Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, hubertb napisał:

Tak z czystej ciekawości, bo wiem że co jak co ale ta papryka plonuje. Co robisz z tych papryczek? 

Jak da się je zjeść (nie będą za ostre) to je zjem, a jak będą palić dwa razy, to kogoś poczęstuje😁 

A tak na poważnie to @sadownik12 wysłał mi sadzonki, więc to pierwszy rok jak mamy takie coś 

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

zwierzęta bardziej wybredne od ludzi i swój rozum mają ....

No, mój źre wołowinę 😂

Opublikowano
14 minut temu, hubertb napisał:

U mnie wprowadzono obostrzenia co do zużywania wody. W studniach wody zaczyna brakować. 

Ja mam 3 studnie wody nie zabraknie

Teraz to nawet trawę na podwórku podlewa sie.

Nikt limitów nie wprowadzi😎

Opublikowano
Przed chwilą, bratrolnika napisał:

Jak da się je zjeść (nie będą za ostre) to je zjem, a jak będą palić dwa razy, to kogoś poczęstuje😁 

W domu jem ostre papryczki tylko ja. Raz wziąłem do fabryki kilka, kolega chciał spróbować poczęstowałem stwierdził że za ostre, wyszedł z kuchni. Za chwile wpada z wielkim oczami i mówi że dlaczego mu nie powiedziałem że to na rękach zostaje😐 Nieco zdziwiony pytam o co mu chodzi? On na to że po wyjściu z kuchni poszedł się wysikać i dotknął ręką w której trzymał kawałek pokrojonej papryczki swojego smoka. Dobre 10 minut miejsca sobie znaleźć nie mógł. 

Pamiętaj o tym skoro masz pierwszy rok łatwo zatrzeć np. oko. 

• Haha 1
Opublikowano
37 minut temu, bratrolnika napisał:

@sadownik12 takie mi już rosną, póki co tylko jalapeno, reszta nie widać 

@szymon09875 a jak u ciebie???

IMG_20220625_200721_275.jpg

Nie wiem jak 'wielkościowo', ale względem liścia to już możesz zacząć podbierać jak nie chcesz zbyt ostrych :). Reszta dłużej się zbiera, bo Ci trochę super hotów też dałem, one tak długo się zbierają. Podlewaj, a jak korzeń rozbuduje to zobaczysz jak wystrzelą w górę. Z Jalapeno super papryka w zalewie wychodzi, do kanapek czy pizzy. W sumie, do wszystkiego jak kogoś ostre nie przeraża. Bardzo dobre papryki, te sklepowe się nie umywają. A co do tura, będę widział sąsiada to się podpytam czy dalej zainteresowany. @hubertb

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Ja mam 3 studnie wody nie zabraknie

Wlasciwie, to czemu az 3?

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

W domu jem ostre papryczki tylko ja. Raz wziąłem do fabryki kilka, kolega chciał spróbować poczęstowałem stwierdził że za ostre, wyszedł z kuchni. Za chwile wpada z wielkim oczami i mówi że dlaczego mu nie powiedziałem że to na rękach zostaje😐 Nieco zdziwiony pytam o co mu chodzi? On na to że po wyjściu z kuchni poszedł się wysikać i dotknął ręką w której trzymał kawałek pokrojonej papryczki swojego smoka. Dobre 10 minut miejsca sobie znaleźć nie mógł. 

Pamiętaj o tym skoro masz pierwszy rok łatwo zatrzeć np. oko. 

Jalapeno jest ok. Taka papryka do przeżucia na luzie, troszkę kapsaicyny i tyle. Ale przy tych najostrzejszych faktycznie trzeba uważać, szczególnie jak na siku się idzie, bo można się rozpłakać 😂. Niektórych sam dotyk uczula. Mnie osobiście nie rusza, dopiero jak kroję to uważam żeby się nie pozacierać (rękawiczek używam). Fajne rośliny. Jak chwast  to rośnie.

Opublikowano

No a glebinowa przeciez w takiej z kregow? 

To miales 3 z kręgów? 

Opublikowano
4 minuty temu, szymon09875 napisał:

Zaczynają się pojawiać, tylko choroba jakaś je brała bo liście zolkly... Ale teraz jest ok. Moje w gruncie w ogrodzie rosną 

Sucho albo papu brak. Chociaż i u mnie na kilku coś jes "obsypało". Ale przeszło samoczynnie. Mówię, to jak chwast.

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

U mnie 4. 3 z kręgów i jedna wiercona. 

Ale zapewne w kilku posesjach? 

A sumie też mialem 4, ale nie na jednym podwórku. 

Opublikowano
9 minut temu, sadownik12 napisał:

Sucho albo papu brak. Chociaż i u mnie na kilku coś jes "obsypało". Ale przeszło samoczynnie. Mówię, to jak chwast.

Podlewane były dość regularnie co roku obornika idzie też dość sporo. No tym moim też przeszło samo, uj je wie 😛

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzak napisał:

Podlewasz trochę ogrod tam gdzie nie starcza węża czy nie?

Mnie ogród nie obchodzi, kwiatki i krzaki to chyba podlewają. A warzywa z dwa razy podlałem. Zresztą coś się mnie tak uczepił?

Połaził po polach, żniwa coraz bliżej, ziarka zimowego jęczmienia w zębach nie przegryzie, pszenice ziarko nalane i bieleją, jęczmień jary już z daleka widać, że kolor zmienia. Chyba wcześnie w tym roku będą 🤔

Opublikowano
30 minut temu, szymon09875 napisał:

Zaczynają się pojawiać, tylko choroba jakaś je brała bo liście zolkly... Ale teraz jest ok. Moje w gruncie w ogrodzie rosną 

A to i moje trochę przyżółkły ale wygląda że je przeszło

@sadownik12 tak gdzieś z 4cm już mają te jalapeno, to mówisz że już można rwać??? Nie za małe???

Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

A to i moje trochę przyżółkły ale wygląda że je przeszło

@sadownik12 tak gdzieś z 4cm już mają te jalapeno, to mówisz że już można rwać??? Nie za małe???

A to nie, jak 4cm to niech chociaż drugie tyle urosną 👍

Opublikowano
38 minut temu, Pafnucy napisał:

No a glebinowa przeciez w takiej z kregow? 

To miales 3 z kręgów? 

2 kręgowe a głębinowa w kręgowej no i teraz z niej woda, a w kręgowej pompa zatapialna do podlewania ogrodu i podwórka zeby nie przez hydrofor.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v