Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Kolejna ciepła noc

Teraz 9°C

W mąkę się zaopatrzyłem na rok

IMG20221012082832.jpg

Co Ty piekarnie też masz 🤔

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, soltys48 napisał:

Nie ma to jak od rana $$$$

IMG20221018064710.jpg

Kradnieta słomę 

Miiiliiicjaaaa

Siemanko 

14* i wiatr, a najgorszy jest wiatr 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

Dziś znowu dzień pełen atrakcji

Uszykować 3t pyry,gnój z jednego kojca i wieczorem psiknąć 12ha psieżyta po kukurydzy 

2 minuty temu, Łolek napisał:

Kradnieta słomę 

Miiiliiicjaaaa

Siemanko 

14* i wiatr, a najgorszy jest wiatr 

On dopiero zbiera od żniw 

Opublikowano
9 godzin temu, Sylwekx25 napisał:

Czyli co ? naturalne tipsy z naturalnym malowaniem na czarno ?

Niejednokrotnie. 

A wolałbyś mieć opinię dziada i brudasa czy jednak ciut lepszą ?

A co za różnica jak kto postrzega, dla mnie to może ktoś być i kawałem gn*ja i co to zmieni?

9 godzin temu, TheraRolnik napisał:

I czym się podrapać jak paznokci nie ma 🤔

Dokładnie, do skubania kuraków im dłuższe to lepsze.

Japierdole , młode chłopy a takie podejście🙉

A czym się przejmować.

5 minut temu, szymon09875 napisał:

A potem się dziwisz że bogata wielkopolska, trza robić a nie narzekać 😉

U Was nie ma normalnych dziadów, po parę arów czy hektarów?

Opublikowano
2 godziny temu, Belaruss820 napisał:

Do mnie przyjezdza na inseminacje praktycznie. Czasami zdarzy sie cielakowi podac zastrzyk po porodzie. 

Odnosnie aut. Ostatnio dziewczyna podjezdza mercedesem c klasy(tym z konca lat 90-tych). Silnik benzynowy jakis chyba,nalot ponad 280tys realnego. Lakier niebieski,srodek w brązie. Mowiła ze dlugo szukali i znalezli cos co bedzie jeździło i sie nie psuło. Ale stan kolekcjonerski bez rdzy.

To od trepa kupione a same auta tej marki ma. Silnik robiony dwa lata temu, hamulce w tym roku, rozrzad, silnik suchar a jedyne priorytety były takie gazoleum i hak 😂 w ciągu 15 minut od kupna była oferta żeby to sprzedać z 100% przebitką. Blachy dobre, opłaty na rok i komplet opon dorzucił zimowych. 

Opublikowano

Ale chodzi mi o takich normalnych, jak u nas, co mają swojego trochę i na tym robią a nie gonią aby więcej i więcej. Tacy co mają ze 3,5,7 hektarów.

Przed chwilą, szymon09875 napisał:

Jam ci jest ;)

Ty się nie liczysz bo masz naście ha, u nas to już bamber. 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Ale chodzi mi o takich normalnych, jak u nas, co mają swojego trochę i na tym robią a nie gonią aby więcej i więcej. Tacy co mają ze 3,5,7 hektarów.

No to sąsiad mój 4 ha nie całe, żadnego sprzętu, wszystko wynajmuje, zboże podobnie jak u ciebie kury zjadają

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Pioter co znaczy dla ciebie normalny 

Utrzymaj rodzinę z gospodarstwa to pogadamy czy to 30 a pszenicy 15 a kukurydzy 20 kur i trochę drobnicy jest normalne 

Co innego jak to jest hobby 

6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Nam Wasz rozwój potrzebny nie jest. Oby jak najdłużej było choć jak jest.

Mentalny 80 letni dziadek, 

Przy takim myśleniu żywność z zagranicy sprowadzać by trzeba 

Edytowane przez Łolek
  • Like 4
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Łolek napisał:

Pioter co znaczy dla ciebie normalny 

Utrzymaj rodzinę z gospodarstwa to pogadamy czy to 30 a pszenicy 15 a kukurydzy 20 kur i trochę drobnicy jest normalne 

Normalny w moich stronach to taki, że rano idzie do pracy a po pracy obrabia to co ma. Zjawisko takie jak u Was dzieje się już od pewnie 30 albo i więcej lat czyli gospodarstwa +15-20ha u nas dzieje się od ani 20 lat. Nawet największe bambry u nas nie żyją tylko z rolnictwa bo do domu żona lub dzieci już pensję przynoszą albo i gospodarz sam robi i na etacie i w polu.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
8 minut temu, szymon09875 napisał:

No to sąsiad mój 4 ha nie całe, żadnego sprzętu, wszystko wynajmuje, zboże podobnie jak u ciebie kury zjadają

Jednak teraz myślę to i tak nie to samo co u ciebie. Bo w tym roku już miało być ale przełożyli na przyszły. Na 1.5 ha fotowoltaike mają stawiać.

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Normalny w moich stronach to taki, że rano idzie do pracy a po pracy obrabia to co ma.

To jest nie normalne. Sam tak robię ale to nic z normalnością wspólnego nie ma. To tak jak by polonista po robocie dorabiał jako hydraulik. 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

To jest nie normalne. Sam tak robię ale to nic z normalnością wspólnego nie ma. To tak jak by polonista po robocie dorabiał jako hydraulik. 

Nic w tym złego jeśli dorabia. Jeśli mu tylko sił starcza i to lubi to niech robi. 

Opublikowano

Nie bardzo zrozumiałeś aluzje to źle bo polonista nie może być dobrym hydraulikiem i na odwrót. Jest to tak zwane "psucie rynku" jako mechanik z takim zjawiskiem spotykam się nie współmiernie często. 

• Like 2
Opublikowano
9 minut temu, Łolek napisał:

Mentalny 80 letni dziadek, 

Przy takim myśleniu żywność z zagranicy sprowadzać by trzeba 

Jak się więcej takich namnoży jak Ty, Sołtys czy reszta to już nawet na tej wsi żyć nie warto. Bo to molochy i przedsiębiorstwa a nie wioska. Ale mam szczerą nadzieję, że tego nie dożyję. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v