Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Budze sie o 5 a tu deszcz pada. No ale chyba nie na tyle straszny zeby pojechac w pole cos ukosic. Wczoraj jeszcze szykowałem,dzisiaj tylko nasmarowac heder,ponapinac łańcuchy,pozakladsc osłony i mozna kosic. A moze by jeszcze zalac pod korek paliwa?🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, malaczarna napisał:

Ile takie cudo?

Trudno powiedzieć.

18 minut temu, pawel885 napisał:

myślałem że o pszenicę  konsumpcję chodzi 

byłem przekonany że taki biznesmen to tylko szlachetne zboża powinien skupować , bo to towar giełdowy, nie jakaś pasza 😄

Masz napisane czarno na białym, a tu problemy z rozumieniem czytanego tekstu. Nie chlej tyle. 

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Pszenżyto po zgórkach powyciachuje, dołki pozostawiam bo ziarnko nie twarde jeszcze, a i tak na raty trzeba kosić bo bo ze 3 przyczrpy z tego kawałka powinno być to i tak za raz nie wykoszę.

Trzeba czekać do 6:00 bo dmuchawa wyje jak syrena w straży, a nie chcę kogoś ze sna wybudzić.

U mnie w nocy padało.

🙋‍♂️

Opublikowano
8 minut temu, szymon09875 napisał:

Ale mgła, dziś za prędko kojbaje nie wyjadą. 

Eh sobota a tu znowu do roboty mus jechać...

Ja do roboty dopiero 8 sierpnia 😁

@soltys48 jutro grosza przywiezie to można o wczasach pomyśleć 😁

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie tez padało na oko nie dużo bo kałuż niema a deszczomierz nie wyzerowany był.

No cóż miałem dzisiaj wyciągać kombajn i kosić.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
22 minuty temu, 6465 napisał:

Ja do roboty dopiero 8 sierpnia 😁

@soltys48 jutro grosza przywiezie to można o wczasach pomyśleć 😁

Noo, ale poważny zakup też zrobiłeś więc trochę zaraz ubędzie 🤣

Zobaczę dziś czy jakieś płyny jeszcze zostały to dorzucę coś na urlop 😉

• Thanks 1
Opublikowano
10 godzin temu, slawek74 napisał:

matizem wywróciła jd 6210 razem z lawetą na dach przycięła w tylnie koło...

Prędkość auta robi swoje a każdy ciągnik który dostanie centralnie w bok przy prędkości auta rozleci się na kawałki 

• Like 1
Opublikowano

@6465a cóż tam zakupiłeś Tomaszku bo ciekawi mnie to 

40 minut temu, stempos1980 napisał:

Ja pszenżyto też muszę wywieść praktycznie odrazu gdzieś 

1050 netto u mnie, a żyto 930 

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Pszenżyto po zgórkach powyciachuje, dołki pozostawiam bo ziarnko nie twarde jeszcze, a i tak na raty trzeba kosić bo bo ze 3 przyczrpy z tego kawałka powinno być to i tak za raz nie wykoszę.

Trzeba czekać do 6:00 bo dmuchawa wyje jak syrena w straży, a nie chcę kogoś ze sna wybudzić.

No i mnie obudziłeś...

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, stempos1980 napisał:

Prędkość auta robi swoje a każdy ciągnik który dostanie centralnie w bok przy prędkości auta rozleci się na kawałki 

Bo odlewy pękają choć masywne a w samochodzie się blacha gnie prędkość i masa, nie raz nawet się zdarzało ze zimą jak zawiane drogi to  ludzie ciągnikami zaspy mijali polami i nie raz któryś się rozpołowił na miedzy.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano

u nas zaczeli przedwczoraj- na razie unijni rolnicy...u mnie na piasku sloma w zycie zielonkawa,ziarno suche wiec moze i ja dzisiaj zaczne. sasiad wczoraj to chyba wszystko procz owsa wygolil-.

stosowal ktos blu-en??? chyba temu jeszcze zielonkawe zboze, u innnych juz suche,

Opublikowano
danielursus3p napisał:

Przed chwilą, szymon09875 napisał:

Jaka cena plus minus ? 

A nie wiem nawet. Trzeba seniora pytać, raz 20 raz 15. Jak jesteś zainteresowany nr masz, możesz dzwonić jakoś się dogadamy. 

o mnie zapominasz 🤔

Opublikowano
32 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Nic, nawet kropli na piachu nie znać.

Pora źniw to gdzie padać.

A u mnie o 5 taki gruby deszcz spadl,tylko dzwonilo o parapety. Ale przypieka wiec z hektar trzeba chociaz skosic na próbę po południu 

• Like 1
Opublikowano
stempos1980 napisał:

10 godzin temu, slawek74 napisał:

matizem wywróciła jd 6210 razem z lawetą na dach przycięła w tylnie koło...

ten cały tylko kabina pogięta na łuku drogi gościówa ścieła łuk i w tynie koło dobrze że nie pod lawetę 🤦‍♂️

danielursus3p napisał:

Masz napisane czarno na białym, a tu problemy z rozumieniem czytanego tekstu. Nie chlej tyle.

daj spokój to kurpiok cwaniak...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v