Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja wczoraj przytargałem coś maślaków, rosną dosłownie u sąsiada. Brat z brzózek przydarł poł koszyka kozaków. Dziś może po południu przejdę się do lasu. Wstawanie o 5rano i łażenie po ciemku zostawiam dla miastowych oni i tak poł grzybów zostawiają ;) 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Bananek napisał:

Chłopy, norma dla borowika (pszenżyto, nie grzyb) 300szt/m² może być? Przy mtz 47g wychodzi mi ~180kg/ha. Nie za mało?

Nie, 300-400 jest optymalnie, chociaż właściwie już dość późno i ja bym te 350 posiał 

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
3 minuty temu, Bananek napisał:

Chłopy, norma dla borowika (pszenżyto, nie grzyb) 300szt/m² może być? Przy mtz 47g wychodzi mi ~180kg/ha. Nie za mało?

Nie wiem jak ten borowik ale ja siałem melomana wyszło 170 kg i widzę już po wschodach  przy gęsto jest

Opublikowano
szymon09875 napisał:

2 minuty temu, Bananek napisał:

Nie, 300-400 jest optymalnie 

220kg/ha dać?

Przyjmuję 80% kiełkowanie.

Opublikowano
10 godzin temu, donweter1989 napisał:

Za samo zdjęcie eternitu bodajże dwa lata temu firma śpiewała 20zł od metra, a zapewne fv będzie potrzebna za to. Jeśli gmina nie odbiera eternitu to kolejny koszt utylizacji plus zapewne jeszcze transport. Jak znam życie taniej będzie po cichu samemu robić.

Już nie ma tego programu że zdejmowali i odbieraly firmy z dofinansowaniem z gminy? Ja nic nie placilam

Opublikowano (edytowane)

Dopisałem o tym terminie. 

No i Ty na wschodzie więc może być wcześniej zimno. 180 300 szt czyli 220 będzie obiło 380 więc myślę że to wystarczy. 

1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

Gdzie podjechać?

Koło łąki za chata sołtysa w prawo. Grzybów full

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
19 minut temu, hubertb napisał:

Ja mam do zmiany dach, znajomy mi podrzucił temat więźby gotowej. Zadzwoniłem i okazuje się że prefabrykowana wychodzi taniej niż "majstry" + drewno z tartaku. 

Jaka więźba gotowa?

Opublikowano
11 godzin temu, krzysiek1979 napisał:

na wiosne zmieniałem na stodole 16x8 całe drewno 9 tys zamiawiane w grudniu ,blacha po 47 zł trapez kolor, arkusze płaskiej po 140 poszło 9 szt ,

wkręty śruby to 1 tys ,majstry wzieli ze zdjęciem starego dachu i zrobieniem jeszcze podbitki 12 tys

całkowity koszt ponad 40 tys jeszcze robiłem szczyty z blachy i część scian 

O kurde, ja mam podobne plany stodoła 9x19 tylko jeszcze budowanie ścian, wieniec w koło to około 100k trzeba szykować 😪

Opublikowano
8 minut temu, Bananek napisał:

220kg/ha dać?

Ja siałem 180 belcanto 

972D1887-1771-4CCA-A7DA-600170BF19DC.jpeg

1 minutę temu, MonteChristo napisał:

O kurde, ja mam podobne plany stodoła 9x19 tylko jeszcze budowanie ścian, wieniec w koło to około 100k trzeba szykować 😪

20 tys agencja ci da 😛

Opublikowano
2 minuty temu, radekz200 napisał:

Ja siałem 180 belcanto 

972D1887-1771-4CCA-A7DA-600170BF19DC.jpeg

20 tys agencja ci da 😛

Ja na etacie więc nie da

Opublikowano
2 godziny temu, HF86 napisał:

jak tak zbierasz to się nie dziwię. 

grzyby się do domu wnosi tylko do przepłukania i odebrania ewentualnie tego co się przez przypadek do wiaderka dostało. 🙉

Taaa  zwłaszcza maślaki

Opublikowano
9 minut temu, radekz200 napisał:

Eeee tam swoje drzewo w lesie jest tylko najbardziej mnie przeraża je przywieść i potrzeć 😂

Wypada jeszcze wysuszyć i zaimpregnować, do tego wykonać z tego więźbę w domu który już jest zamieszkany. 

Opublikowano
jajonasz napisał:

12 minut temu, Bananek napisał:

220kg/ha dać?

zależy jaką chesz obsadę jak po środku czyli 350 to z 205kg na ha

To co ja chce to nie ważne. Interesuje mnie co zalecają. No i trzeba wziąć poprawkę na to, se to nie kwalifikat ze sklepu. To moja populacja.

Opublikowano
2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

Nawet nie wiesz jaką to satysfakcję sprawia. I to rekompensuje poniesiony trud, mimo, że się nie udało.

Trudno mi uwierzyć że Ty i Rychu podalibyście komuś kromkę chleba w potrzebie.

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, radekz200 napisał:

Eeee tam swoje drzewo w lesie jest tylko najbardziej mnie przeraża je przywieść i potrzeć 😂

A co to takiego , tura masz tyko lawetę pożyczyć , trak jezdny zamówić i już  ...

Opublikowano
7 minut temu, Bananek napisał:

To moja populacja.

Słabo widać ale widać wyższe to kwalifikat, niższe moja pszenica. Siew ziaren różniły minuty, skiełkowały dobrze moja dzień później pokazała się nad ziemia a wzrost jak widać. 

IMG_0038.JPG

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v