Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, stempos1980 napisał:

https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/289751268_10159160451044888_4667680050755543448_n.jpg?_nc_cat=1&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=jx4sRu9Ic9UAX8PqeNi&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&oh=00_AT_3rg4Hu51F18sF4KhY6UiOlNtCEi6i-02pulqWBRgNxg&oe=62B6CC68

3 minuty temu, Pafnucy napisał:

własnie przez takie komentarze i fałszywych przyjaciół Rysków.

Twardym trzeba być, jak Roman Bratny, a nie miękkim

Opublikowano

Mam prośbę do ogarniętych w falownikach. Czy do falownika gdzie na tabliczce pisz 3x380V można podłączyć silnik który ma uzwojenie w gwiazdę i sterować prędkością obrotów za pomocą potencjometru?

Wszędzie pada a u mnie susza 0 opadów już ponad dwa tygodnie , niektóre zboża bieleją.

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

Twardym trzeba być, jak Roman Bratny, a nie miękkim

ale nie mus chamem być.

Opublikowano

Już tuż tuż 😍. Cały tydzień upalny nadają, deszczu nie widać przez następne 7-8 dni. Wczoraj z trzy litry spadły, dzisiaj pomidory fungi dostały. I jakoś to leci. 

IMG_20220621_171324.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, marian7k napisał:

Mam prośbę do ogarniętych w falownikach. Czy do falownika gdzie na tabliczce pisz 3x380V można podłączyć silnik który ma uzwojenie w gwiazdę i sterować prędkością obrotów za pomocą potencjometru?

Wszędzie pada a u mnie susza 0 opadów już ponad dwa tygodnie , niektóre zboża bieleją.

Ja się podepnę - sąsiad pyta, czy falownikiem jednofazowym można regulowac obroty silnika trójfazowego i jak, bo tak mu ktoś doradził

1 minutę temu, Pafnucy napisał:

ale nie mus chamem być.

Jeśli liczysz, że będę cię przepraszać, to prędzej się zestarzejesz, aczkolwiek przyznam, że mi też ciebie brakowało na forum, a i koledzy często cię wpominali, wszyscy z sentymentem

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

J

Jeśli liczysz, że będę cię przepraszać, to prędzej się zestarzejesz, aczkolwiek przyznam, że mi też ciebie brakowało na forum, a i koledzy często cię wpominali, wszyscy z sentymentem

nie liczę, bo widzę kto zacz.

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy napisał:

nie liczę, bo widzę kto zacz.

prześpisz się  z tym, przejdzie ci

nie jestem twoim wrogiem, pamiętaj tylko, że z pochlebcami co poklepują po plecach fajnie się żyje, tylko nie idzie do przodu

odrobina sarkazmu nikogo jeszcze nie zabiła, a od samego słodzenia można cukrzycy dostać, a to śmiertelna choroba

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

prześpisz się  z tym, przejdzie ci

nie jestem twoim wrogiem, pamiętaj tylko, że z pochlebcami co poklepują po plecach fajnie się żyje, tylko nie idzie do przodu

odrobina sarkazmu nikogo jeszcze nie zabiła, a od samego słodzenia można cukrzycy dostać, a to śmiertelna choroba

żart od chamstwa spora różnica dzieli.

Opublikowano
24 minuty temu, Pafnucy napisał:

Nie załamuj się to tylko ynternet

Opublikowano
30 minut temu, Dziad932 napisał:

Myślisz że jak ktoś całe życie mieszkał na wsi to łatwo będzie go do kawalerki przeprowadzić 😉

Wiem ze ciężko. A myslisz ze latwo kobiecie wytlumaczyc ze musi sie z tym pogodzic ze bedzie mieszkala z tesciami tyle ile czas na to pozwoli? Tez nie łatwo. A tak na marginesie? Foch ją opuscil?pogodziliscie sie?

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, jahooo napisał:

Ja się podepnę - sąsiad pyta, czy falownikiem jednofazowym można regulowac obroty silnika trójfazowego i jak, bo tak mu ktoś doradził

Wg mojej skromnej wiedzy to można tylko silnik ma być podłączony w trójkąt bo wtedy w uzwojeniach jest 230v. Patrząc na tabliczkę na silniku to pisze 230/380v a dalej trójkąt/gwiazda. Ale mój przypadek jest taki że na silniku jest tylko gwiazda a falownik mam 3x380v.

Edytowane przez marian7k
Opublikowano
2 minuty temu, leszek1000 napisał:

Paski się dymią, chyba coś w skrzyni poszło 😬

Skończyłem łąkę, pojechałem na 0,5ha lucerki i nie idzie 

dyskami nie mogę ruszyć 

Ehhh te polskie super maszyny 🤦

Claas koło 30 lat i chodzi 

Opublikowano
1 minutę temu, radekz200 napisał:

Warto samemu spawać czy lepiej gotowca? 

Warto

Opublikowano
1 minutę temu, Belaruss820 napisał:

Wiem ze ciężko. A myslisz ze latwo kobiecie wytlumaczyc ze musi sie z tym pogodzic ze bedzie mieszkala z tesciami tyle ile czas na to pozwoli? Tez nie łatwo. A tak na marginesie? Foch ją opuscil?pogodziliscie sie?

Ale już tłumaczył że senior nie nakazywał siana zbierać tylko pytał czy gotowe do przewracania bo przewracanie siana to jego praca. A wy już chcecie seniorów do kawalerki wygnać.

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Pafnucy napisał:

Screenshot_2021-08-30-18-28-06-49_a23b203fd3aafc6dcb84e438dda678b6.jpg

Opublikowano
5 minut temu, leszek1000 napisał:

Paski się dymią, chyba coś w skrzyni poszło 😬

Skończyłem łąkę, pojechałem na 0,5ha lucerki i nie idzie 

dyskami nie mogę ruszyć 

Zobacz czy nic sie nie nawinęło pod dyskami. Ja u siebie mam cos takiego ze jak nawinie trawy to tez paski sie slizgają i dyskami nie mozna ruszyc

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v