Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

No teraz po jęczmieniu chcę posiać bo znowu będzie jęczmień a 2 miesiące do orki to by trochę urósł

Jeżeli warunki będą to i groch będzie

Opublikowano
22 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Człowieki

A groch pastewny na poplon zamiast łubinu może być czy łubin lepszy.

Groch po 1.4, łubin po 2.2

Groch da więcej masy względem łubinu wąskolistnego

Opublikowano
szymon09875 napisał:

47 minut temu, Baks00 napisał:

Coś mi rypi z jednej strony,olej jest ale miarka ,,podgryziona'' 

Postaw jakoś diagnozę 🙏

Łożysko pewnie, albo coś z zębami, lecz jeśli rypi to raczej ono.

mi też trybilo i poszło łożysko w skrzyni, waliło z prawej strony przy zwolnicy

Opublikowano
4 minuty temu, DANDYS napisał:

mi też trybilo i poszło łożysko w skrzyni, waliło z prawej strony przy zwolnicy

To tu lewa strona,skrzynia drugie życie na jesień dostała.....

Opublikowano (edytowane)

2 godziny temu, bratrolnika napisał:

Zwolnice ostatnio przy ciężkiej serii to i @daron64 robił 

No nie tak ostatnio - zaraz rok już będzie 

2 godziny temu, Baks00 napisał:

A nie przy skrzyni?pamiętam że w tym samym czasie ja lupalem... 

Skrzynia, skrzynia pośrednia, sprzęgło, zwolnica, hamulce, wom...

2 godziny temu, hubertb napisał:

@Baks00 Jak masz możliwość to pożycz sobie żurawia do silników. Wtedy to nawet bardzo się nie zmęczysz. 

Jeden z najlepszych zakupów na gospodarkę jakie zrobiłem. Chyba to i spawarka. Teraz żadnego większego remontu bez żurawia sobie nie wyobrażam. Mam czas to nie muszę latać po sąsiadach, sam ściągam/zakładam zwolnice, plecak itd. nawet skrzynie na żurawiu zjeżdżaliśmy. Coś, co moim zdaniem każdy powinien na gospodarce mieć.

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Na jedną okazję wydawał nie będę a po drugie to ja co najwyżej sam to mogę olej wymienić. Nawet pompy podnośnika bym się sam nie odważył wymieniać.

Zobaczysz, że to nie na jedną robotę. Mega przydatna rzecz. Naprawdę. A z robota nie przesadzaj. Mnie nigdy nie ciągnęło do mechaniki, bardziej brat się garnął do tego. Ale człowiek sam z tym został i chcąc nie chcąc - musisz sam robić, nie będziesz z każdą pierdoła latał po sąsiadach czy mechaników szukał. Tylko jakieś grubsze rzeczy typu skrzynia/silnik to biorę mechanika. A też nie z tego względu, że sam bym nie rozebrał, czy nie złożył, tylko człowiek tego nie robił i sporo takich sytuacji, gdzie coś składasz i orientujesz się, że nie jesteś pewny jaki gdzieś tam był luz(czy w ogóle), albo czy tak jak dana rzecz "chodzi" jest ok, czy to tak do końca być nie powinno, albo zwyczajnie często miałem tak, że dana część wydawała mi się jeszcze dobra, a mechanik patrzył i mówił wywalić itp.

A co do zwolnić to 

Nie mogę zdjęcia dołączyć. Ależ to forum hula na operze 🤦

IMG_20210930_155937013_031216.jpg

IMG_20210930_155841470_031221.jpg

IMG_20210930_155834783_031223.jpg

IMG_20210930_155815087_031225.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano
48 minut temu, Rolnik1973 napisał:

A ile grochu na ha siać

Grochu nigdy nie siałem

Lubin to 150

Rozsądnie to 200kg

Opublikowano

Wstępnie na czwartek umawiam kombajn bo czekać na uwrocia i część ścieżek nie ma sensu.

Opublikowano
10 minut temu, bratrolnika napisał:

Kino zaliczone, McDonald's też, można się brać za oprzątek 

Wczoraj córkę i jej koleżankę zawiozłem do Ostrowca na festiwal kolorów - wróciły jak kameleony poobsypywane różnymi farbami w proszku.

Ja w międzyczasie odwiedziłem maca i kupiłem buty w galerii🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v