Tyś tu przylazł i znów perdolisz. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

Nie idź spać głodny bo się będą cyganie śnili. 😉

Po ryku szybciej. 😉 Malaczarna pisała, że jej po godzinie od oporzadzenia się ryczą jak najęte. 😉

Cyganie mi się nie śnili, ale za to placek po węgiersku😉

Moje jakoś dzisiaj cicho były. Może je ta mgła dusiła i głosu wydobyć nie mogły🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v