Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

43 minuty temu, kizak napisał:

to i c 330 w dzień nie spali ,a sześćdziesiątka to tylko się uśmiechnie ,i na teleexpres jesteś po bańkę z paliwem 

W kółkowej C-330 przy rotacyjnej albo orkanowaniu ziemniaków zawsze jeździła 3 litrowa bańka z ropą. Pod wieczór potrafiło braknąć paliwa i nie szło zjechać do bazy. 

3mm z rannego deszczu, teraz słonecznie. Kurła liczyłem na więcej miodu... Ale dobre i tyle a gęsty niebotycznie, jeszcze dziś do słoików go trzeba rozlać 🤔 Szczotkę w dłoń i popołudniu te parę słoików trzeba wyszorować.

30 najlepszy traktor pod względem spalania

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał:

To smok .

komfortu to nie ma zbytnio ale MTZ żeby spalić 70 litry napędu  na dzień to trzeba nie lada wyczynu .

Ty tak na serio 🤔czy żeby Marcina podpuścić 

Bo jak fendt nie ma komfortu a w mtzcie jest, to ty albo jednym albo drugim nie jeździłeś 

Bo w mtz miękka oś albo fotel pneumat to strefa marzeń 

34 minuty temu, hubertb napisał:

To nie takie proste, bo różnią się podnośniki i skrzynie. Mamy np. MTZ około 80KM 290Nm, 7341 około 80KM 310Nm, 934- około 80KM i 280Nm, postlicencyjnego ursusa 80KM. Do każdego podepniesz inne maszyny. 

Kosiarka 2,6 i prędkość koszenia często 10,5 do 11 bo się zapychała obroty 2100 opryskiwacz 1200 zawieszany prędkość na przejazdach ok 40kmmh

Edytowane przez Łolek
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Krzak napisał:

30 najlepszy traktor pod względem spalania

Chyba jak stoi. Jak robi i w palnik dostaje to spali nie mniej niż inne. 35l połknęła na orce 40a, uprawie 30a ale dostawała dobrze w palnik bo mokro było, zasianiu 30a, przejechaniu 12km drogą asfaltową i wywozie jednego rozrzutnika obornika. Wtedy zgasła 🤭

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

Bo jak fendt nie ma komfortu a w mtzcie jest, to ty albo jednym albo drugim nie jeździłeś 

Opacznie to zrozumiałeś sens zdania był taki że MTZ nie jest tak komfortowy jednak spalił by mniej. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

Kosiarka 2,6 i prędkość koszenia często 10,5 do 11 bo się zapychała obroty 2100 opryskiwacz 1200 zawieszany prędkość na przejazdach ok 40kmmh

Mtz nie ma komfortu zbytnio .

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

To wykoś trzydziestka 8,5 hektara i opryskaj następnych 5. Potem powiedz ile to potrwało. 

👍 Ale nawet nie ma o czym dyskutować 

A i jeszcze jak się będziesz czuł po zakończonej pracy, w moim wieku to istotne 

Opublikowano
4 minuty temu, Łolek napisał:

A i jeszcze jak się będziesz czuł po zakończonej pracy, w moim wieku to istotne 

Układ kierowniczy i siedzenie dają tak popalić że po opryskaniu 5h należała by się przerwa. 

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Układ kierowniczy i siedzenie dają tak popalić że po opryskaniu 5h należała by się przerwa. 

Ludzie mają i pracują i też jest dobrze, ja nie pisze tu nic żeby się chwalić czy chwalić fendta że pali mało czy coś w tym stylu, traktor jak każdy ale pod względem funkcjonalności i zwrotności dla mnie super przy mocy 95 koni zawracasz dosłownie na ulicy 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Panowie, gorczyca nasienną zbieracie ze stołem do rzepaku czy zwykłym hederem,

Duże straty przy zwykłym bez kosy bocznej?

Może dwuetapowo pokosówką?

@Ziel chyba uprawiasz. Możliwe że już pytałem, ale zgonię na covid lub alzheimera🤦‍♂️😉

Zastanawiasz się nad gorczycą? Może tego by spróbował, choć z hektar 🤔. Chyba troszkę mniejsze nakłady jak w rzepaku. 

Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

Ludzie mają i pracują i też jest dobrze, ja nie pisze tu nic żeby się chwalić czy chwalić fendta że pali mało czy coś w tym stylu, traktor jak każdy ale pod względem funkcjonalności i zwrotności dla mnie super przy mocy 95 koni zawracasz dosłownie na ulicy 

Powiedz szczerze,że poprostu ,,delektowanie ''się robota to  już nie dla Ciebie.😉

• Like 1
Opublikowano

W sumie można wyliczyć ile bo to potrwało 1ha łąki rotacyjną trzydziestką kosiłem ponad godzinę tak więc 8,5ha potrwało by pewnie z 10godzin jak nie lepiej, zostaje nam 1,5 do 2 godzin na oprysk 5ha trzydziestką nie realne. Zetorem też, może MTZ albo seria ciężka z szybką skrzynią ale wątpię że dałbym radę zmieścić się w 12godzinach pracy. A nawet jeśli to zmęczenie było by spore. 

To czyste dywagacje więc mogę się mylić. 

Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Tak jak by jechać wozem żelaźniakiem a karocą ach ta wygoda zdrowia doda .

Może nie do końca ale cenię sobie wygodę podczas pracy 

Robiłem i 30 i 60 i 255 żeby nie było że jo taki pon

Opublikowano
37 minut temu, Dziad932 napisał:

A o której obiad 🤔 bo ja tak po 16 jadam 

Obiad je jak te duże pole tam za lasem obrobi, tam gdzie te dwa kliny i staw. 

19 minut temu, Łolek napisał:

Bo w mtz miękka oś albo fotel pneumat to strefa marzeń 

MTZ na stożku ma trochę skoku na przednim moście :D więc miękki przód jest ,🤣🤣

• Haha 6
Opublikowano
15 minut temu, sadownik12 napisał:

Zastanawiasz się nad gorczycą? Może tego by spróbował, choć z hektar 🤔. Chyba troszkę mniejsze nakłady jak w rzepaku. 

No już q0 lat się przymierzam🤭

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

A ja tam bym się podjął koszenia 8,5 ha ciapkiem. 

Tylko działki muszą być długie i ciągnik z kosiarką stan dobry 

Trawy oczywiście siane 

I pogoda słoneczna 23 stopnie z lekkim bocznym wiatrem i bez kabiny poprostu sielanka, a o widokach bym zapomniał najlepiej takie 

Screenshot_20220601_114209_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Jak dalej będą idioci cenę ściągać w dół to poprostu nie będę kopał i zostanie na późniejsze

A jak z wydajnością?

Ha pod kapustę potrzebne kopią

Opublikowano
5 minut temu, PAN88 napisał:

A jak z wydajnością?

Ha pod kapustę potrzebne kopią

Ja mam pola pod kapustę zostawione i wali mnie to mogę nie kopać.Stać mnie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v