Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Bo ziemniak się szybciej rozrośnie i żadnej trawy nie puści. W warzywniku do tej pory sadzę na jedno - dwa najwcześniejsze kopania w rozstawie 45-55cm, w zależności ile miejsca zostaje i jak wypadnie ilość rządków. W tym roku było na 50cm. Konikiem wychodziły 55cm.

No to może i racja, ale nie masz problemu z zielenieniem? 

Ja pamiętam od zawsze było 75, raz 65 jak była kupiona sadzarka na wiosnę i nie zdążyliśmy jej przestawić. Ziemniaków od cholery zielonych było 

Opublikowano
Qwazi napisał:

. Śpijta dobrze ludziska, a tym lepiej, że dłużej 😀

gdzie ta. dłużej trzeba jeszcze z miesiąc ,,starym czasem,, pociagnąć by roboty podgonić bo niektórzt już na zimę po orali a tu jeszcze nic nie robione...

Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał:

Lubi zielone ziemniaki🤭

Nie ma tego problemu. 

10 minut temu, gregor1284 napisał:

Do ziemniaków? 

Tak.

8 minut temu, szymon09875 napisał:

No to może i racja, ale nie masz problemu z zielenieniem? 

Ja pamiętam od zawsze było 75, raz 65 jak była kupiona sadzarka na wiosnę i nie zdążyliśmy jej przestawić. Ziemniaków od cholery zielonych było 

Nie, coś zawsze się znajdzie ale mi to nie przeszkadza, ba nawet jest mi to na rękę bo prawie połowa ziemniaków i tak zostaje "w domu" i z tego potrzeba tylko koło pół tony do jedzenia, reszta to kierunek parnik. W tych wąskich to ze trzy razy trzeba obsypać i nie ma problemu. 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

No a tak to raz wjechać i bez roboty. 

Zielone dla zwierzaków też nie dobre 

Nawet bardzo niedobre. Solanine i chakonine mają

11 minut temu, Pafnucy napisał:

Fajny ładowacz

Jestem zadowolony

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

No a tak to raz wjechać i bez roboty. 

Zielone dla zwierzaków też nie dobre 

Coś za coś ale chętnie bym się "przestawił" na węższe. 

A tam niedobre, wszystko żyje... Wszystko co nacięte, nadgnite, zielone to do parnika, tyle, że co nadgnite to się ucina, przy przebieraniu to zawsze takie coś idzie do osobnych wiaderek na jak najszybsze skarmienie. Że w sumie z ponad 7 ton wyniesione wiaderko nienadających się do niczego i trochę ziemi z przebierania... Na szersze się na pewno nie przestawię, prędzej przestanę sadzić większą ilość niż sadzić tak szeroko. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

A wspomaganie to on jakieś ma? Czy ty wspomagacza bierzesz jak na niego wsiadasz?

Ma. Bez wspomagania to i pewnie wspomagacz by nie pomógł 

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Kurła 🙆‍♂️

Co tam Piotrze? To jest profanacja na całego?

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

A Ty dogadał te DYBY dla swojego?

No niby tak. Trochę ma opuścić ale ostateczna decyzja ile ma zapaść po świętach. Powiedział że zobaczy ile urwie z tego nowego to na tym opuści.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, radekz200 napisał:

No i zapowiada się piękna gejmingowa niedziela 😂😂

Graj, graj. Może w fife? Ani się obejrzysz jak ktoś strzeli ci gola i dostaniesz czerwoną kartkę. No bo która kobita zniesie w domu takie duże dziecko?

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
11 godzin temu, Dziad932 napisał:

Ludzie jaką d47 mi szukać , bo teraz jest trochę czasu żeby gdzie jechać obejrzeć 😉

A mówiłem Ci Dziadu jeden w ubiegłym bierz ode mnie to nie bo to bo tamto albo sramto bo teraz cena znacznie wyższa. 

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Od rozstawu poczynając na wspomaganiu kończąc. Pieter musi walczyć z ciągnikiem inaczej to nie jest rolnictwo. 

To już nawet nie wspominam o modyfikacjach hydrauliki😉

2 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Ładna, wcale nie widać że ma 13 na tyle. Ten tur też w sam raz, niby duży ale nie przesadnie 

Na zdjęciu się wydaje większy bo tak zrobiłem żeby w miarę całość było widać. On jest krótki i naprawdę fajnie się nim robi

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Graj, graj. Może w fife? Ani się obejrzysz jak ktoś strzeli ci gola i dostaniesz czerwoną kartkę. No bo która kobita zniesie w domu takie duże dziecko?

Kurła większość z was siedzi tu na forum cały dzień zaniedbując żony 😂😂😂 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v