Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, kris91 napisał:

A to wiem że on robi, tylko jak mi bojler podłączył to już śniedzieje po 8 latach wszystko i skasował że drugi bojler bym kupił 🥺🥺🥺

A anoda wymieniana? Podłączona? 

Opublikowano
radekz200 napisał:

Przed chwilą, Bananek napisał:

Sam nie umiesz?

Jak po ustawiał ja tam nic nie przestawiam 😛

"Panie hydraulikarzu, proszę przyjechać odkręcić mi glowiczke przy kaloryferze, zimno mi. Sam sobie nie poradzę." 🥴

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, kris91 napisał:

Ja wszedzie chcę, pod szafki i meble też, aby wilgoci nie było, niska to taka abyś czuł komfort 👀👀👀

Krzysiu 😛

606EEF2F-9999-4EBC-84DE-096066581A84.jpeg

1 minutę temu, Bananek napisał:

"Panie hydraulikarzu, proszę przyjechać odkręcić mi glowiczke przy kaloryferze, zimno mi. Sam sobie nie poradzę." 🥴

Ni mom grzejników 😂😂 sory kaloryferów 

Edytowane przez radekz200
Opublikowano

I Radek zadowolony bo ciepło a hydraulik zadowolony bo zarobił 

1 minutę temu, Bananek napisał:

Opublikowano
bratrolnika napisał:

Im gęściej rurek tym szybciej się rozgrzeje, i będzie pracować na niższej temperaturze, niestety, wyjdzie drożej za rurki, to raz. Dwa, może się okazać że przy tak gęstym ułożeniu rurek będziesz musiał robić dwa obwody na jedno pomieszczenie. Nie pamiętam już ile było max metrów na jedną pętle, chyba do 100m

A to juz przekalkulowałem i wychodzi ok.2tys różnicy, problem w tym że nie wiadomo czym się będzie ogrzewało za parę lat 🤔

MarcinO10 napisał:

Miał w tamtym czasie w dobrej cenie Qik.

O takiej nie słyszałem, to trzeba oblukać jakie to one 👀

radekz200 napisał:

No u mnie hydraulik ustawił 33 stopnie na podłogówkę 😛 

I można na podłodze spać, czy zmarzniesz? 🤭🤭🤭

Opublikowano

a ja mam takie pokretelko i albo cieplej albo zimniej. I czuję że mam na coś wpływ 😆

Opublikowano
1 minutę temu, kris91 napisał:

juz przekalkulowałem i wychodzi ok.2tys różnicy,

Na samej rurce??? Bo do tego dojdzie jeszcze rozdzielacz z większą ilością wyjść 

2 minuty temu, kris91 napisał:

można na podłodze spać, czy zmarzniesz?

Zdarzało się że moje dzieciaki usypialy w kuchni na płytkach

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, kris91 napisał:

O takiej nie słyszałem, to trzeba oblukać jakie to one 👀

Jakoś w grudniu kupiłem 200m z diamonda. 2,67 zł/m

Screenshot_20220406_203750.jpg

Edytowane przez Bananek
Opublikowano
bratrolnika napisał:

W takim wypadku polecam pętle kłaść koło siebie, a nie tak że pół pomieszczenia jedną, a pół pomieszczenia drugą. Jak jest nie za zimno to można tylko co drugą rurkę puścić i grzeje na pół gwizdka

O tym nie pomyślałem, dumałem właśnie pół na pół 👀

gregor1284 napisał:

A anoda wymieniana? Podłączona?

Wymieniana, chodzi mi o to ze śniedzieje w miejscach lutowania, w razie jakby zaczęło przeciekać to już pokupowałem rury i będę przerabiał na gwintowany ocynk 😩

radekz200 napisał:

Krzysiu 😛 

Majster trzeźwy był? 🤭🤭🤭 W jednym miejscu 10cm, zaraz obok 15cm przechodzi w 10cm 🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

+9 wiatr się uspokoił, taki mały offtop, pewnie zginie nie zauważony 😒

Żeby nie zginął - +10 stopni, wiatru brak, niebo w miarę czyste. Jutro 15 stopni nadają, na piątek deszcz, wiatr i 13 stopni. Po niedzieli już cieplej i bez deszczu. 

Opublikowano
Przed chwilą, kris91 napisał:

O tym nie pomyślałem, dumałem właśnie pół na pół 👀

Wymieniana, chodzi mi o to ze śniedzieje w miejscach lutowania, w razie jakby zaczęło przeciekać to już pokupowałem rury i będę przerabiał na gwintowany ocynk 😩

Majster trzeźwy był? 🤭🤭🤭 W jednym miejscu 10cm, zaraz obok 15cm przechodzi w 10cm 🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️

No właśnie był pijany 😂😂 potem zwijali i na nowo rozkładali ale tamten już nie przyjechał poprawiać 😂😂

Opublikowano
27 minut temu, bratrolnika napisał:

Nie puszczam, ale tą samą rurkę wykorzystałem do grzejników. I co prawda na piecu raczej nie przekraczam 55st.C, o tyle zdarzyło się kiedyś że wyłączyli prąd, piec prawie się zagotował, i jak włączyli prąd to żeby piec schłodzić puściłem ten ukrop gdzie się da, również na podłogę 

@kris91 tak to u mnie wygląda 

IMG_20220406_200855_032.jpg

Pompa musi wodę podawać na ogrzewanie podłogowe cały czas . 

Prądu brak to bratu d*pa zmarzła .

Opublikowano
1 minutę temu, radekz200 napisał:

No właśnie był pijany 😂😂 potem zwijali i na nowo rozkładali ale tamten już nie przyjechał poprawiać 😂😂

Po mojemu ładnie ułożone, sam lepiej nie zrobiłem, fakt że wtedy to był mój "pierwszy raz"

Przed chwilą, Bananek napisał:

Polecam. Dziś ząb na ząb nie mógł trafić zanim dojechałem. 

Zobaczymy...

Opublikowano
bratrolnika napisał:

Na samej rurce??? Bo do tego dojdzie jeszcze rozdzielacz z większą ilością wyjść 

Miało być 2-3tys 🤦‍♂️ Wychodzi aż 11 obwodów i nie wiem jak z grzejnikami robić, czy od każdego obwodu do grzejnika, czy 1 obwód na 2 grzejniki 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Pompa musi wodę podawać na ogrzewanie podłogowe cały czas . 

Prądu brak to bratu d*pa zmarzła .

U mnie instalacja po nowemu zrobiona, to bez pompki nic nie będzie działać, nawet grzejniki

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v