Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Jak po tego po 60 to na pewno będzie skakał po kombajnie jak młody lemur i naprawiał usterki. Piotrze jak się kombajn zabije to jest przejebane. A im kombajn starszy tym bardziej przejebane. 

To co Ty radzisz jest dla mnie nie do przyjęcia bo nie wyobrażam sobie swoje pole mieć a ziarko kupować a czekać jak ostatnie lata na zmiłowanie też już nie wytrzymuję. Od 2019 rok w rok to samo a co rok gorzej.

Opublikowano

może trzeba wszystko zasiac jednym rodzajem ziarka to I kombajarz lepiej chętny, a nie po paseczku. 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

To co Ty radzisz jest dla mnie nie do przyjęcia

Poczekaj spokojnie na kombajn. Kupno mecatora to pewnie teraz z 15-20 tys. Za to byś sobie kupił magazyn z ziarnem na x lat. A nie jeżdżący problem. 

Opublikowano
8 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Skąd ty możesz wiedzieć jak baba przeżywa. No chyba, że mamusia jeszcze ma. XD

A ty nie znasz takiego powiedzenia 🤔

Co ty k**wa w jaskini żyjesz i dinozaury gonisz 🤔

• Like 1
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

nie kupuj kombajnu doczepianego do traktora to porazka straszna jak juz chcesz to jakiegos malego starszego claasa. tylko do tych Twoich hektarow to po co Ci ten problem przeciez dopiero 25lipca poczatek zniw a Ty przezywasz za tydzien ktos przyjedzie i Ci na spokojnie skosi chyba ze musisz byc pierwszy na wsi tylko po co. kombajn swoj fajny ale zmien oleje co 2 lata chociaz to jakis pasek to lozysko to lancuch to jakas inna czesc przy takim starszym a to opona strzeli a to akumulator a tak wpadnie Ci ktos wykosi i 2 godzi i pozniwach przy Twoim areale.

Widać, że nigdy nie miałeś do czynienia z ujowymi usługodawcami. "Przyjadę wtedy", potem się okazuje, że czekasz cały dzień i nie przyjeżdża bo kosi swoje, przyjedzie, zacznie kosić, wymłóci i dopiero dzwoni, że skoszone i na wariata jedź do niego żeby to zebrać albo gadka, że jak swoje skończę to przyjadę. Ba, nawet jeden numer wywinął taki, że kosił u gościa, powiedział, że skończy to przyjedzie, nie przyjechał bo "awaria" ale jakoś w sąsiedniej wsi kombajn szedł 🤔 Choćby po trupach ale w przyszłym roku coś swojego musi być. 

ile masz tych hektarow do ciecia? to ze bedziesz mial swoj stary kombajn nie oznacza ze bedziesz mial na czas sciete. majac swoj kombajn musisz miec podstawowa wiedze z mechaniki co jak dziala itp. do tego podstawowe narzedzia typu tawotnice nozna jakis sciagacz porzadny palnik zestaw kluczy roznych. trzeba miec go gdzie trzymac bo pod chmurka jak bedzie stal to dlugo Ci nie pochodzi. no i jak ktos wczesniej wspomnial troche pojecia o mloceniu i ustawieniu kombajnu

Opublikowano
superfarmer02 napisał:

16 minut temu, TheraRolnik napisał:

To wystarczy że kombajn źle ustawisz zapierdzielisz cały od d*py aż do hederu 

Ciekawe co wtedy zrobisz 🤔

Pioter tyle materiału nie ma żeby zapchać 🤭

to Ci się udało 😁👍

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

To nic nie zmieni, w tym roku jest sama pszenica. 

to się nie osypie. i szufla se w kącie postoi. 

Opublikowano
Przed chwilą, wojtal24 napisał:

ile masz tych hektarow do ciecia?

Ary a nie hektary no i ze trzech somsiadów to może w sumie ze 2ha się zbiorą. 

2 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Pioter tyle materiału nie ma żeby zapchać 🤭

Żebyś słomę z pszenicy widział... Będzie znów z 200 kostek z 20a jak 2 lata temu.

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

to Ci się udało 😁👍

Taka prawda. Kiedyś u sąsiada dominator ciol to na 70ar po jednym kółku sią kapnol że sieczkarni nie opuścił 

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ary a nie hektary no i ze trzech somsiadów to może w sumie ze 2ha się zbiorą. 

Żebyś słomę z pszenicy widział... Będzie znów z 200 kostek z 20a jak 2 lata temu.

Kombajn wielkości bizona pewnie połowę tego by w sianie wepchnoł 

Opublikowano
4 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Taka prawda. Kiedyś u sąsiada dominator ciol to na 70ar po jednym kółku sią kapnol że sieczkarni nie opuścił 

Kombajn wielkości bizona pewnie połowę tego by w sianie wepchnoł 

2 wsie dalej ma Vistula. Teraz 2 żniwa zebrał i chyba będzie sprzedawał bo zaczyna się sypać. U mnie gdyby nie trochę usług to kombajn był by na granicy opłacalności 

Opublikowano
13 minut temu, superfarmer02 napisał:

Kiedyś u sąsiada dominator

Dominator to już spory wydatek 40 tys za 3m hedera. A to już w ogóle nieopłacalne by było dla Pietra. 

Opublikowano
2 godziny temu, Belaruss820 napisał:

Większość komunikacji miejskiej to cng,moze na bazie mpk daloby rade zatankowac. Diesla mozna bylo na pks-ie tankowac to tu czemu nie? Jak szukalem tourana to wlasnie w niemczech sporo mialo fabryczną instalacje cng.

Szukać stacji kilkadziesiąt km dalej to chyba bezsens.

Mam w tym roku 35 ornego i ani myślę o kombajnie. 

Kosztować mnie żniwa będą minimum 20tys zł. 

Ludzie się śmieją, ale niech im na zdrowie idzie🤣

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Mam w tym roku 35 ornego i ani myślę o kombajnie. 

Kosztować mnie żniwa będą minimum 20tys zł. 

Ludzie się śmieją, ale niech im na zdrowie idzie🤣

Śmieją się bo za bardzo nie umieją liczyć.

Ludzie myślą że jak kupi kombajn za np 20-30 tysi to przez następne lata nie dołoży ani grosza a gdzie jeszcze czas na przygotowanie do sezonu. 

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Mam w tym roku 35 ornego

Ustawiła się już pewnie kolejka podwykonawców. 

CNG w naszym kraju jest bezsensu. Samo tankowanie wygląda śmiesznie, tankujesz a rachunek przychodzi z gazowni. 

Opublikowano

Jeden chciałby wszystko ogarnąć, ale trzymam trzech

Na dziś może bizonkiem że 2ha się uda. Na dalekim polu pasuje mi bizon bo mam czas na transport. Przy nowym kombajnie musiałbym mieć 8 przyczep na polu.

No o ten kombajnista robi w naszej rodzinie już około 50lat. 

Nawet z tego powodu nie pasuje mi wziąć młodego gniewnego w nowej maszynie gnającego do przodu byle hektarów natłuc.

A wracając do aut to disla np u Forda już się nie uświadczy.

A nowe benzyny dużo palą? Np takie 2,0 i 250KM?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v