Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
14 minut temu, Pafnucy napisał:

Nie jesteś zbyt miły.

O to chodziło.  Może twój funfel kurpiok Cię pocieszy🤣

Opublikowano
2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

Toż to ogłuchnąć można, 2000 obrotów to w orce jak udrzeć nie może. Drogą czy inna robota to 1600-1800 i nie więcej. Wtedy ani wira w baku a prędkości i tak kosmicznej nie rozwinie. 

W maszynach w których trzeba siły na koła to tak ale nieraz trzeba mocy na wałku. W sieczkarni musiałem deptać na 2600 jak się coś w siewniki zawiesiło i były po 3-4 takie 3 metrowe w jednym miejscu. Ale wtedy "cug" taki że rozrzutnik obalić chciało 🤭

1 godzinę temu, lemik napisał:

Z kosiarką musisz trzymać na 2000 i jeszcze mocno trzymać się kierownicy żebyś na kretowiskach nie wypadł z traktora xd

Ciapkiem tak ale 60 wystarczy 1700-1800

1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Przyjedź, fendta pożyczę 😉

Omyłkowo zacytowane, nie mogę skasować, sorki 

Ty wałka nie masz

52 minuty temu, bratrolnika napisał:

Dziś też zbieraliśmy, u nas warunki jak najbardziej w porządku 

Na usłudze kopałem to całe czarne, jakaś taka ziemia "leśna", lepka że już Anka bardziej "wyczepać" nie mogła 

Opublikowano

Piętą achillesową ciapka jest skrzynia i można powiedzieć że to ona poddaje się pierwsza. Sam silnik jeśli tak jak u pietra ma hektar do obrobienia to i pewnie pod 10 tys by nabił ;) 

Opublikowano
Przed chwilą, Łolek napisał:

Nooo  bo tak jest 

Zależy co kto potrzebuje 

Tak samo jak dla mnie Twoje fyndy nic nie warte. W tym roku już i z Orkanem poszalała a jeszcze pojeździ, z 12 rozrzutników obornika musi wywieźć. Z 60 godzin zrobi, może więcej. Szkoda, że licznik nie działał bo ciekawe ile kręciła w szczycie gospodarzenia Seniora, przy 4 krowach, owcach. 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Przecież sam mówiłeś, że to dla Ciebie g... nie ciągnik 🤔

Tak masz racje , takiego ciągnika szkoda dawać tym rozwojowym farmerom

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Piętą achillesową ciapka jest skrzynia i można powiedzieć że to ona poddaje się pierwsza. Sam silnik jeśli tak jak u pietra ma hektar do obrobienia to i pewnie pod 10 tys by nabił ;) 

Silnik od wymiany nie robiony. A przynajmniej tak twierdzi Senior. Skrzynia niby nie robiona. Pompa podnośnika zmieniona rok temu i to pewne. Chłodnica już któraś z kolei. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Wędrowycz85 napisał:

O to chodziło.  Może twój funfel kurpiok Cię pocieszy🤣

To nie jest moją kolega. Wolał bym.. no osła za przyjaciela.

No ale skoro musisz..., to dokuczają mi dalej. Kiedyś naprawdę zapytam znajomego z .... a nie ważne... Ale ma spis gdzie jaka renowka w okolicy.

Wtedy... 

A co tam za rzeką? Żyto posiales na tych swoich piachach?

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

U zwykłej skrzynia bym powiedział lux , moja od nowości kręci sporo ponad 10 tys mtg i bez najmniejszego remontu ... U Mki to są częste awarie 

Opublikowano

Ja mogę przyjąć na testy. Rok nieodpalany postoi. Jak powietrze w kołach utrzyma to lux maszina. 

Moja czydziestka czeci rok trochu oleju do chłodnicy puszcza. Dziś się zagotowania w elewatorowej bo trochu wody przez sezon odparowało a zaglądnąć nie miał kto🤭

Zielona strzała, rocznik 68 z długą historią w skr . U nas od 86r.

Kurła, jak ja się cieszył jak to ojce kupili.

Na plastyce tylko ojca na czydziestce rysowałem😆

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Przed chwilą, Łolek napisał:

Nooo  bo tak jest 

Zależy co kto potrzebuje 

Tak samo jak dla mnie Twoje fyndy nic nie warte. W tym roku już i z Orkanem poszalała a jeszcze pojeździ, z 12 rozrzutników obornika musi wywieźć. Z 60 godzin zrobi, może więcej. Szkoda, że licznik nie działał bo ciekawe ile kręciła w szczycie gospodarzenia Seniora, przy 4 krowach, owcach. 

