Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

to pewnie rolnosmrodowiskowe łąki dla doplaty. 

jakość słaba ale nawet na zdrowie wychodzi przebieranie szuwaru. 

I składniki na swoje się wwozi. 

parkowy szuwarek po 15 zł ma być to się z 100 na masę organiczna dokupi a słoma przez sieczkarnie. 

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Może się nie znam ale czymże będzie koszt uprawy i siewu dobrej mieszanki w zestawieniu z jakością i ilością pozyskanego towaru?

Jak tu nie raz patrzę to 4 mega pokosy wielu zbiera czasem w dobry rok i 5 pokos towaru pierwsza klasa.

To pewnie będzie że 6x objętościowo więcej paszy jak siuwaru.

I po co napieprzać 20ha poligonu jak można 6ha sianej równej trawy?

Kosiarka i zgrabiarka gdyby mówić umiała też by to powiedziała🤣

Jak bym sypał tyle nawozu co ludzie sypią na te siane łąki to też bym więcej zbierał ale przy tych cenach nawozu ? To niech lepiej rośnie sobie "w ekologii" 

4 minuty temu, Karol6130 napisał:

Po części racja, tyle że on chyba ma z musu te łąki i do dopłat 

Akurat łąki to dzierżawy 

Opublikowano (edytowane)

Ja wam powiem ze u nas dużo jest tych ćwierć mózgów którzy dobierają tych dzierżaw aby dużo a nawet o swoje nie potrafią zadbać. Finalnie to i te dzierżawy i te ich własne łąki krzakami zarastają a jak wezmą po kimś kto dbał to jeszcze przez ten pierwszy rok coś zbiorą. Idiotyzm w czystej postaci. Przesiałem na wiosnę trochę łąk to z pastwiska zebrałem 4ha trawy a krowy do tej pory nie dały rady zjeść dwóch hektarow to skosił em z tego jeszcze ze 40 arów na siano w środę 🙄 głupich nie brak siać, sami się rodzą. A no i oczywiście już we wsi gadają ze tera to możemy się mądrzyć, dorobilim się 😂 znajomy ma 17ha siewnych łąk na prawie 60 sztuk bydła i nadwyżka jeszcze zostaje i też niedobry i też głupi ale co on się krzaków na wyrywał i piasku nawoził to on wie, tego nikt nie widzi 

Edytowane przez gregor1284
  • Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, hubertb napisał:

ile taki np. kosztuje? 

Takie jedne z najtańszych

Tyle tylko ze 90% złocistych i diamentowych na rynku  to mieszańce które kupisz od 50zl

Porządne kosztują od 120 do 200sztuka zależnie od wieku i płci. I takie ubarwienie osiągają dopiero w 2 roku życia. 

Królewskie od 80-100zl/szt

Ceny z zeszłego roku, teraz będzie trochę drożej

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Ja wam powiem ze u nas dużo jest tych ćwierć mózgów którzy dobierają tych dzierżaw aby dużo a nawet o swoje nie potrafią zadbać. Finalnie to i te dzierżawy i te ich własne łąki krzakami zarastają a jak wezmą po kimś kto dbał to jeszcze przez ten pierwszy rok coś zbiorą. Idiotyzm w czystej postaci. Przesiałem na wiosnę trochę łąk to z pastwiska zebrałem 4ha trawy a krowy do tej pory nie dały rady zjeść dwóch hektarow to skosił em z tego jeszcze ze 40 arów na siano w środę 🙄 głupich nie brak siać, sami się rodzą. A no i oczywiście już we wsi gadają ze tera to możemy się mądrzyć, dorobilim się 😂 znajomy ma 17ha siewnych łąk na prawie 60 sztuk bydła i nadwyżka jeszcze zostaje i też niedobry i też głupi ale co on się krzaków na wyrywał i piasku nawoził to on wie, tego nikt nie widzi 

To chyba mało innych pasz objętościowych ma 🤔 parę lat do tyłu to było tylko 8ha łąk i to starczało na 40-45 szt bydła 

Opublikowano
32 minuty temu, gregor1284 napisał:

a potem na protesty pierwsi jadą bo się nie opłaci ., jak był strajk mleczarzy to pierwsi ci co zbierają po kilka pokosów traw najgłosniej krzyczeli .

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, PanAres napisał:

A jak na strajk chcesz jechać ursusem to na sam koniec konwoju, bo mało reprezentacyjny 😄

za to to moim wygarnolem. o te utrudnienia w ruchu notoryczne. 

raz byłem. starczy. w takiej formie więcej nie pojadę. 

a tych paru gogusiow z izb rolniczych niech się pchają do koryta bez mojego poparcia. 

Opublikowano
55 minut temu, TheraRolnik napisał:

To chyba mało innych pasz objętościowych ma 🤔 parę lat do tyłu to było tylko 8ha łąk i to starczało na 40-45 szt bydła 

z 8 hektarow łąk to ci starczy na 40 cielakow ,no k**wa już sami siebie nie mijajcie

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Może się nie znam ale czymże będzie koszt uprawy i siewu dobrej mieszanki w zestawieniu z jakością i ilością pozyskanego towaru?

Jak tu nie raz patrzę to 4 mega pokosy wielu zbiera czasem w dobry rok i 5 pokos towaru pierwsza klasa.

Tak właśnie jest

Opublikowano
7 minut temu, kizak napisał:

z 8 hektarow łąk to ci starczy na 40 cielakow ,no k**wa już sami siebie nie mijajcie

Widzisz trzeba umieć gospodarzyć 🤣 do tego 2 ha kukurydzy i to aż za dużo :o

ja na pierwszy pokos 8 ha zebrałem w pryzmę teraz 6 na siano, drugiego 7 będzie teraz znowu w pryzmę i dla 30 opasow na styk starcza a jemu dla krów to starcza. Ciekawe co robię źle 🤔

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Miałeś na myśli mnie?😂😂

Opublikowano
13 minut temu, kizak napisał:

To dopisz że jeszcze i 15 ton śruty ,a nie sama trawa i uj .

A to widziałeś ?

1 godzinę temu, TheraRolnik napisał:

Nie wspomniałem o innych objętościowych ? 

Opublikowano
14 minut temu, szymon09875 napisał:

ja na pierwszy pokos 8 ha zebrałem w pryzmę teraz 6 na siano, drugiego 7 będzie teraz znowu w pryzmę i dla 30 opasow na styk starcza a jemu dla krów to starcza. Ciekawe co robię źle 🤔

Za dużo dajesz....🤭😉

Opublikowano

To jest nic nie wnosząca wypowiedż .  określ choć jako sztuka duża ,czy po 700 kg . a 40 to może być osrańcow po 50 kg . Dobra idę te32 stopnie jednak ryje .

Opublikowano
14 minut temu, szymon09875 napisał:

A co jeszcze oprócz traw ? 

2 minuty temu, kizak napisał:

To jest nic nie wnosząca wypowiedż .  określ choć jako sztuka duża ,czy po 700 kg . a 40 to może być osrańcow po 50 kg . Dobra idę te32 stopnie jednak ryje .

13 krów a reszta to opasy w różnym wieku, od małego cielaka do takiego co raza jedzie na steki 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, TheraRolnik napisał:

No i 15 l od sztuki na dzień, teraz z jednym gadam on od16 szt 360l na dwa dni k**wa to bym z głodu umarł 

Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

No i 15 l od sztuki na dzień, teraz z jednym gadam on od16 szt 360l na dwa dni k**wa to bym z głodu umarł 

Trochę z innej beczki .A co polecisz na zasuszenie 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v