Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Ja wolę wycinać

Lepiej całe wyrywać. Jeszcze zależy czy w biomasę ma iść czy jakiś opał z tego chcesz, czy tarcica. Jak takie do 15 w odziemka to niech rwą i zabierają. Kolejnych krzaków się dziś pozbyliśmy i spokój, jutro może się kopsne to uprzątne te krzaki z karpa i bo u sąsiada na łące to leży. Ziemię z kopania rowu mu rozrownac i gitara. Woda elegancko ściąga do głównego rowu i błota już nie będzie, najwyżej na wiosnę się przystawi 

3 minuty temu, donweter1989 napisał:

Po nasadzeniach lasu jakoś miłością do drzewek nie pałam 😂

Też super pomysł. Łąki kwietne super wyglądają a i tak jak mówisz pszczoły by się usieszyly.

Sadzenie lasu super sprawa. Ja tam bym z kilka dni popracował przy tym, tylko najlepiej żebym kosturem dziury robił. Bo schylać się to nie powinienem 

Opublikowano
3 minuty temu, donweter1989 napisał:

Też super pomysł. Łąki kwietne super wyglądają a i tak jak mówisz pszczoły by się usieszyly.

I taki jest plan na bliżej nieokreśloną przyszłość. Ja przy tym nie mam zamiaru robić, przycinać, liści zbierać, okrywać na zimę... Tu by posiał i święty spokój, bez roboty, na jesień przekosić i tyle. Nie mam do kwiatków i krzewów ręki a jak sam zostanę to tym bardziej nie będę z tym robił.

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Sadzenie lasu super sprawa. Ja tam bym z kilka dni popracował przy tym, tylko najlepiej żebym kosturem dziury robił. Bo schylać się to nie powinienem 

Właśnie ten kostur najgorszy. Jak w lichym terenie, to co nie depniesz to korzeń albo kamień.

Opublikowano
11 minut temu, donweter1989 napisał:

W porę nie chwyciles bakcyla. Z resztą jak by wszyscy lubili to samo to by zwyczajnie nudno było.

Nawet nie próbowałem łapać bo mi to nie potrzebne było, jechałem robiłem co trzeba i tyle 

Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

Lepiej całe wyrywać.

Jeden facet od nas z rodziny, Mieli mała działkę po rodzicach, a w mieście od dziecka chowany. Zachciało mu się ja oczyścić, i wykarczował stare akacje przy samej ziemi, a potem przyszedł do mnie czy bym mu tego nie przeorał. 😄 No po prostu geniusz 😜 

Opublikowano

Polecam Ogród botaniczny w Powsinie. Tak koniec kwietnia/maj. 

Opublikowano
1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

I wyrwałeś ? 😂😂😂

Ta, pługiem na  razówkę. :D 

2 minuty temu, soltys48 napisał:

Folia z sianokiszonki 🤭

Któryś tu kiełbasy na tym miał wędzić. 😜 

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, donweter1989 napisał:

Właśnie ten kostur najgorszy. Jak w lichym terenie, to co nie depniesz to korzeń albo kamień.

W crocsach w glinie pół hektara tujek wysadziłem 😂noga mnie bolała od tego kostura że szok. 

7 minut temu, Leszy napisał:

Jeden facet od nas z rodziny, Mieli mała działkę po rodzicach, a w mieście od dziecka chowany. Zachciało mu się ja oczyścić, i wykarczował stare akacje przy samej ziemi, a potem przyszedł do mnie czy bym mu tego nie przeorał. 😄 No po prostu geniusz 😜 

Sasiedzi tak z dębem zrobili. Finalnie o kopali go dookoła i piła wycięli ten główny "pęd" 😂

Opublikowano

Wyrywał nam koparka chyba w poniedziałek takie wielkie karpy po wierzbach. Okopane w koło by i dwoma ciągnikami nie dało rady tego ruszyć. 5 minut koparka i karpa wyrwana. Dziś przy olszynach kopał to takie korzenie zaplecione i tak gęsto że szok. 

Opublikowano

Na korzeń są takie grzyby rozkładające jak komuś się nie spieszy, ja to ciągnę całe drzewo i odrazu korzeń się wyrywa, czepiam linę wysoko i całe drzewo się kładzie i korzeń wyrywa odrazu, jak grube to trzeba podkopać szpadlem i podciąć korzenie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Wyrywał nam koparka chyba w poniedziałek takie wielkie karpy po wierzbach. Okopane w koło by i dwoma ciągnikami nie dało rady tego ruszyć. 5 minut koparka i karpa wyrwana. Dziś przy olszynach kopał to takie korzenie zaplecione i tak gęsto że szok. 

Bo takie coś fajnie idzie jak ze 2 -3 m zostawić nie ścięte  i Linke czepiasz dłuższą  i ładnie wyrywasz ciągnikiem, a samą karpę to ciężko idzie.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, GRZES1545 napisał:

samą kartę to ciężko idzie.

U .nas ani karta ani karpa ,tylko pniak

53 minuty temu, Strongman napisał:

Dęby mają korzenie na boki a nie w głąb.

To zależy,drzewa sadzone mają korzenie na boki,drzewa które wyrastają z nasiona mają korzeń główny palowy.

Edytowane przez witejus
  • Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, GRZES1545 napisał:

Bo takie coś fajnie idzie jak ze 2 -3 m zostawić nie ścięte  i Linke czepiasz dłuższą  i ładnie wyrywasz ciągnikiem, a samą karpę to ciężko idzie.

Teraz to i ja wiem. Ale już przy pierwszym podejściu to miało być przeznaczone pod koparkę. Okazja się nadarzyła to powyrywal 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v