Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Belaruss820 napisał:

Mało brakowalo ale odczepiałem kultywator i nie chcialo mi sie do niego specjalnie podchodzić. Tesciowa az z domu wyleciała zobaczyc co sie dzieje,pozniej mnie pytala co sie stalo,mowie ze nic. Poczekam czy bedzie pytala żony czy cos wie, a potem moja mi powie i bede wiedzial ze gadaly, bo ja swojej nic nie mowilem 

Cięgłem jak orczykiem 😂

Opublikowano
38 minut temu, Bananek napisał:

Toc nie rezygnuję na amen. Co jakiś czas dla rozrywki jakieś ogonki się sprzeda. 😉 Ale jak jest okazja na państwowy etat to grzech by było nie skorzystać. Ciekawostka: do stażu pracy tam doliczą mi nawet te lata, w których pracowałem u siebie na gospodarwtwie. Co daje mniej więcej 20% do wypłaty. 😉 Który prywaciarz ci to doliczy? 

Bogatemu to i się byk ocieli ☺️

Opublikowano
45 minut temu, bratrolnika napisał:

nie ma się co dziwić, jakbys mi napierdział w traktorze to też bym się wkurwił😂

W ciagniku i tak nie czuc

42 minuty temu, gregor1284 napisał:

Cięgłem jak orczykiem 😂

A co ja jestem jakis kaleka ze musze się czymś posiłkować? Ale cieglo najblizej reki bylo. Orczyka to juz nie wiem ile lat nie widzialem,aaa ostatnio jakas jego czesc do pieca poszla

Opublikowano
9 godzin temu, Bananek napisał:

Przedłużyli Ci umowę?

No umowa czeka na podpisanie. Ja miałcze o podwyżkę oni miałczą że paliwo drogie 🤷

Ale chyba trzeba podpisać.

IMG_20220329_162524.jpg

Jakieś gówno przyszło.

Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Chciałeś podwozie 

Screenshot_2022-03-29-15-36-12-513_com.facebook.katana.jpg

Ale to na zwrotnicach jest 

Opublikowano
Ursus932 napisał:

38 minut temu, Bananek napisał:

Toc nie rezygnuję na amen. Co jakiś czas dla rozrywki jakieś ogonki się sprzeda. 😉 Ale jak jest okazja na państwowy etat to grzech by było nie skorzystać. Ciekawostka: do stażu pracy tam doliczą mi nawet te lata, w których pracowałem u siebie na gospodarwtwie. Co daje mniej więcej 20% do wypłaty. 😉 Który prywaciarz ci to doliczy? 

Bogatemu to i się byk ocieli ☺️

ocielił Ci się 🤔🙆‍♂️

Opublikowano
34 minuty temu, 6465 napisał:

No umowa czeka na podpisanie. Ja miałcze o podwyżkę oni miałczą że paliwo drogie 🤷

a jak ogólnie , Zadowolony jesteś że pracujesz na etacie ? 

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

A deszczu nie widać gdzieś miał być i nie ma ktoś wie czemu go nie ma .

A sprawdź w przepowiedniach.. 🤔

Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał:

W pracy jak będziesz czy nie będziesz tęsknił ;) o to mi chodziło 🙄 

Ja popieram w 100%, jak się da i jest dobra robota to czemu nie.

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

ocielił Ci się 🤔🙆‍♂️

Potwierdzam. Jednemu sie ocielił... :ph34r:

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał:

ocielił Ci się 🤔🙆‍♂️

mi 4 razy. potem na ubojni wpisali że jednak krowa. nie warto ufać co w papierze pisze 🤭

Opublikowano
9 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Jak to dobrze ze godzinę pognali

Zaraz meczyk i spać.

Miało być po -6 i śnieg

Już -3 i bez śniegu 

Ech te prognozaje😁😁😁

Rysiek! Nie uwierzysz! 

Prawie nowa 25 letnia piła mi sie zepsuła... 😢

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Sam sobie odpowiedz - horrendalne ceny nawozów, mega susza, wszystkie koszty w górę, w razie pokoju na Ukrainie giełdy rolnicze (rzepak, pszenica, itp) w dół. Dalej chyba nie muszę kończyć 

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

ale on biedny był ....

Kiedyś fergusona sie dorobi... :ph34r:

Opublikowano
szymon09875 napisał:

W pracy jak będziesz czy nie będziesz tęsknił  o to mi chodziło 🙄 

One nawet nie zauważą, że mnie nie ma. 😉 Choć znając życie to akurat wtedy będą najwięcej broić. Zazwyczaj rak bywa kiedy gdzieś wyjadę. Dobrze, że robota kilometr od domu to nawet pieszo szybko można wrócić.

