Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ale Ty Marcin to pier**lisz głupoty. 

Robisz ścieżki pod opryskiwacz i rozsiewacz,wtedy nie gnieciesz. 

Gdy nie robisz ścieżek 

Jak siejesz nawóz gnieciesz, pewnie parę razy 

Jak pryskasz gnieciesz, pewnie parę razy 

Jak kosisz to i tak tam nie ma zboża w tych koleinach

Kupuj 800l 15m do fetora na komputerze 

Kolega z af pryskał mf 8110, opona 600, 3,5 przejazdu na polu i masz całą szerokość hedera w bajzonie

Owies pryskam tylko od ziela, ścieżki robię. Opryskiwacz 12m siewnik 2,5m.

Teraz bym kupił 600l do mf 255

Edytowane przez Karol6130
Opublikowano
10 minut temu, Ursus932bis napisał:

I na każde 10 m szerokości pola dwie takie puste koleiny 16,9 , na pewno nie będzie spadku plonu 🤨

12,4 x2,54 = około 32 cm 16,9x2,54 = około 42cm gnieciesz zamiast trzech rzędów zboża, cztery. Możesz zmniejszyć zgniot rozstawiając szerzej siewnik. Zresztą masz 40ha zrób sobie kawałek testowy o wielkości hektara. 

Opublikowano
HF86 napisał:

toc pan Wiesio to Bananek za młodu. 

ciężko się kapnąć bo i włosów wtedy jeszcze pod beretem miał i trochę popijał i popalal 😁

teraz się ukrywa za suchą wolą w swoim gabinecie konserwatora na etacie w budżetówce 😂

Te te. Ja nadal coś tam mam pod beretem. 😉

hubertb napisał:

10 minut temu, Ursus932bis napisał:

I na każde 10 m szerokości pola dwie takie puste koleiny 16,9 , na pewno nie będzie spadku plonu 🤨

12,4 x2,54 = około 32 cm 16,9x2,54 = około 42cm gnieciesz zamiast trzech rzędów zboża, cztery. Możesz zmniejszyć zgniot rozstawiając szerzej siewnik. Zresztą masz 40ha zrób sobie kawałek testowy o wielkości hektara. 

Kiedyś liczyłem to na 5ha mojego jednego kawałka (trzydziestką!!!) depczę jakieś 18 arów zboża. Mało, nie mało, nie wiem. Nigdy wcześniej tego nie liczyłem, wydaje się sporo.

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Karol6130 napisał:

Gdy nie robisz ścieżek 

Kolega z af pryskał mf 8110, opona 600, 3,5 przejazdu na polu i masz całą szerokość hedera w bajzonie

Dodaj jeszcze że przy koszeniu to co przejechane pewnie będzie zielone 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Bananek napisał:

Nigdy wcześniej tego nie liczyłem, wydaje się sporo.

No i właśnie dla tego "zachód" poszedł drogą niej przejazdów większym narzędziem. Mam zabytkowy siewnik(lata 60) którego instrukcja najmniejszy rozstaw redlic przyjmuje jako 12cm a zaleca trzymać wyżej niż 12 mniej niż 16. 

Opublikowano

zechód teraz rozumie ,a pamiętam w latach siedemdziesiątych ,tak z 15 km obok  Antoniusz pryskał  z powietrza ,deptali tylko z chorągiewkami  . Jakoś teraz o tym cisza  ,a  hektarów też mają po tysiące  .

Opublikowano
hubertb napisał:

5 minut temu, Bananek napisał:

Nigdy wcześniej tego nie liczyłem, wydaje się sporo.

No i właśnie dla tego "zachód" poszedł drogą niej przejazdów większym narzędziem. Mam zabytkowy siewnik(lata 60) którego instrukcja najmniejszy rozstaw redlic przyjmuje jako 12cm a zaleca trzymać wyżej niż 12 mniej niż 16. 

U mnie accord co 14 sieje.

Opublikowano

No pompe czas przygotowac do sezonu

IMG20220428100334.jpg

26 minut temu, Karol6130 napisał:

Gdy nie robisz ścieżek 

A to nie lepiej taka oponka pod ścieżki 🤷🏼‍♀️ 👇 wąska ,zgrabna 

A co do ścieżek jakoś mi nie pasują do moich pól 

IMG20220428104225.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

Zdjęcie z dziś? Masz słońce? U nas śnieg.

Toć wczoraj zachwalałeś jaka to wiosna piękna 😉. Tak, dzisiaj tak u nas. Pojechałbym po robocie pryskać ale skoro jest taka pogoda to nad ranem pewnie z -3 doj**ie.

