Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

Jak będą  jakieś  lachony  to fotkę  wstawię 🤭

zeszłym rokiem na powrocie z nad morza skręciliśmy co Ciechocinka

syf, smród, brud i ubóstwo

co tam się dzieje to jest szok

przed tężniami kartka że tężnie w remoncie i wejścia nie ma

z drugiej strony jakiś dziad za dychę wpuszcza na tężnie od drugiej strony

idziesz dalej, jakiś typ bez zębów spiewa, a raczej próbuje śpiewać, a stare rakiety się gibają i mu klaszczą

ale jak weszliśmy do restauracji to przebiło to wszystko, kelnerzy kurwują na siebie i na kucharza przy gościach, baba przyjmująca zamówienia tak opryskliwa że w normalnej knajpie to by dnia nie przepracowała, kelnerki tłuką szkło, posiedzieliśmy półtorej minuty, i pojechaliśmy na hotdogi na orlena

nigdy więcej Ciechocinka

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Praktycznie nic bo był zniszczony przez bodajże dwie bomby i stacjonujący w nim sztab ochrony przeciwlotniczej. Chyba, że wartość symboliczna ma dla kogoś znaczenie bo fizycznie to w większości kupa gruzów i drewna

A tam drobne 50ha też miało wartość tylko symboliczną ;)  Zresztą spokojna twoja rozczochrana gdyby nie ukradli dworu i nie dali w czapę właścicielowi to pewnie doszło by do odbudowy i ten że właściciel pewnie zapłacił by za to pieniędzmi a nie "czynem społecznym". 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, hubertb napisał:

nie byli i teraz też nie wszyscy są. Po za tym wojna zatrzymała tez pewne przemiany do których dochodziło. 

dlatego sie nie da sprawiedliwości dziejowej zrobić.

dla wiekszości, sprawiedliwie jest wtedy, jak im dajom, a sasiadowi krowa zdechnie. :D

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
hubertb napisał:

5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Co tu dziwnego? U nas najmniejsi też tak wożą. Wysypią im na plandekę przy polu i na miejscu workują, worki na taczki i jazda na miejsce docelowe. Podkreślam, że to ilości do 600-700kg. Bo to tacy co mają do 15-20a zboża a nie mają traktora.

U Ciebie tylko takich co w doniczkach zboże sieją brakuje....

pewny jesteś 🤔

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

A tam drobne 50ha też miało wartość tylko symboliczną ;)  Zresztą spokojna twoja rozczochrana gdyby nie ukradli dworu i nie dali w czapę właścicielowi to pewnie doszło by do odbudowy i ten że właściciel pewnie zapłacił by za to pieniędzmi a nie "czynem społecznym". 

Właściciel dożył długich lat. Był przepędzony już w 1940 przez Niemców - nie chciał podpisać volkslisty. Po wojnie osiadł bodajże w Kanadzie.

Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

Problem jest z jakością części do serii ciężkiej. Rozejrzyj się np za Renault. 

A gdzie części do tego szukać ?  Do szejsiontki też kiepskie a jakoś się robi 

5 minut temu, szymon09875 napisał:

Kto by się spodziewał...

1012 nawet bez napędu będzie napewno lepsze od Zetora. 

Zetor miał być do tura i taka zapchajdziura 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, bratrolnika napisał:

idziesz dalej, jakiś typ bez zębów spiewa, a raczej próbuje śpiewać, a stare rakiety się gibają i mu klaszczą

ale jak weszliśmy do restauracji to przebiło to wszystko, kelnerzy kurwują na siebie i na kucharza przy gościach, baba przyjmująca zamówienia tak opryskliwa że w normalnej knajpie to by dnia nie przepracowała, kelnerki tłuką szkło, posiedzieliśmy półtorej minuty, i pojechaliśmy na hotdogi na orlena

nigdy więcej Ciechocinka

O żeś  mnie  pocieszył, h*j tam w hotelu basen mam i spa i odnowę  żarcie i bar to mogę  nie wychodzić 

A i laseczkę  do no ten w pokoju  będę  miał 😉

Edytowane przez Łolek
  • Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Dziad932 napisał:

A gdzie części do tego szukać ?  Do szejsiontki też kiepskie a jakoś się robi 

Bez problemu w sklepach intercars, Cer-motor ma praktycznie wszystko do silników. 

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Przed chwilą, witejus napisał:

Na szczęście ty nie masz i jak twierdzisz mieć nie będziesz.

W tym świecie nawet jakbym mógł to bym się na to nigdy nie zdecydował. 

jak byś mógł innaczej napewno byś myślał

Opublikowano
9 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Właściciel dożył długich lat. Był przepędzony już w 1940 przez Niemców - nie chciał podpisać volkslisty. Po wojnie osiadł bodajże w Kanadzie.

