Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oj chłopy chłopy, śmiać mi się chce z tego waszego marudzenia... Niby mleczarze takie marudy, każdy kto się decyduje na jakiś biznes wie chyba co go czeka a że "działalność pod chmurą" ryzykowna to chyba każdy wiedział. Spójrzcie inaczej mechanikowi nie pasuje praca to idzie do pracy jako łopaciarz czy inny fizol tak samo jak księdzu może nie pasować czy komuś innemu. Co Wy do innych zajęć się nie nadajecie? Zakłady były gotowe że te kacapy "którzy znaleźli schronienie" w naszym jakże dziwnym kraju przyjdą do roboty a oni wolą socjal. Rzućcie te gospodarstwa idźcie gdzieś do roboty i kasiora pewna a nie wieczne stękanie. "o matko ile zboża kto to będzie tyle przewalał a innym razem o bym przewalał ale nima co" 

• Like 2
Opublikowano

A dej spokój jedni marudzą ze im zboża wypaliło, inni już zaczęli zniwa, jeszcze inni życzą mleczarzom spadku ceny mleka a nie widzą ze staniało zboże, bydło i złom. Paranoicy 😂 no i zbyniek chyba jakich zepsutych truskawek się nażarł bo szkoda było na kompost wyrzucić i się rzuca jako ta wsza na grzebieniu. Tu ogólnie niezły wątek na doktorat z psychologi 😂

• Haha 5
Opublikowano (edytowane)

Nie no jeszcze dziś nie przekrzykiwali się kto zbierze te 10 ton a kto 9ton 700kg i który więcej nawozów dał kupionych jeszcze za komuny a kto nie dał wcale. Cen zboża też nie prognozują a cena tony owsa już miała wynosic tyle co miesięczna pesja kierowcy ciężarówki. Wydaje mi się że po cichu wszyscy liczą ze qq będzie miała cenę🤔 

Edytowane przez gregor1284
  • Haha 4
Opublikowano
37 minut temu, Strongman napisał:

W moich stronach to normalnie tym co qq a ludzie mają w wuj tego ha.

Tu jeszcze mała była a teraz 1,5m ma.

Bo tak się rzucili bo płaci jak za rzepak a roboty przy tym niema i nie wymagająca uprawa ale przyznam ze teraz jak taka duża to pięknie rośnie i wygląda.

No właśnie niskie wymagania 

34 minuty temu, slawek74 napisał:

tylko u mnie ćwiartka droższa niż u ciebie cała 🤭 a sztuka jest sztuką to tylko oszczędność 😀 teraz kupię jeszcze droższe i będę dzielił na pińć 😛🤪

Tylko mięsny 💪😊

34 minuty temu, damianos95 napisał:

Zobacz ile było zasiane słonecznika w tamtym roku a ile jest w tym zasiane coraz więcej ludzi to sieje chodzby Kleszczów i okolice bo tam piachy 

Więc na tym też nie zarobisz zbytnio dziś oferta z Ukrainy 1800zl tona z dowozem na podwórko 

Na słabsze kawałki coś do zmianowania by się przydało , w okolicy coraz więcej sieją 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Po 20 lipca, moze deko wcześniej jak nie popada.

z dnia na dzień bieleje... tragicznie może być. kłosy do góry

Edytowane przez Gość
Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy napisał:

z dnia na dzień bieleje... tragicznie może być. kłosy do góry

Pszenżyto ozime w dole jako tako , pszenica ozima bieleje a ziarnko ledwo czuć,  jara to nic nie będzie, jęczmień jary siany 2 maja zielony bo w dole, gdyby popadało mógłby być plon bo jeszcze ziarnko ledwo czuć.

Jedynie jęczmieniowi ozimemu dopisała pogoda.

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Jedynie jęczmieniowi ozimemu dopisała pogoda.

ile po dokładnym pomiarze?

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Dziś widziałem słonecznik  u nas, do 40cm wysoki. Dolne liście uschnięte, reszta zwiędnięta. Obraz nędzy i rozpaczy.

mój dopiero startuje. w mokre posiany 4 dni i na wierzchu. 

ciekawe jak dalej. 

10 zł za kg to nawet w poplony pod pług pewnie po kg na ha zamieszam. 

po 5 gorczyca u rzodkiew, kg  słonecznik i 30 kg wyki. 

po jeczmieniu, to samosiewów będzie też sporo. 

co sądzicie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v