Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Prawda jest taka, że chodzi o zdrowy rozsądek. Jakby ludzie myśleli to wypadków by nie było. Wiadomo, nie fajnie pod hederem wylądować ale jednak żeby pod nim się znaleźć to trzeba się postarać. I jako kombajnista, bo się nie myśli i jako kierowca który wyląduje pod nim. Ja z czymkolwiek zapietym uważam, bo krakusy zapierdalają jak u siebie w mieście i nie myślą. Więc myślę też za nich, żeby sobie i im biedy nie napędzić. Jak w tamtym tygodniu z pełną przyczepą skręcałem na podwórko (znajdujące się po prawej stronie) dostałem 'ch*jów' i klaksonem od pańci z tyłu( zachciało się jej wyprzedzać- tzn miała ten zamiar, ale widziałem ten zamiar i po prostu nie pozwoliłem jej na to), bo nie rozumie, że żebym skręcił muszę ZWOLNIĆ i przybrać z drugiej strony drogi 💁. Także ostrożność, rozwaga i będzie dobrze. 

Opublikowano
6 minut temu, Desperado napisał:

Zazwyczaj samochody znajdują się pod hederem, więc o czym mówimy.

Zwłaszcza ten z drugiego linku, gdzie w d*pę kombajnu zaparkował.

I co winny kombajnista bo heder zapiął?

Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał:

Zgadza się, ale tylko u ciebie za stodołą.  

Nie znasz się nie opowiadaj bzdur i tyle. Gdzie masz przepis który nakazuje rolnikowi ubezpieczać kombaj który jest w zakresie OC z gospodarstwa. Dojazd na własne pole  droga publiczna jest w tym zakresie i o tym mówi PZU. Inni nacjagaja na koszty chłopa bo ten ciemny jak tabaka i tyle. 

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Zwłaszcza ten z drugiego linku, gdzie w d*pę kombajnu zaparkował.

I co winny kombajnista bo heder zapiął?

Z hederem jedziesz środkiem jezdni, bez prawą stroną, proste?

Opublikowano
28 minut temu, JanR napisał:

Ktoś kto siada pijany jest dziś z automatu przestępca i podlega pod prokuratora i sąd. O czym tu rozprawiać.? 

Nie każdy i nie z automatu - jest jeszcze stan wyższej konieczności czy jakoś tak.

Opublikowano
2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

Mali producenci obornika. Pierzaści zresztą. 

Oj Gregor, Gregor, kolejnego minusa masz.

I moja pani dziś hodowlę rozpoczęła, zdjęcie poniżej 

49 minut temu, galan99 napisał:

kto wiedzie w tył samochodu zawsze tego wina .

Teraz w modzie jest karanie innych za zbyt długą jazdę lewym pasem, jak zjada na prawy to ten z tyłu wyprzedza, i hamuje mu przed nosem, i wtedy ten co wali w tył winy nie ma, także też nie do końca jest prawdą to co napisałeś 

IMG_20220812_163032_336.jpg

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, JanR napisał:

Nie znasz się nie opowiadaj bzdur i tyle. Gdzie masz przepis który nakazuje rolnikowi ubezpieczać kombaj który jest w zakresie OC z gospodarstwa. Dojazd na własne pole  droga publiczna jest w tym zakresie i o tym mówi PZU. Inni nacjagaja na koszty chłopa bo ten ciemny jak tabaka i tyle. 

Pokaż przepis że można.

Opublikowano
1 minutę temu, Wędrowycz85 napisał:

Nie każdy i nie z automatu - jest jeszcze stan wyższej konieczności czy jakoś tak.

A jaki to stan wyższej konieczności by siadać po kielichu?   :P  większych bzdur nie słyszałem.   xD

Opublikowano

Chłopie ustawodawca objął zakresem kombajn i pojazd wolnobieżny np.  koparka. Reszta to dorabianie bajek i tyle. Chcesz to wykupuj sobie coś co nie musisz i może jeszce plac za uprawnienia kobajnisty. 

