Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

W szkole podstawowej był a gazeta na języku rosyjskim raz w miesiącu dostarczana , Czasopismo KRAJ RAD  ,To były czasy .

Była pamiętam 

4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Wszyscy po jednych pieniądzach. 

Pioter Ty 98 rocznik co ty możesz o komunie wiedzieć, za komuny lekarze mi brata zmarnowali i byli nie do ruszenia bo oni się nigdy nie mylili a zresztą szkoda gadki, pogoda ładna święta się kończą po co sobie krew psuć 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Wszyscy po jednych pieniądzach. 

A ja słyszałem o wyzwoleniu zupełnie co innego. Nasi traktowali ich jako prawdziwych wyzwolicieli. 

Dziadek opowiadał, że po "wyzwoleniu" nawet drzewa w sadzie się nie ostały. O gwałtach, morderstwach i grabieżach to nawet nie ma co mówić. I to nie były jakieś Prusy czy inne ziemię odzyskane. Tylko centrum Mazowsza. 

• Like 3
Opublikowano

1 minutę temu, Leszy napisał:

Dziadek opowiadał, że po "wyzwoleniu" nawet drzewa w sadzie się nie ostały. O gwałtach, morderstwach i grabieżach to nawet nie ma co mówić. I to nie były jakieś Prusy czy inne ziemię odzyskane. Tylko centrum Mazowsza. 

A u nas nic. Ani gwałtów a kraść już nie było co bo tak Niemcy wieś urządzili. 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Łolek napisał:

ten dobrobyt

Ja  tam nie wiem, ale mój Tato sie wybudował, kupił nowe traktory maszyny dobrej jakości  z mniej ilosci ziemi w latach 80 

co teraz ja mam z 

tego jak bym sie miał  budować ( nie tylko chate )  heh niewolnik na kredycie na   połowe życia , traktory mam prawie 40 letnie bo na kredycie jechać nie zamierzam a tez inne dochody mam  niz gospodarka ( ale z innych robót do gospodarki i nie dołoże ) 

gospodarka 2 razy większa niz w latach 80 nie zarobi na żaden nowy ciagnik żeby to było opłacalne zanim sie ten obecny  gównolit zwróci jakie teraz klepią to juz bedzie złomem 

Edytowane przez V12
Opublikowano
1 minutę temu, V12 napisał:

Ja  tam nie wiem, ale mój Tato sie wybudował, kupił nowe traktory z mniej ilosci ziemi

Kto sobie może teraz pozwolić na kupno prawie hektara ziemi, budowę domu a 3 lata później stodoły z "pomieszczeniem inwentarskim", bez kredytu, z etatu elektryka, dorabiającego po godzinach robiąc instalacje elektryczne w budynkach u ludzi, żona nie pracująca i jeszcze dziecko? Bo jakoś tego nie widzę.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak to kto wielu kupuje, ale oni mają kredyty co znaczy dla mnie jedno są na minusie ale tak mozna przeżyc całe życie i to na dobrym poziomie trzeba tylko miec do tego psychike i sie nie przejmować że bierzemy nastepny kredyt na spłate wcześniejszego, mało to takich znam xD Jeszcze sa tacy co na etat ida i na gospodarke robią B|

Edytowane przez V12
Opublikowano

to nie rolnik ma zarabiać tylko korporacja w obecnych czasach. Jeszcze mleko się trochę pokręci ze względu na pracochłonność i może owoce i warzywa które ręcznie trzeba zasowac. 

rośnie nowa władza w postaci korporacji. 

Opublikowano
6 minut temu, V12 napisał:

Ja  tam nie wiem, ale mój Tato sie wybudował, kupił nowe traktory z mniej ilosci ziemi w latach 80 

co teraz ja mam z 

tego jak bym sie miał  budować ( nie tylko chate )  heh niewolnik na kredycie na   połowe życia , traktory mam prawie 40 letnie bo na kredycie jechać nie zamierzam a tez inne dochody mam  niz gospodarka ( ale z innych robót do gospodarki i nie dołoże ) 

gospodarka 2 razy większa niz w latach 80 nie zarobi na żaden nowy ciagnik żeby to było opłacalne zanim sie ten obecny  gównolit zwróci jakie teraz klepią to juz bedzie złomem 

No wszystko na talony kartki i przydziały obowiązkowo trzeba było na państwi oddawać ileś zboża czy tucznikow k**wa żyć nie umierać  

Cementu nie było,jak ojciec chałupę stawiał to we wsi wszyscy po cement na remont kominów jechali bo 300kg można było wziąć i od nich odkupywal

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja sam mam inne zajęcia jak kapie hajs to sie imam, ale do gospodarki nie dokładam ani grosza sama ma sie kręcić 

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

W moich stronach normalne, pełno takich co po parę hektarów i do roboty a z etatu i nieraz dokładka do pola. 

A kiedy sie wieś pobudowała w latach 70 i 80 ?? ! te piętrówki do dzis stoją i beda jeszcze kupe lat...

3 minuty temu, Łolek napisał:

No wszystko na talony kartki i przydziały obowiązkowo trzeba było na państwi oddawać ileś zboża czy tucznikow k**wa żyć nie umierać  

Cementu nie było,jak ojciec chałupę stawiał to we wsi wszyscy po cement na remont kominów jechali bo 300kg można było wziąć i od nich odkupywal

Edytowane przez V12
Opublikowano

Oranżadę jak kupili na moją komunie to pamiętam jak stała a napić się nie wolno było bo dla gości. A teraz kurde zamiast wody piwo piją. U nas wiadro z wodą stało i jak upał to barkiem można było się napić. A jak cukier do Gs przywieźli to cała szkoła w kolejce stała zamiast na lekcjach bo był przydział 3kg na osobę.