12 rozrzutnikow? Dużo coś jak na ten areal

Opublikowano
hubertb napisał:

Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Chłodnica już któraś z kolei. 

Zalewasz 30 wodą? w XXI wieku? 

Ja tak zalewam. W sumie to przelewam. 😉 Gdzieś dziurkę mam i ucieka. Płyn za drogi na takie zabawy.

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Rok nieodpalany postoi. Jak powietrze w kołach utrzyma to lux maszina. 

Pewnie utrzyma, średnio dopompowuje wiatru w tylne koła co 1,5 roku. I jeszcze Ci od strzała odpali. Po 3 miesiącach postoju 30 sekund grzanie świec i 6-7 sekund kręcenia i gada. Palenie akurat ma dobre. 

1 minutę temu, Krzak napisał:

12 rozrzutników na hektar to dużo? Chyba się w głowę uderzyłeś. 

• Like 1
Opublikowano

Po zmianie na alternator i aku 12V pali od strzała. Na 2x6V i prądnicy różnie bywało 

Opublikowano
33 minuty temu, Łolek napisał:

Pioter 4700 mth bez dotknięcia  jak by  twój ciapek tyle przeszedł to by się nawet kabina rozsypała, 3500 mth z turem zrobił  i  daje żarem 💪

Ekhem. U mnie do zeszłego roku jedna 30 robiła ponad 200 godzin jako "główny" i do tego jeszcze tur. Tera ma emeryturę jako ładowarka i robi tylko 100 godzin. 😂🤭

22 minuty temu, MarcinO10 napisał:

Poleci ktoś prasę pasową, która poradzi sobie w wilgotnej sianokiszonce? Oczywiście słoma i siano też. Na razie 82 konie z MTZa muszą wystarczyć. W granicach 40 tys. 

Każda będzie dobra jak się ją dopracuje 

9 minut temu, hubertb napisał:

Oj tak, przydało by się chociaż po jednej "połówce" między biegami lub chociaż dodatkowe 2 biegi między 3-4 i 4-5 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Ale w sumie nie było to konieczne bo od połowy listopada do marca i tak stoi w garażu. 

Konieczne woda ma niesamowicie pustoszący dla odlewu silnika wpływ. 

6 minut temu, Dziad932 napisał:

U zwykłej skrzynia bym powiedział lux

Tu bardziej chodzi o tą zajebistą nakrętkę.... Po za tym w latach 80 robiono to już z takiej plasteliny że koła zębate spokojnie pilnik może zniszczyć. 

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Przed chwilą, Agrest napisał:

Rok nieodpalany postoi. Jak powietrze w kołach utrzyma to lux maszina. 

Pewnie utrzyma, średnio dopompowuje wiatru w tylne koła co 1,5 roku. I jeszcze Ci od strzała odpali. Po 3 miesiącach postoju 30 sekund grzanie świec i 6-7 sekund kręcenia i gada. Palenie akurat ma dobre. 

12 rozrzutników na hektar to dużo? Chyba się w głowę uderzyłeś. 

ile rozrzutnik obornika kosztuje?

Opublikowano
23 minuty temu, PAN88 napisał:

A co poszło?

ośka wysypu, a od tego kilka spinek łańcucha taśmy.

Opublikowano

U mnie alternator i 2x6V. Jeszcze stare Centra Heavy 🤭 Są na pewno najmniej 5 lat bo odkąd zacząłem już jeździć to one już były.

1 minutę temu, Agrest napisał:

Po zmianie na alternator i aku 12V pali od strzała. Na 2x6V i prądnicy różnie bywało 

Przed chwilą, Krzak napisał:

A skąd mnie wiedzieć? Ja nie kupuję tylko biorę darmo. 

1 minutę temu, hubertb napisał:

Konieczne woda ma niesamowicie pustoszący dla odlewu silnika wpływ. 

A tam... 

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Dokładnie alternator i akumulator 75Ah. Chociaż 30 odpaliłem chyba na takim od matiza czyli 40Ah

Opublikowano

Zależy od firmy, adaptera, tonażu... I wielu innych zmiennych🤭🤭🤭

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, szymon09875 napisał:

Vicona mogę śmiało polecić bo miałem 1901. W tym budżecie to już 26/29 możesz szukać 

A zdarzyło Ci się zbierać praktycznie surową trawę? Bo "podobno" pasówki do mokrej sianokiszonki się nie nadają...

Edytowane przez MarcinO10
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v