Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

B6 to padaka.

Korozja go chrupie ino szum i te silniki

1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

bo b6 z tym motorem to kibel.

I wsio jasne

Czyli nie warto dziadować na tańszego passata 

Opublikowano

słonecznik- 180zł na 1ha(30kg/ha)

gorczyca - 104zł na 1ha(8kg/ha)

łubin- 665zł na 1ha (190kg/ha)

peluszka- 630zł na 1ha(180kg/ha)

Facelia-  195zł na 1ha(5kg/ha)

Odniosłem się do cen Piotra i wydaje mi się że ceny nasion powinny być podawane w ten sposób. Cena za kg jest trochę niedopowiedzeniem. 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

słonecznik- 180zł na 1ha(30kg/ha)

gorczyca - 104zł na 1ha(8kg/ha)

łubin- 665zł na 1ha (190kg/ha)

peluszka- 630zł na 1ha(180kg/ha)

Facelia-  195zł na 1ha(5kg/ha)

Odniosłem się do cen Piotra i wydaje mi się że ceny nasion powinny być podawane w ten sposób. Cena za kg jest trochę niedopowiedzeniem. 

To pytaj oryginalne mieszanki... Tam masz na hektary podane. 

Opublikowano

Miało padać i nie pada. Zaś podlewać trzeba będzie 😭

Opublikowano
TheraRolnik napisał:

B6 to padaka.

Korozja go chrupie ino szum i te silniki

1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

bo b6 z tym motorem to kibel.

I wsio jasne

Czyli nie warto dziadować na tańszego passata 

niestety jest taka opinia że audi skończyło się na A6 C5 a passat na B5, tam Niemiec wytłukł i zrobił pół banki , przyjechało do Polski i zrobiło kolejne pół i jakoś chodziło i psuć się bardzo nie chciało , a wszystko co nowsze po wytłuczeniu przez Niemca u nas już za bardzo chodzić bezawaryjnie nie chce, stąd taka opinia.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Każdy przyjmuje inną normę, ja myślę kupić w przeliczeniu na hektar:

- 30kg słonecznika

- 30kg łubinu

- 30kg peluszki

- facelii 4kg

- gorczycy 16kg 

To łącznie daje 180 + 105 + 105 + 156 + 208 = 754zł. Do tego dochodzi z nasion z zeszłego roku jakieś 6kg mieszanki słonecznika, rzepiku, gryki i facelii ale tego nie wliczam.

Przed chwilą, sadownik12 napisał:

Miało padać i nie pada. Zaś podlewać trzeba będzie 😭

U mnie babrze, za noc i dziś od rana jakieś 3mm, licho ale zawsze...

Opublikowano

jest w rodzinie b6 już z 5lat przy silniku tylko olej się zmienia, było problemów z silniczkami kupione porządne i jeździ , rdza to jedynie na klapie przy rejestracji, w golfie u mnie to samo.

Opublikowano
15 minut temu, szymon09875 napisał:

Nieee służbowo jadę

Czyli 

Puszki,konserwy i .....wy bez przerwy 🤣

5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Każdy przyjmuje inną normę, ja myślę kupić w przeliczeniu na hektar:

- 30kg słonecznika

- 30kg łubinu

- 30kg peluszki

- facelii 4kg

- gorczycy 16kg 

To łącznie daje 180 + 105 + 105 + 156 + 208 = 754zł. Do tego dochodzi z nasion z zeszłego roku jakieś 6kg mieszanki słonecznika, rzepiku, gryki i facelii ale tego nie wliczam.

U mnie babrze, za noc i dziś od rana jakieś 3mm, licho ale zawsze...

Za dużo wg mnie

• Haha 1
Opublikowano

Takie interesy robi się szybko bo mogą uciec.

Co do rozsiewacza to gdyby nie ty to bym miał duuuuzo kilometrów.

A przyczepa wpadła w oko  przypadkiem i odrazu szybka akcja i teraz się przerabia i będzie łuk a nie gównolit z pronarki😁

My z @PRIMOpodobne interesy zrobiliśmy i każdy zadowolony 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, hubertb napisał:

To tak Piotrze nie działa, rośliny jeśli zaczynają ze sobą konkurować to jest źle. 

A tam, gęsto to jest to, wyższe urośnie, chwasty zagłuszy, gorczycy dużo to pszczoły pyłku naniosą. Potem Orkan i obornik. 

• Haha 1
Opublikowano

Pewnie gorczyca, w 2020 miałem gorczycę, grykę i facelię. Pięknie wyrosło, pszczoły naniosły pyłku, wartość dla ziemi mniejsza może bo zakwitło ale dla mnie pszczoły też się liczą. W sumie dla mnie nie ma to wielkiego znaczenia. Ma urosnąć do tej połowy października. A zasieje się kiedy możliwość będzie ale na 99% nie w lipcu. 

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, szymon09875 napisał:

To pytaj oryginalne mieszanki... Tam masz na hektary podane. 

Doczytałem wczorajszy wieczór dopiero 

OK jak znajdziesz chwilę to się odezwij

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Pewnie gorczyca, w 2020 miałem gorczycę, grykę i facelię. Pięknie wyrosło, pszczoły naniosły pyłku, wartość dla ziemi mniejsza może bo zakwitło ale dla mnie pszczoły też się liczą. W sumie dla mnie nie ma to wielkiego znaczenia. Ma urosnąć do tej połowy października. A zasieje się kiedy możliwość będzie ale na 99% nie w lipcu. 

Gorczycy bym cię chciał, jakoś się u mnie nie udaje wolę rzepak Tyle że trzeba go wysiać do końca lipca a najlepiej ok. Połowy, wtedy robi do września spora masę. Rok temu zasiałem w sierpniu to rósł tak jak siany normalnie na ziarno 

Edytowane przez superfarmer02
Opublikowano
4 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Gorczycy bym cię chciał, jakoś się u mnie nie udaje wolę rzepak Tyle że trzeba go wysiać do końca lipca a najlepiej ok. Połowy, wtedy robi do września spora masę. Rok temu zasiałem w sierpniu to rósł tak jak siany normalnie na ziarno 

Siałem i rzepak dwa lata temu, w sierpniu już, 12 bodajże czy jakoś tak. Tylko, że z 10kg/ha. Na początku października wyrósł na wysokość przedniego błotnika w C-330. Na plus łatwość zniszczenia kultywatorem, bez zamawiania talerzówek, kosiarek bijakowych. Zniszczyłem, uleżało się to z tydzień, obornik i bezproblemowa orka. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Tylko, że z 10kg/ha

Bój się Boga Piotrek to trzy razy za dużo, normalnie sieje się 3kg na hektar. 

Edytowane przez hubertb
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v