Opublikowano
37 minut temu, HF86 napisał:

toc pan Wiesio to Bananek za młodu. 

ciężko się kapnąć bo i włosów wtedy jeszcze pod beretem miał i trochę popijał i popalal 😁

teraz się ukrywa za suchą wolą w swoim gabinecie konserwatora na etacie w budżetówce 😂

Do roboty nigdy nie przychodź na czas. Dniówka leci – no i ty lecisz, tyle że w ch*ja ze zleceniodawcą.

Widzisz synek. Ja tam za dużo do szkoły nie chodziłem, zresztą tak samo jak ty. Bo człowiek najlepiej uczy się na błędach, a nie na lekcjach. Dlatego następnym razem spartolimy jeszcze bardziej.

• Haha 2
Opublikowano
sadownik12 napisał:

Toć wczoraj zachwalałeś jaka to wiosna piękna 😉

Ale u nas mimo śniegu jest pięknie.

TheraRolnik napisał:

No to wywozimy 😉

IMG_20220428_110141.jpg

Kurczaki, jest w okolicy hanomag za 25000 łamana. Szkoda, że słabo gotówkowy jestem. A na dodatek z kabiną nie wejdzie mi do łobory. Ale ta kabina to niewielki problem.

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Mądre słowo rzekłeś 

Ale takiego młodzika jak on to jeszcze można wyprowadzić na ludzi 

Jak każde moje słowo 😉 Ba do tego żeby wyprowadzić to potrzeba jakiś chęci z jednej czy to z drugiej strony 

1 godzinę temu, Łolek napisał:

Mądre słowo rzekłeś 

Ale takiego młodzika jak on to jeszcze można wyprowadzić na ludzi 

Jak każde moje słowo 😉 Ba do tego żeby wyprowadzić to potrzeba jakiś chęci z jednej czy to z drugiej strony 

1 godzinę temu, hubertb napisał:

Pozycyjna działa na mechanizmie krzywkowym, siłowa działa poprzez napięcie wstępne sprężyny. W zetorze można uzyskać mieszaną jest to wtedy regulacja siłowa z ograniczeniem zagłębienia narzędzia. Rozdzielacz o którym wspominasz cofa ten ciągnik do jakiegoś średniowiecza jedyna jego zaleta to taka że ciężko go spie... 

Dlatego napisałem że jak tych funkcji nie używa to każdy zewnętrzny będzie lepszy niż oryginał 

1 godzinę temu, Bananek napisał:

No i do reszty (może się narażę): zejdźcie z niego. Niech kupi co chce. Jeśli podejmuje decyzje nie po waszej myśli (może i czasem nie logicznie) to nic wam do tego. A już na pewno nie jest to powód do obrażania. I wsio.

To po co pyta jak wie lepiej? 

Opublikowano
12 minut temu, Bananek napisał:

Ale u nas mimo śniegu jest pięknie.

Kurczaki, jest w okolicy hanomag za 25000 łamana. Szkoda, że słabo gotówkowy jestem. A na dodatek z kabiną nie wejdzie mi do łobory. Ale ta kabina to niewielki problem.

Ta z silnikiem 6cyl ? 

Opublikowano
TheraRolnik napisał:

No to wywozimy 😉

IMG_20220428_110141.jpg

tylko nie popsuje ostatniej maszyny jeżdżącej 😀

Bananek napisał:

TheraRolnik napisał:

Ta z silnikiem 6cyl ?

4

a tam u Ciebie to. jest ziemia żeby sie rozwijać czy bambry wszystko łykaja?

Opublikowano
DANDYS napisał:

a tam u Ciebie to. jest ziemia żeby sie rozwijać czy bambry wszystko łykaja?

Bambry łykali. Ale podejrzewam, że szybko się skończy ten proceder. Niech no się skończą zapasy nawozów. Ja nie mam zamiaru kupować. Zresztą w najbliższej okolicy ziemie mają właścicieli i nie zanosi się na zmiany. Mi wystarczy co mam.

Opublikowano

jaskółki przyleciały. ale jazgotu w oborach. ciekawe czy w tym roku rekord pobiją. w zeszłym roku miałem na gospodarstwo 39 zamieszkałych gniazd. 

Opublikowano

3 roboty w polu na dzis. 1 juz wykonana,jeszcze 2 i mozna odpocząć. Ładowarka odpoczywa, chcesz @Bananek to przyjedz sobie pożyczysz😀 Franca mocna jest jak na taki maly silnik. Wczoraj prawie raz ją polozylem ale za duzo w krokodylu i po skosie wyjezdzalem

Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał:

No i do reszty (może się narażę): zejdźcie z niego. Niech kupi co chce. Jeśli podejmuje decyzje nie po waszej myśli (może i czasem nie logicznie) to nic wam do tego. A już na pewno nie jest to powód do obrażania. I wsio.

Ja go nie atakuje ani nie pouczam to jego sprawa tylko pisze z własnego doświadczenia, a zrobi jak zechce 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v