Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

Tym bardziej nie widzę sensu gęstego siewu 

Myślisz że jak więcej zasiejesz to więcej urośnie ?

Dziadki mawiali "Kto gęsto sieje ten gęsto zbiera" i u nas ma to sens, my piachów nie mamy. 

2 minuty temu, Pafnucy napisał:

smaczne i dobrze plonują. miałem kilka lat.    no ale trzeba i innych popróbować było.

Pod względem plonu to najlepiej wyszły w tym roku, na drugim miejscu Bellarosa, na trzecim Vineta i w niej najwięcej drobnych, których i tak jest mało ale jednak w Vinecie jej najwięcej.

Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał:

Noo

Taka czwóreczka była by akurat, oczywiście z plusem. 

Młody teraz myśli co lepsze, unia, akpil czy agromasz. 

We wsi kuhn króluje, jest też kverneland. 

Od nh ma 4 overum zagony, to czekać jak nowy kupi w obrocie. 

Tylko ja zostanę jak ze wszystkim, ostatni krowiorz we wsi co nic nie ma. 

Gdzie spreżynówka, w 15 chyba, a może w 14 kupiona. 

To zwykły kultywator, teraz gruber się zamarzył, i głębosz 🤫

Jak nowy to chyba akpil. Km80 albo już po bogolsku to km180. 

Z używanego to lemkena europala bier. 

5 minut temu, Pafnucy napisał:

daje radę i z tym. już złapałem wprawy.

Ciekaw jestem jak działa ta listwa rozgarniająca. znaczy w TWOIM.

Jak nie zapomnę to nagram filmik jak to się zachowuje. Dziś trochę posiałem z 6 ha może, fajnie się sieje. 

Opublikowano
3 godziny temu, Bananek napisał:

Chłopy, nie ma który na sprzedaż brukwiarki/buraczarki do siekania ziemniaków bykom?

Zrobię zdjęcie stan bdb, jest dwa tato korzysta z starszego nowszy do sprzedania. 

Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

Jak nie zapomnę to nagram filmik jak to się zachowuje. Dziś trochę posiałem z 6 ha może, fajnie się sieje. 

jedynie z ciekawości. głupio by było mi tak od razu sprzedawać i kupować taki jak Twój.. 😄

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

jedynie z ciekawości. głupio by było mi tak od razu sprzedawać i kupować taki jak Twój.. 😄

Ja Ci nie nakazuje sprzedawać. Wg mojej opinii taki się lepiej sprawdza.  ;)

Opublikowano
15 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Normalka, i gęściej się siało.

Kuźwa!🤦‍♂️

Nawet jak na kiszonki siałem to takiej normy wysiewu nie robiłem. 🥴

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Muszę siewnik wyczuć, jakbym miał obcykany to bym nie robił bo po co. Do końskiego mam popisane ile mniej więcej sieje na danym ustawieniu a tu wielka niewiadoma.

no w sumie... tylko że i tak jak Ci zostaje , to i tak normę zwiększasz. taka trochę dziwna ta próba i normy.

próbowałeś kiedy tak rzadziej siać?

Opublikowano
2 minuty temu, danielursus3p napisał:

Jak nowy to chyba akpil. Km80 albo już po bogolsku to km180

Coś mi się ta ich strona nie otwiera 

Napewno bez udziwnień, zabezpieczenie kołkowe, ścinacze, no i krój 

Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Ja Ci nie nakazuje sprzedawać. Wg mojej opinii taki się lepiej sprawdza.  ;)

no rozumiem. tylko się zastanawiam czy to jak spych nie działa. też raczej na piaszczystej górce się topi.

no nic. nagraj kiedy .

Opublikowano
Przed chwilą, Karol6130 napisał:

Coś mi się ta ich strona nie otwiera 

Napewno bez udziwnień, zabezpieczenie kołkowe, ścinacze, no i krój 

Tzn że zaraz będzie zamówienie w Bieleckowie 🤣

Opublikowano
danielursus3p napisał:

22 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Trza było powiedzieć że jak trza to możesz go skrócić 

Młody by wziął (okolo 50 tki) dziadek lat 75 na oko powiedział nie i chooj i młody tylko łeb spuścił 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 

Się uśmiałem jak mało kiedy 🤣

miałem podobnie tylko ze u mnie była rodzina 3 pokoleniowa wnuczek napalony ojciec już kasę liczył żeby płacić a dziadek dziadek przyczepił się ze opona lekko po wieszku spekana i powiedział że bizon czerwony bardziej mu się podoba i się rozmyślili też się śmiałe ze widać kto kasa w domu trzyma i kto rzadzi

Opublikowano

próbowałeś kiedy tak rzadziej siać?

Raz i nigdy więcej. 

no w sumie... tylko że i tak jak Ci zostaje , to i tak normę zwiększasz. taka trochę dziwna ta próba i normy.

Jak zostaje to przejeżdżam drugi raz, nie zwiększam, nie mam miarki w oczach jak Jarek Ogarek żeby wiedzieć ile mi ubywa po przejeździe tam i nazad, jeszcze w konnym to coś widać było a w tym to tak nie bardzo. Ustawię go według książki, przekręcę raz i zobaczę co się będzie działo, jak dobrze będzie to już na karteluch zapisane, na wiosnę z mieszanką to samo i już punkt odniesienia będzie. Potem jeszcze jak się jęczmień u kogoś by siało to się przekręci i gotowe bo psiegożyta i żyta nie siewam. 

Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Dziadki mawiali "Kto gęsto sieje ten gęsto zbiera" i u nas ma to sens, my piachów nie mamy.

Większych bzdur to jeszcze nie słyszałem a zwłaszcza na lekkich ziemiach. 🤦‍♂️

Opublikowano

no rozumiem. tylko się zastanawiam czy to jak spych nie działa. też raczej na piaszczystej górce się topi.

no nic. nagraj kiedy .

Nie pcha się. Chyba że całkiem do przodu agregat pochylisz ale to bez sensu. Opierasz cała masę na wale, a ta włoka ma za zadanie lekko rozgarnac nierówności, czyli lekko "muskać" po ziemi. 

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ty jak stary 

Stwierdził że pszenicę zimową trzeba gęściej siać bo za rzadka była 🤦

Siana późno a nawóz "na start" w połowie kwietnia

Już usłyszał że ch*ja da te gęstsze sianie jak ona "głodna" stoi i się nie krzewi 

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Druga klasa zbyt gęsty siew nowych odmian kończy się grzybem i małą gęstością ziarniaka. 250kg/ha siał dziadek z tzw. łapy bez zaprawy. Z zaprawą siew do 200kg/ha, dziś wysiewam do 150-160kg/ha w tym roku zebrałem ponad 6 ton. Chyba po raz setny z tobą poruszany temat gęsty siew nowych odmian pszenic nie ma sensu. 

Opublikowano
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Muszę siewnik wyczuć, jakbym miał obcykany to bym nie robił bo po co. Do końskiego mam popisane ile mniej więcej sieje na danym ustawieniu a tu wielka niewiadoma.

A Ty wiesz że to co masz popisane to nadaje się na podpałkę. 

Co roku jest inna gęstość ziarna i za każdym razem będzie inna norma wysiewu. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v