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

A jak kombajn 4 metry szeroki bez hedera to też jedzie prawa strona ? Czy cała jezdnią, mowa o takich drogach typowych przez wieś 

Opublikowano
3 minuty temu, bratrolnika napisał:

I moja pani dziś hodowlę rozpoczęła, zdjęcie poniżej 

Teraz w modzie jest karanie innych za zbyt długą jazdę lewym pasem, jak zjada na prawy to ten z tyłu wyprzedza, i hamuje mu przed nosem, i wtedy ten co wali w tył winy nie ma, także też nie do końca jest prawdą to co napisałeś 

IMG_20220812_163032_336.jpg

Jak masz kamerkę to możesz dochodzić swych praw .

Opublikowano

No to się doczytaj/dopytaj.

Stan wyższej konieczności - czyli ratujesz komuś życie np - żonie, dziecku itp.

Opublikowano
2 minuty temu, JanR napisał:

Może jeszcze uprawnienia kobajnisty trzeba posiadać twoim zdaniem? 

Jeżeli nie jeździsz na zarobki to nie, ale jedź na zarobek i np. coś tam zmaluj, to zobaczymy jak cię przemaglują czy masz wszystko, razem z jeszcze innym ubezpieczeniem.

Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

A jak kombajn 4 metry szeroki bez hedera to też jedzie prawa strona ? Czy cała jezdnią, mowa o takich drogach typowych przez wieś 

No teoretycznie według prawa- nie powinien się poruszać po drogach publicznych bez pilotów i zezwoleń. Także jest jak jest. U nas jak gdzie chodnik i widać że nikt nie idzie to zapierdziela tym jednym kołem po nim. Bo bezpieczniej. 

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

Tak i dlatego centralnie w tylnym wózku zaparkował? Weź przestań bo za wszelką cenę chcesz zaoczne wyroki na chłopów wydawać.

Jeśli by nawet było mało miejsca na manewr wyprzedzania to kierowca powinien to ocenić i zrezygnować z manewru a nie popychać kombajn 🤣🤣🤣

Opublikowano
2 minuty temu, JanR napisał:

Chłopie ustawodawca objął zakresem kombajn i pojazd wolnobieżny np.  koparka. Reszta to dorabianie bajek i tyle. Chcesz to wykupuj sobie coś co nie musisz i może jeszce plac za uprawnienia kobajnisty. 

Pokaż taką ustawę a nie pier**l stale w koło to samo, bo nic jeszcze nie pokazałeś tylko swoje wymysły.

Opublikowano

A o co te kłótnie ?

Kto jest winien wypadku - to jedno. I niekoniecznie rolnik, który jest winien wykroczenia, jest sprawcą wypadku. Biegli mogą uznać, ale nie muszą, że jazdą z hederem przyczynił sie do wypadku. Z drugiej strony, poruszając się samochodem, należy zachowac szczególną ostrożność na sakrętach, przy zmniejszonej widoczności itp. Z jaką prędkością musiał poruszać się samochód, aby nie zauważyć kombajnu na czas i nie zdążyć się zatrzymac ?

Ja do poruszania się kombajnem po drogach publicznych mam wykupione dodatkowe OC, bo i na zarobki się zdarza czasem pójść i lepiej mieć dla świętego spokoju.

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Wędrowycz85 napisał:

No to się doczytaj/dopytaj.

Stan wyższej konieczności - czyli ratujesz komuś życie np - żonie, dziecku itp.

Człowieku ty to poważnie? chyba pojedziesz żeby ich jeszcze dobić.   xD

Opublikowano
15 minut temu, Desperado napisał:

Zazwyczaj samochody znajdują się pod hederem, więc o czym mówimy.

Nie wiem o czym Ty. 

Tez moze poczytaj, a nie sprzeczasz sie, bo uwazasz ze tak jest. 

Chyba dosc jasno juz Wytłumaczyłem ale jeszcze do Ciebie. Sama jazda z nieprzepisowym hederem nie stanowi natychmiast o winie kierującego kombajnem w przypadku zdarzenia drogowego. 

Sama jazda z takim hederem to wykroczenie. 

Juz chyba nie ma sensu dalej sie sprzeczac? 

Opublikowano
3 minuty temu, sadownik12 napisał:

No teoretycznie według prawa- nie powinien się poruszać po drogach publicznych bez pilotów i zezwoleń. Także jest jak jest. U nas jak gdzie chodnik i widać że nikt nie idzie to zapierdziela tym jednym kołem po nim. Bo bezpieczniej. 

Tak to z hederem się jedzie 😀

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v