Gdyby po wojnie wrócił skończyłby w więzieniu jako kułak, szpieg i diabli wiedzą co jeszcze UB by wymyśliło.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Właściciel dożył długich lat. Był przepędzony już w 1940 przez Niemców - nie chciał podpisać volkslisty

Nie był przepędzony, bo Niemcy nie przepędzali tylko zapłacił niezłą łapówkę za to żeby móc uciec z kraju. W 1940 Polacy nie do końca mogli podróżować. 

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

jak byś mógł innaczej napewno byś myślał

Taa, drugi taki jak ja by urósł a jeszcze ten durny świat by go czy ją przekabacił. Nigdy cudzych wychowywać bo swoich to nie będzie. Niech się inny martwi i przejmuje, wolę z głodu i pragnienia zdechnąć na stare lata, o ile dożyję niż się całe życie mordować.

• Sad 1
Opublikowano
14 minut temu, bratrolnika napisał:

nigdy więcej Ciechocinka

znaczy się jeszcze za wcześnie 🤣

będziecie niedowidziec, nie dosłyszeć to wszystko będzie pięknie 🤭

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

Gdyby po wojnie wrócił skończyłby w więzieniu jako kułak, szpieg i diabli wiedzą co jeszcze UB by wymyśliło.

W sumie może i by mu się należało 🤔 Kawał g... był wg tych, którzy go znali. 

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Nie był przepędzony, bo Niemcy nie przepędzali tylko zapłacił niezłą łapówkę za to żeby móc uciec z kraju. W 1940 Polacy nie do końca mogli podróżować. 

Jeden uj. Pieniędzy i kosztowności to on miał dosyć. Zresztą nie był już młodzieniaszkiem w momencie kiedy zaczęła się wojna. 

Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

Stare lata dopadną cię szybciej niż myślisz i się spodziewasz, to może nawet jutro się zdarzyć.

To i nawet jutro mogę, co za różnica jutro czy za 50 lat? Chcieć to sobie można szybko i bezboleśnie ale nikt nie wie czy tak będzie. Nie mam zamiaru całe życie męczyć się z kimś i wychowywać jej czy adoptowane dzieci z powodu "że na stare lata ktoś szklankę wody poda". 

Opublikowano

to się dzieje i  teraz np w krajach 3ciego świata..

pana na palmie powieszą z rodziną bo on fabrykę ma i ludzi wykorzystuje.

chwila radości, majątek przejedzą i przepiją i dalej bieda, a nawet wieksza jak była bo nie ma pracy i nie ma piniendzy. 

Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Kawał g... był wg tych, którzy go znali. 

Tak ludzie po wojnie opowiadali o 90% szlachty, musieli sobie jakoś psychicznie wytłumaczyć dlaczego przyłożyli się do kradzieży. To próba umoralnienia przestępstwa. 

Pieter w 1939 roku Polska wieś zmieniała swoje oblicze, powstawał powoli przemysł, inwestycje państwowe też były olbrzymie. "Chłopi" zaczynali pracować po za wsią. Szlachta też ulegała sporym zmianom dużo "panów" rezygnowało z pańszczyzny, w większości wsi budowały się szkoły, biblioteki opłacone z prywatnych majątków. Co prawda były też sk***ysyny i wyzyskiwacze ale i dziś są. 

9 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Jeden uj. Pieniędzy i kosztowności to on miał dosyć

No i jedynym jego grzechem było to że nie chciał ich rozdać, prawda? 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Tak ludzie po wojnie opowiadali o 90% szlachty, musieli sobie jakoś psychicznie wytłumaczyć dlaczego przyłożyli się do kradzieży. To próba umoralnienia przestępstwa. 

Pieter w 1939 roku Polska wieś zmieniała swoje oblicze, powstawał powoli przemysł, inwestycje państwowe też były olbrzymie. "Chłopi" zaczynali pracować po za wsią. Szlachta też ulegała sporym zmianom dużo "panów" rezygnowało z pańszczyzny, w większości wsi budowały się szkoły, biblioteki opłacone z prywatnych majątków. Co prawda były też sk***ysyny i wyzyskiwacze ale i dziś są. 

Zawsze byli. Ale ja uważam, że parcelacja była potrzebna. Może sposób jej wykonania mógłby być lepszy. 

Mieliście chyba wspaniałą wieś, że "pan" stawiał na edukację i bibliotekę. Była co prawda u nas drewniana szopka zwana szkołą - powstała z inicjatywy księdza i organisty. Do wojny "dziedzic" i reszta wsi po prostu żyła odrębnie. Chłopy chodzili na szkolenia do budynku KR, tam się coś dowiadywali o nowocześniejszej uprawie bo od dziedzica to się dowiadywali tyle co im jego wyrobnicy powiedzieli. 

9 minut temu, hubertb napisał:

No i jedynym jego grzechem było to że nie chciał ich rozdać, prawda? 

Rozdać? Wystarczyło zadbać o ludzi należycie to by go po rękach całowali a nie nazywali skur....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v