Opublikowano
52 minuty temu, 6465 napisał:

Nie pomieszało co się coś?  Oni chyba od początku w defensywie.

U siebie czyli w ukrolandii są w defensywie ale u nas w PL są w ofensywie. 🤨

53 minuty temu, 6465 napisał:

Ukraince to powinni teraz pognać ta swołocz z całego Donbasu i Krymu.

🤣😂 tak poganiają że do PL sami dają długą. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 6465 napisał:

Oranżadę jak kupili na moją komunie to pamiętam jak stała a napić się nie wolno było bo dla gości. A teraz kurde zamiast wody piwo piją. U nas wiadro z wodą stało i jak upał to barkiem można było się napić. A jak cukier do Gs przywieźli to cała szkoła w kolejce stała zamiast na lekcjach bo był przydział 3kg na osobę.

tera ludzie, mówią podobnie, kiedys były przydziały na ciagnik, teraz są ciagniki ale w ryzach opłacalnosci to ni ch*ja ( moda na kredyty ?? taki swiat... że łapia Cie w kleszcze niewolnictwa ?? ) 

do tego ten gównolit z normami spalin i silniczkami małymi jak do motocykli, ile to wytrzymuje ?? Maszyny tak samo te tansze i srednie to sie nawet spawac nie chce taka stal z czego to jest z przetopu śmieci ?? 

Edytowane przez V12
Opublikowano
1 godzinę temu, V12 napisał:

Mnie to boli źe płace i robie na nie swoje sprawy... a zapierdaldać trza wiecej na te same towary i w  imie czego ?? A bedzie coraz gorzej🤥

Nie tylko ciebie. No ale skoro już powiedzieli że jesteśmy parobkami ukrainców to czego się spodziewać

Opublikowano

teraz też są przydziały. jak ciocia unia polubi to może połowę umorzy, jak nie to w cenie zaporowej że i tak nie kupisz. 

Opublikowano
47 minut temu, gregor1284 napisał:

Putin jako jedyny się postawił tej organizacji i za to u mnie zasługuje na szacunek. Druga sprawa że plandemię zwalczył w dwie doby a nieudacznicy z naszego rządu ciągnęli by ten cyrk dalej 

Może nie tyle rząd co służba zdrowia

Opublikowano
45 minut temu, 6465 napisał:

W 3p? Małe koło to jutro raz dwa zrobisz.

W 3p to bym oponę piescia czy zębami odbił, paznokciami oponę ściągnął i zrobił. Tu się angażował nie będę, zdejmę i zawiozę. Jeszcze krowa poidło rozdupila ale już zrobiłem. I myslicie żem się zdenerwował? A skąd z uśmiechem na ustach naprawione bi życie jest zbyt piękne żeby przez takie coś się denerwować 

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A u nas nic. Ani gwałtów a kraść już nie było co bo tak Niemcy wieś urządzili. 

Wszyscy z tamtego pokolenia mówili, że ruskie wyzwolenie było o wiele cięższe niż niemiecka okupacja. Za dużo znam tych opowieści z różnych źródeł aby w to wątpić.

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, TheraRolnik napisał:

To odkręcić i jutro do wulkanizatora ot i dziura zatkana będzie 🤷

Tak jest panie kapitanie 

38 minut temu, Łolek napisał:

Daj spokój szkoda im tłumaczyć tak ty jak i ja pamiętamy ten dobrobyt jak się nami ruski opiekował k**wa w obuwniczym tenisówki i juniorki w spożywczym kolejka żeby kilo cukru kupić jak dostałeś masło i trochę twarogu to zaebiscie, herbatę k**wa landrynkami słodzili bo cukru nie było a tu jeden z drugim pier**li że ruski dobry 

Wiem że ukry święte nie są ale pamiętam czas gdzie mnie historii uczyli że ruski to brat  

Jak w Polsce źle to wy***rdalać na wschód gdzie wolność i dobrobyt 

Naebany to do domu! Kto mówi że ruski dobry? Azoty z Puław siałeś? Dobre? A Ruskie ehh... Popatrz. Teraz unia lepiej się nami opiekuje niż kiedyś Ruskie? Widzisz jakieś różnice? Złudnie masz się czuć zadowolony i taki się czujesz. A czy nadal jesteś gospodarzem na swoim? Taki wał

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, gregor1284 napisał:

A czy nadal jesteś gospodarzem na swoim? Taki wał

Tacy jesteśmy na swoim jak przedsiebiorcy którzy dostali po d*pie lokDAŁNEM i tyle na ten temat... 

6 minut temu, gregor1284 napisał:

A czy nadal jesteś gospodarzem na swoim? Taki wał

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Leszy napisał:

Wszyscy z tamtego pokolenia mówili, że ruskie wyzwolenie było o wiele cięższe niż niemiecka okupacja. Za dużo znam tych opowieści z różnych źródeł aby w to wątpić.

6 minut temu, hubertb napisał:

Tak ci z czerwoną książeczką na pewno. 

Dziadkowie i ich rodzeństwo nie mieli czerwonych książeczek. Pracę u kogoś takiego jak bauer znasz? Wysiedlenia i zabieranie ostatnich zwierząt? Bo u nas to robili właśnie Niemcy.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v