Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie kupuje żadnych ciągników , to co jest musi starczyć , teraz priorytet to własne mieszkanie . A później się zobaczy ,może upadnie rolnictwo ... 

Albo co innego będzie się robić

Ty chcesz kupić mieszkanie czy postawić dom?

Opublikowano
4 minuty temu, Łolek napisał:

Witam witam serdecznie 

0  *i wiaterek zimny wieje  pochmurno brrr. 

@Pafnucydzięki za pochwalę mojego wyboru

@Ursus932również dziękuję żeś miłe słowo o mnie napisał w znalezionych 

... I odrazu cieplej... 👍

Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

A nie wiem. Muszę zajrzeć. Ale jak kupowane w lokalnym budowlanym to sthurm, czy jak się to tam pisze.

Tez miałem problem z palącymi się żarówkami , miesiąc , czasem nawet  dwa tygodnie i strzelała - nie było na to zasady , myślałem że coś z instalacją nie tak , ale kupiłem na próbę te Emosy i teraz po około 4 miesiące i spokój . 

Opublikowano

Tak mi się przypomniało - wczoraj wśród wielu klepsydr jedna przykuła moją uwagę - kobieta 106 lat.

I tak sobie myślę że tylko izraelici, właściciele kamienic żyją dłużej 😉

Opublikowano
zycietoniejebajka1 napisał:

Tez miałem problem z palącymi się żarówkami , miesiąc , czasem nawet  dwa tygodnie i strzelała - nie było na to zasady , myślałem że coś z instalacją nie tak , ale kupiłem na próbę te Emosy i teraz po około 4 miesiące i spokój .

Podstawowy problem z ledami to odprowadzenie ciepła. Najszybciej zabija je żyrandol z zamkniętym kloszem albo takim szczelnym z góry. Na otwartej przestrzeni takie żarówki żyją dłużej.

Opublikowano
11 minut temu, stempos1980 napisał:

Ty chcesz kupić mieszkanie czy postawić dom?

A nie wiem co robić , najbardziej odpowiadała by mi przebudowa budynku gospodarczego na mieszkalny , ale całą procedurę z tymi papierami jak na dom trzeba przejść , mieszkanie najłatwiej i szybko ale znów na gospodarkę trza dojeżdżać albo się przegnać ze swoim biznesem 🤷‍♂️

Opublikowano
Agrest napisał:

Tak mi się przypomniało - wczoraj wśród wielu klepsydr jedna przykuła moją uwagę - kobieta 106 lat.

Ponoć ZUS zlecił jej zabójstwo bo generowała straszne koszty. 😉

• Haha 1
Opublikowano

No emerytura jest zacna po przekroczeniu 100lat.

Siostra mojej babki zmarła parę lat temu w wieku 104lat.

Co miesiąc kilka lat temu ponad 5tys zł

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Kallina86 napisał:

Tobie to już nawet i obecność kaczek zaczyna przeszkadzać. Ech Pioter Pioter co to nam tu z Ciebie wyrosło.

Im człowiek starszy tym bardziej nieustępliwy. Dziadzienie to się chyba nazywa.

12 minut temu, Agrest napisał:

I tak sobie myślę że tylko izraelici, właściciele kamienic żyją dłużej 😉

Obym tylko takiego wieku nie dożył w tych czasach.

-5, słonecznie.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano

dobry dzień wszystkim. 

ładnie, biało, mroznie, nic tylko robić. 

Bananek wypisałeś już tą fakturę?

cyrylica , to jednak może trochę potrwać, a ja tyle czasu dziś nie mam. 

Opublikowano (edytowane)

Chłoporobotnik  Obyś się nie zdziwił.

Ponoć był taki jeden co to chciał znać datę śmierci i przygotowywał się na nią. Rozłościł Pana Boga  i żył kilkaset lat😁

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Kto był na wojnie tez duza a jak ranny i na wojnie to tez z 5tyś i to z 20 lat temu było.

Opublikowano
6 minut temu, Ursus932 napisał:

A nie wiem co robić , najbardziej odpowiadała by mi przebudowa budynku gospodarczego na mieszkalny , ale całą procedurę z tymi papierami jak na dom trzeba przejść , mieszkanie najłatwiej i szybko ale znów na gospodarkę trza dojeżdżać albo się przegnać ze swoim biznesem 🤷‍♂️

Z papierami no niestety musisz przejść cała procedurę na przebudowę budynku gospodarczego  ale potem może być łatwiej i taniej chyba że fundamenty się nie nadają to nici z tego 

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Obyś się nie zdziwił.

Ponoć był taki jeden co to chciał znać datę śmierci i przygotowywał się na nią. Rozłościł Pana Boga  i żył kilkaset lata😁

W moim mniemaniu to nie ma kogo rozzłościć.

Znałem osobiście naszą rekordzistkę, dożyła 103 lat, nigdy nie była żadną "arystokratką"- najpierw pracowała przy krowach "w dworze" a potem, po 1945 na swoim 6ha gospodarstwie. Do 90 paru lat była sprawna, potem niestety złamała nogę i wymagała już opieki.

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Chyba nie rolniczej emerytury?

Opublikowano
5 minut temu, Strongman napisał:

Kto był na wojnie tez duza a jak ranny i na wojnie to tez z 5tyś i to z 20 lat temu było.

A jak kto się chciał podzielić to i mateczka partia kombatantem go zrobiła. 

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Ursus932 napisał:

Ty się najpierw zastanów co chcesz robić , dojezdzanie nie ma sensu  do gospodarstwa rolnego chyba że ktoś tam mieszka i przypilnuje żęby nic nie ukradli .            

• Like 1
Opublikowano

Po śmierci męża przejęła wyższą po nim.  Ale jak rodzina opowiadała to po przekroczeniu 100lat jest wysoki dodatek

Opublikowano

@Ursus932 żadne przeróbki.

Nikt nie podpisze ci się pod projektem a jeśli nawet to cena gotowca razy 3 lub więcej. 

Nowy 80 do 100m² z prostym dwuspadowym dachem bez wydziwiań, lukarn , kopert czy innych kurników na dachu.

Dziś na wstępie jesteś udrutowany ekologią więc lepiej postawić mały pasywny domek, dostać coś z czystego powietrza czy tam termomodernizacji o ile można, i cieszyć się ciepłem domowego ogniska.

A kredyt będzie Cię do pracy mobilizował🤭

Opublikowano
HF86 napisał:

Bananek wypisałeś już tą fakturę? cyrylica , to jednak może trochę potrwać, a ja tyle czasu dziś nie mam.

Dopiero gliniana tabliczka schnie. A wiesz ile to potrwa w takich warunkach. Potem wyryć na niej fakturę i będzie do odbioru.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v