Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W moim Zetorze 5011 cały czas wywala nadmiar płynu rurką przelewową. Generalnie mam załozoną rurkę do zbierania i jeździ. Ten typ ma obieg z góry i jak wraca płyn z silnika do chłodnicy to cały czas tak bulgocze i robi pianę. korek mam zalożony bez gumki bo jak zaloże oryginalny to robi cisnienie na węzu z góry. Mam pytanie czy wystarczy wymienić uszczelkę pod glowicą czy to toś powazniejszego i czy można to jakoś zdiagnozować? Płyn bez oleju i olej też czysty. Dzieki i proszę o jakies rady

Opublikowano

Wyrzuca płyn na ciepłym czy zimnym silniku? Bo możliwe że to też termostat nie puszcza obiegu.

Jeżeli termostat ok to może być uszczelka, tuleja lub głowica i tego nie sprawdzisz tak bez rozbierania ...

Opublikowano
7 minut temu, tomekzet napisał:

Wyrzuca płyn na ciepłym czy zimnym silniku? Bo możliwe że to też termostat nie puszcza obiegu.

Jeżeli termostat ok to może być uszczelka, tuleja lub głowica i tego nie sprawdzisz tak bez rozbierania ...

Czyli według ciebie zanim termostat się otworzy, to w ogóle nie ma obiegu? 

Opublikowano (edytowane)

Nie o to mi chodziło, po protu miałem taki przypadek że termostat a dokładnie te małe dziurki przez które jest obieg nawet na zamkniętym zapchały się paprochami i w zetorze 4340 z 2004r niemiłosiernie wywalało płyn. Wystarczyło to wyczyścić, wlać środek czyszczący do silnika i zmienić płyn i jeździł dalej

Edytowane przez tomekzet
Opublikowano
1 godzinę temu, robadas78 napisał:

Witam. W moim Zetorze 5011 cały czas wywala nadmiar płynu rurką przelewową. Generalnie mam załozoną rurkę do zbierania i jeździ. Ten typ ma obieg z góry i jak wraca płyn z silnika do chłodnicy to cały czas tak bulgocze i robi pianę. korek mam zalożony bez gumki bo jak zaloże oryginalny to robi cisnienie na węzu z góry. Mam pytanie czy wystarczy wymienić uszczelkę pod glowicą czy to toś powazniejszego i czy można to jakoś zdiagnozować? Płyn bez oleju i olej też czysty. Dzieki i proszę o jakies rady

Masz lipe u siebie. Zalozyles dziurawy stary korek i sie dziwisz ze cieknie LOL
Korek ma byc wlasnie szczelny i tworzyc cisnienie.
I Jeszcze chesz zmieniac uszczelke pod glowica teraz xd

Opublikowano
1 godzinę temu, robadas78 napisał:

Powodem może być przedmuch na uszczelce, pęknięta tuleja, głowica, jeśli zalewany wodą, to nieszczelności na tulei wtryskiwacza. Przede wszystkim ustalić, na którym cylindrze ta nieszczelność. W tym celu, wykorzystać stary wtryskiwacz, podpiąć go pod sprężarkę, kolejno montować w głowice, opuszczając tłok w dolny martwy punkt i dmuchać, obserwując co tam się w chłodnicy dzieje. Jak ustalisz który cylinder i okaże się że uszczelka nieuszkodzona, to zamienić głowice, celem ustalenia, lub wykluczenia, że to ona za nieszczelność odpowiada. Jeśli nie uszczelka, czy głowica, to tuleję trzeba będzie wymienić. 

Opublikowano

jeśli wywala nadmiar płynu, jak napisałeś to po prostu za dużo go wlałeś
jeśli wywala płyn po zagrzaniu to w najlepszej opcji wydmuchało uszczelkę, najlepiej kup tester i będziesz miał pewność że spaliny idą w układ chłodzenia

Opublikowano

przy identycznych objawach w mojej c360 tego roku przyczyną była uszczelka głowicy. początkowo czasami brakowało trochę wody i łapał temp. potem ewidentnie było widać dym z chłodnicy i woda się lała z niej ciurkiem. Olej też wymieniłem gdyż przeciągając czas naprawy coś już w nim zaczeło być widać.

Opublikowano

Miałem oryginalny korek ale się ten waż u góry eleatyczny twardy robił i się bałem że pęknie... Ma być ciśnienie w układzie? Bo mam tą dziwną pompę wody tylko na 1 rurkę a nie na 2 jak wiekszość

Opublikowano (edytowane)

Morze to być tak jak wspominali poprzednicy zapchana dziurka w termostacie paprochem,można wywiercic dodatkowa małym wiertelkiem nie zaszkodzi.

Ja miałem taki przypadek ze tez mi wywalało zawsze trochę płynu po rozgrzaniu,powodem było zaciąganie lewego powietrza w przewodach od nagrzewnicy, objaw to wywalało płyn i często był spieniony,wiec jezdzilem jakiś czas na wodzie,po prostu dolewalem co jakiś czas niewielka ilość,nie mogłem zdiagnozować problemu,ale przed ta zima posprawdzalem głowice, tuleje tez szczelne wiec sprawdziłem termostat dziurkę miał przytkana paprochem,ale to nie była w100% wina termostatu ,powymienialem przewody gumowe w nagrzewnicach w dachu na takie typowo samochodowe ze szrotu.układ szczelny. Juz nie wywala płynu działa prawidłowo wiec  Zetor zalany nowym płynem .

Edytowane przez hibertusik