Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

kiedyś jak na łąki się spojżało to sarny ciągle się pasły teraz ciężko spotkać 🤷‍♂️ do tego można podobno nawoływanie usłyszeć siedem sztuk naliczyli myśliwi to jak tu teraz na grzyby chodzić 🤔 kiełbasę nosić na zanętę czy jak 🤔

przyjdą niedzwiedzie to zjedzą wilki.. :D

Opublikowano
Przed chwilą, szymon09875 napisał:

Sucho panie ;)

Deszcz spadł o  2 tygodnie za późno 

To słabo. No u mnie to kukurydza fajnie wygląda, tylko kuźwa zielona masakrycznie.

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

A i dla mnie się to nie podoba. Będzie bieda samemu dosuszyć na strychu. 

Ja to wszystko sprzedaje na mokrą. Tylko żeby było komu, bo zainteresowanie słabe.

1 minutę temu, stempos1980 napisał:

U nas parę wsi dalej odłowili 14 sztuk wilków i wywieźli gdzieś bo zaczęły brać się za bydło 

To one pod ochroną?

Opublikowano
Pafnucy napisał:

2 minuty temu, slawek74 napisał:

kiedyś jak na łąki się spojżało to sarny ciągle się pasły teraz ciężko spotkać 🤷‍♂️ do tego można podobno nawoływanie usłyszeć siedem sztuk naliczyli myśliwi to jak tu teraz na grzyby chodzić 🤔 kiełbasę nosić na zanętę czy jak 🤔

przyjdą niedzwiedzie to zjedzą wilki.. :D

a na facbuku ja niedawno widział jak wilki pogoniły niedźwiedzie na drzewo 🤔🤦‍♂️😁

Opublikowano

Popryskaj kwasem i niech leży mokra 

Nie, króliki takiej pewnie nie tkną, kurom to lepiej suchą. Jak to potem do śrutownika wrzucić. Trzeba będzie mieszać i to dużo. Chyba, że bardzo gnój będzie skoszony.

Przed chwilą, 6465 napisał:

Ja to wszystko sprzedaje na mokrą. Tylko żeby było komu, bo zainteresowanie słabe.

Nie jestem zbytnio zadowolony z zeszłorocznej wymiany a w tym roku pewnie jeszcze gorzej będzie, jeszcze się ponoć prezes w RSP zmienił to już w ogóle...

Opublikowano

Odmiana odilo satbau więc raczej to nie wina nasion. 

Kiedyś gość u nas zebrał kolby, wysuszył,zaprawił i zasiał 3ha. Zebrał z tego 11t mokrej.  Wyrosła na 3m. A kolby były i po 3sztuki tylko cienkie jak pietruszki i puste.

Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Kiedyś gość u nas zebrał kolby, wysuszył,zaprawił i zasiał 3ha. Zebrał z tego 11t mokrej.  Wyrosła na 3m. A kolby były i po 3sztuki tylko cienkie jak pietruszki i puste.

Tu oryginalne zaszyte worki były. Kupione taniej bo chłopaki chcieli zarobić ;)

Pewno  to karma za paserke 🤣

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, Strongman napisał:

Tylko nie kogą być suszone suszarnią.Tez nie raz zabrakowało to się swoją nie suszoną zasiało.

Ale na kiszonkę. Na ziarno nie warto. 

Opublikowano
6465 napisał:

Przed chwilą, Strongman napisał:

Tylko nie kogą być suszone suszarnią.Tez nie raz zabrakowało to się swoją nie suszoną zasiało.

Ale na kiszonkę. Na ziarno nie warto. 

a czemu? na kiszonkę ma być gorsza ? mniej ziarna gorsza kiszonka czy to mleka mniej czy też słabsze przyrosty

Opublikowano

A można to potem zworkować i niech leży parę miesięcy w workach? Bo jakby miała więcej niż 30% to by tak zrobił, ze 200 kilo łopatował dla królików a resztę tak przerobił. Bo jak będzie mieć poniżej 30% to wachluję łopatą i powinna dojść. Z 24% kiedyś "zrobiłem" suchą.

Opublikowano

Propionowy. Najważniejsze to równomiernie opryskać wszystko żeby nie było ognisk pleśni potem

Kiedyś i ja zakwaszałem. Dwie dysze natryskowe w żmijkę i szło. Żmijkę po sezonie rudą zjadła.

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

a czemu? na kiszonkę ma być gorsza ? mniej ziarna gorsza kiszonka czy to mleka mniej czy też słabsze przyrosty

Wiem że kukurydzę nasienna to jakoś dziwnie uprawiają, koszą nie wszystkie rządki. Widziałem takie uprawy w Kobierzycach koło Wrocławia. Może ktoś się wypowie o co tam chodzi. Jakoś ja przycinają.

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A można to potem zworkować i niech leży parę miesięcy w workach? Bo jakby miała więcej niż 30% to by tak zrobił, ze 200 kilo łopatował dla królików a resztę tak przerobił. Bo jak będzie mieć poniżej 30% to wachluję łopatą i powinna dojść. Z 24% kiedyś "zrobiłem" suchą.

Może. U mnie leżała kilka miesięcy.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Tego ci nie powiem, ale myślę że tak. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał:

Dlatego nie warto siać swoim ziarnem tylko kwalifikat.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v