Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, JanR napisał:

Kombaj jest z polisy OC gospodarstwa. Na własne pole można się przemieszczać drogami publicznymi i nie trzeba żadnych dodatkowych ubezpieczeń. 

Nie opowiadaj bzdur.

• Like 1
Opublikowano
Bukat82 napisał:

Uwierz że jak ktoś puknie kogoś na rauszu na drodze to wina z miejsca kolesia nadziabanego.

1 minutę temu, Pafnucy napisał:

Albo wymuszasz pierszenstwo, a drugi pijany. Czyja wina? 

Pijany mi wyjechał i każdy glina to łyka. Tak to się odbywa w tym kraju.

Osobiście nie miałem takiego przypadku, ale tak jest.

zimą dużo czasu duuuużo stop dtogówki oglądam 😁

Opublikowano

Doczytaj sobie bo się mylisz chłopie.. Kombajn i pojazd wolnobieżny jest wymieniony w ustawie i to nie widzimisię kogoś tylko ustawodawca to gwarantuje zakresem OC z gospodarstwa. 

2 minuty temu, Desperado napisał:

Nie opowiadaj bzdur.

Opublikowano
6465 napisał:

51 minut temu, slawek74 napisał:

kobita Cie pogoniła 🤔

Yo yo. Że 💰 na głupoty wydaję.

trzeba by Cię podszkolić 🤭😁 takie rzeczy to dyskretnie 😁 żeby moja wiedział 🙆‍♂️🤦‍♂️😁

Opublikowano
1 minutę temu, sadownik12 napisał:

A nauczyłeś się już czytać? Napisałem, że Pafnucy ma rację. Winny tego, że jedziesz kombajnem z hederem, ale niekoniecznie doprowadzenia do wypadku. I niekoniecznie puszczą Cię z torbami 🙆. Po to są biegli i oni oceniają kto czego winny, a nie interpretacja randomowych osób.

A weź spróbuj i się przekonasz, najgorzej jak chłopki zaczynają przepisy interpretować na własną korzyść

Opublikowano
18 minut temu, Desperado napisał:

Mylisz się, przepisy jasno i wyraźnie mówią że nie wolno i są za samą jazdę surowe kary teraz, a co dopiero za spowodowanie wypadku, kombajn musi być ubezpieczony poruszając się po drogach publicznych, ale ubezpieczenie na pewno nie pokryje strat jak był zapięty heder, pokryje go kombajnista z własnej kieszeni.

Jazda, a spowodowanie wypadku, to nie to samo. 

Oczywiscie moze sie wiazac! Ale nie musi. 

Chlopaki, poczytajcie przepisy. Szkoda sie sprzeczac. 

15 minut temu, szymon09875 napisał:

To też wiem, kolega musi zapłacić 2000 zł facetowi bo według policji to on busem wymusił pierwszeństwo a ten skuterem jechał prawidłowo, chociaż uderzył w niego jak autem już był cały na drodze.

Wysłał mu 200 zł a ten do niego napisał list, łamaną polszczyzną bo to cudzoziemiec. Napisał że chyba się pomylił bo miał dać 2000 zł a nie 200 i ma czas do bodajże 10 sierpnia na zapłatę 1800 zł bo inaczej pójdzie do sądu. 

No to kumpel teraz mu wysłał 180 zł 🤣

Sąd nie wyznaczył mu terminu, tylko nakazał zapłacić zadośćuczynienie 😉

No wiesz. Ze sprawiedliwoscia to roznie bywa

Opublikowano

Gdzieś tu było zdjęcie sprzed paru lat, jak ktoś jechać ursusem z siewnikiem ponad 3m i dostał strzała od młodego gniewnego, aż samochód na dachu wylądował, a chłopaka lpr zgarnął. Z tego co kojarzę wyszło koniec końców, że kierowca ursusa winny jazdy pojazdem ponadnormatywnym, ale gdyby kierowca samochodu zachował ostrożności i nie pędził na łeb szyję- do wypadku by najprawdopodobniej nie doszło. I się rozeszło po kościach. A już prokurator chyba był na plecach, bo pobyt w szpitalu powyżej 7 dni. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, JanR napisał:

Doczytaj sobie bo się mylisz chłopie.. Kombajn i pojazd wolnobieżny jest wymieniony w ustawie i to nie widzimisię kogoś tylko ustawodawca to gwarantuje zakresem OC z gospodarstwa. 

Jak nie wyjeżdżasz na drogę publiczną to rolnik jest zwolniony, jak wyjeżdżasz to musisz wykupić OC,  to samo dla ładowarek, wózków widłowych i podobnych.

"Należy jednak pamiętać, że z obowiązku zwolnieni są tylko ci rolnicy, którzy nie jeżdżą pojazdami wolnobieżnymi po drogach publicznych. W takim przypadku wspomniany kombajn, który wjeżdża na drogę publiczną, musi mieć ważną polisę OC przypominającą zakresem ubezpieczenie ciągnika rolniczego."

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

@slawek74 nie d*pa psia. Nie można i przy kolizji można beknąć bo ktoś to wykorzysta raczej.

Odnośnie Twoich działek to na zdrowy rozum nie przepinać po paredziesiąt metrów jak wspomniałem zresztą wcześniej.

Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał:

Jak nie wyjeżdżasz na drogę publiczną to rolnik jest zwolniony, jak wyjeżdżasz to musisz wykupić OC.

Bzdury i tyle. 

Opublikowano

Zrozumcie. Nie wazne co sie wydaje i kto bardziej poszkodowany. 

Wazne kto spowodował zdarzenie. 

Nie bronie tu jazdy z hederem, bo samo to narusza przepisy, ale nie natychmiast stanowi o winie. 

Tak samo jak i picie wina... 

Opublikowano
2 minuty temu, radekz200 napisał:

Wróciłem 😛

A sie wszyscy niepokoili gdzie sie podziales

Opublikowano

Kurła ale poszła salwa poglądów 😬 Ja obstaje przy swoim.

" .. sądy sądami ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie .."

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

Zrozumcie. Nie wazne co sie wydaje i kto bardziej poszkodowany. 

Wazne kto spowodował zdarzenie. 

Nie bronie tu jazdy z hederem, bo samo to narusza przepisy, ale nie natychmiast stanowi o winie. 

Tak samo jak i picie wina... 

Zazwyczaj samochody znajdują się pod hederem, więc o czym mówimy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v