Opublikowano

W historii Polski susze nie należą do zjawisk wyjątkowych, jednak ekstremalne susze występowały raz na 100 lat. Największa z nich, zwana suszą tysiąclecia, nawiedziła polskie ziemie w 1540 roku. Natomiast najwyższe w historii temperatury zanotowano w Polsce podczas suszy w 1921 roku.

Rok 1473

Pierwszą solidnie udokumentowaną źródłowo suszą na ziemiach polskich jest susza z 1473 roku. Opis jej dokładnego przebiegu zawdzięczamy polskiemu kronikarzowi Janowi Długoszowi. W swoich Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego, jeden z rozdziałów poświęcił suszy z 1473 roku, co już samo w sobie pokazuje, jak musiała być dotkliwa.

Rok 1540

Susza jaka wystąpiła w Europie w 1540 roku, w tym w Polsce, była suszą tysiąclecia. Jej przebieg znamy dzięki zapiskom pogodowym polskiego astronoma pochodzącego z Olkusza, Marcina Biema. Wynika z nich, że w 1540 roku była taka posucha, że owoce nie chciały rosnąć, a zboża bardzo szybko dojrzały. Od wiosny do października nie padał deszcz. W tym czasie w Europie prawdopodobnie panowały temperatury wyższe o ok. 5-7 °C w porównaniu do średnich temperatur w XX wieku.

Rok 1590

Zima poprzedzająca suszę była bardzo ostra, czego przejawem było zamarzanie rzek. Jeszcze na początku maja gdzieniegdzie w Polsce występował mróz. Sytuacja diametralnie zmieniła się pod koniec maja. Wówczas w Polsce rozpoczęły się upały, które trwały przez wiele tygodni. Wysokie temperatury i brak opadów doprowadziły do wyschnięcia rzek. Poziom Wisły był tak niski, że miejscami można było przejść przez nią w bród.

Rok 1676

Kolejna ekstremalna susza wystąpiła w Polsce w 1676 roku. Wówczas na Pomorzu przez całe lato padało ledwie dwa razy. Susza doprowadziła do strat w uprawach zbóż, owoców i warzyw. Na Podolu było tak gorąco, że słońce dosłownie wypalało zboże na polach. Jan Antoni Chrapowicki, pisarz ziemski smoleński, a także sekretarz królewski prowadził dziennik. Był autorem Dyjariusza..., w którym między innymi zapisywał informacje o pogodzie. Wynika z nich, że w 1676 roku opady były najmniejsze z okresu 1656-1684.

Rok 1683-1684

Spore susze wystąpiły także w 1683 i 1684 roku. W 1684 roku trwała od czerwca do września, gdy w tym okresie praktycznie nie padał deszcz.  Wiemy, że spowodowała znacznie słabsze zbiory i doprowadziła do wyschnięcia wielu rzek i zbiorników wodnych. To z kolei spowodowało spadek pogłowia bydła, które nie miało ani dostępu do trawy ani do wody. To natomiast było przyczyną wzrostu cen artykułów spożywczych, zwłaszcza w miastach. Dlatego w obawie przed klęską głodu spowodowanego suszą, król Jan III Sobieski wydał zakaz wywozu zboża z Polski.

Rok 1921

Suszy w 1921 roku towarzyszyły najwyższe temperatury jakie zostały zanotowane na ziemiach polskich. W Prószkówie (opolskie) zanotowano 40,2 °C, a w Zbiersku (wielkopolskie) 40,0 °C. Nigdy później nie zanotowano w Polsce temperatury powietrza wynoszącej 40,0 °C lub więcej. Wysokie temperatury wystąpiły także w Pętkowie (wielkopolskie) 39,6 °C, Łowiczu (łódzkie) 38,9 °C oraz Poznaniu 38,7 °C

W TYM ROKU BĘDZIE OGROMNA SUSZA 2022 ROKU .

Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

U mnie prognoza na dziś się sprawdziła 👀 Miało trochę popadać i popadało, 1mm jest, nadawali 1,5 a dzień się jeszcze nie skończył.

Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

One nawet nie zauważą, że mnie nie ma. 😉 Choć znając życie to akurat wtedy będą najwięcej broić. Zazwyczaj rak bywa kiedy gdzieś wyjadę. Dobrze, że robota kilometr od domu to nawet pieszo szybko można wrócić.

a jakbyś tam na trawnikach pastewnik zrobił 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

Jak tak blisko to wgl nie ma co się zastanawiać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v