Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Chciałem na wiosnę zrobić wylewki w stodole i w oborze. W stodole mam jeden przejazd i dwa zapola po bokach. Na zapolach mam podłogi, przejazd goła ziemia. Chciałem zerwać te podłogi, wyrównać i nawieść kruszywa. Mam dostęp do odpadów z produkcji płotów cementowych, czyli taki cement zmieszany z piachem i grubszymi i drobniejszymi elementami tychże płotów. Ubić to na to dać folię i wylewka.

Jak grubo byście dali tej wylewki i czy na przejeździe robić jakieś zbrojenie? Ciągnik 5 ton, większego raczej nie przewiduję. 

No i druga rzecz czyli ta obora. Kiedyś trzymaliśmy trochę świnek na głębokiej ściółce obecnie brak. Chciałem to zaadoptować na warsztat i być może na miejsce przechowalnicze. Tak samo chciałem tam porównać tym kruszywem, folia i wylewka.

Opublikowano (edytowane)

Tez przerabiałem oborę na warsztat i robiłem wylewke. Dałem ze 20 parę cm piachu zagęściłem to a na to wylewkę ze 12 cm. Żadnego zbrojenia ani foli nie dawałem trochę gruzem wcześniej przysypałem.

Edytowane przez akooo
Opublikowano

Najważniejsze to podłoże -zebranie humusu bez względu na głębokość .Podsypka najlepiej pospółka z zawartością glinki tak aby po zagęszczeniu uzyskać twarde podłoże (profil ciągnika ledwo się odciśnie -zagęszczanie na mokro ) na to przytaczane odpady i cienka warstwa piasku aby nie przebić foli  .Beton posadzkowy B -20 B-25 około 15 cm  całość w momencie wiązania zatrzeć na gładko .Po dwóch dniach wykonać dylatację na co najmniej 1/2 warstwy betonu  płyty nie większe jak 16m2 i nie dłuższe jak 8 m 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ja na to kryszywo był położył podbeton dla wyrównania, na to folia i dobry beton 12-15 cm, wtedy folia się nie podziurawi , beton u siebie  mam ze zbrojeniem kawałki drutu ,gotowy z cementowni

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
56 minut temu, mariuszd93 napisał:

15 cm? A czemu nie 30? 🤦😆

W garażach, które ojciec stawiał wylewka jest min 20cm - tyle gdzieś wystaje ponad grunt. W tamtym roku przy okazji remontu obory dostawialem do niej dobudówkę i majstry robili wylewkę, to trochę wybrali gruntu (w miejscu wylewki był przejazd), gruz, żwir, folia, wylewka 12cm i ich szef mówił, że jakbym kiedyś miał czołg, to śmiało można wyjeżdżać. We wjeździe kładli zbrojenie, a dalej nawet już nie pamiętam. Narazie po półtorej roku nic się nie dzieje.

Opublikowano
8 minut temu, daron64 napisał:

W garażach, które ojciec stawiał wylewka jest min 20cm - tyle gdzieś wystaje ponad grunt. W tamtym roku przy okazji remontu obory dostawialem do niej dobudówkę i majstry robili wylewkę, to trochę wybrali gruntu (w miejscu wylewki był przejazd), gruz, żwir, folia, wylewka 12cm i ich szef mówił, że jakbym kiedyś miał czołg, to śmiało można wyjeżdżać. We wjeździe kładli zbrojenie, a dalej nawet już nie pamiętam. Narazie po półtorej roku nic się nie dzieje.

Znajomy w mojej okolicy ma kilka dużych kurników na indyki, kilka razy w roku jeździ tam duża ładowarka wybierając obornik i posadzki tam są na około 8 cm na zagęszczonym piachu. Beton solidne b 25 . Nic się tam nie dzieje z posadzkami. Nie ma żadnego sensu w warsztacie dawać 15 cm 

Opublikowano (edytowane)

Jak w miarę utwardzone i czołg po tym jeździł nie bedzie to 10 cm betonu w zupełnosci wystarcza.. Po co przeplacać? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja tam nigdy wylewek pod nic nie robiłem. Tyle co kiedyś tam z ojcem pod jakiś blaszak i w sumie sugerowałem się tylko ta wylewka w garażach, to majster się śmiał, że właśnie na tych 12cm to jak się czołgu dorobię, to dniami mogę wjeżdżać

Opublikowano

Odpady trochę żwiru, dobrze ubić, folia i 10 cm B20 listwa zawibrowac i będzie dobrze. Ja pożyczam jeszcze niwelator żeby równo przygotować grunt. Minimum 4 osoby, 1 lata z listwą i zawibrowuje, 1 lata z miarka od niwelatora, 2 osoby równają. Niwelator obowiązkowo bo na oko nie da się przygotować gruntu i wylać równo te 10 cm. Za niwelator płaciłem 10zl/h w wypozyczalni. 

Tam gdzie kupuje folie to jeszcze biorę zawsze takie pianki, które się kładzie od ścian. 

Na takiej posadzce stoi 25 ton nawozu sztaplowanie po 2 worki i nic nie nie dzieje. 

Pamiętaj o polewaniu betonu i żeby kierowca nie lał wody do gruszki bo to obniża właściwości betonu.

Opublikowano
57 minut temu, mikad napisał:

Jeżeli beton będzie zacierany to nie polewa się go wodą, a jeżeli nie będzie zacierany to z biegiem lat wymiecie go miotłą.

bzdura.

Opublikowano

Najlepiej rożłożyć folie i na nia nalać wody , tak sie robi fachowo

Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

Takie wiadomości są dobre dla tych co leją z taczki i zacierają pacą.

1 godzinę temu, witejus napisał:

Polewa się po zatarciu

No, polewa się po ostatnim zatarciu preparatem na bazie żywicy akrylowej a właściwie zrasza za pomocą opryskiwacza plecakowego. Ta warstwa zabezpiecza posadzkę przed zbyt szybkim odparowaniem wody. Dwie posadzki miałem tak robione przez dwie różne firmy i jeden jak drugi przestrzegł przed jakimkolwiek polewaniem wodą. W warsztacie natomiast robiłem sam bo tylko 40 kwadratów i po zatarciu nic nie nalałem, jedyne co to beton był zamówiony z dodatkiem opóźniającym wiązanie.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, mikad napisał:

No, polewa się po ostatnim zatarciu preparatem na bazie żywicy akrylowej a właściwie zrasza za pomocą opryskiwacza plecakowego. Ta warstwa zabezpiecza posadzkę przed zbyt szybkim odparowaniem wody. Dwie posadzki miałem tak robione przez dwie różne firmy i jeden jak drugi przestrzegł przed jakimkolwiek polewaniem wodą.

Robiłem przy posadzkach przemysłowych kilka lat ,najpierw przy obsłudze firmy która robiła posadzki ,potem gdy nasza firma sama robiła takie posadzki nieraz sam wylewałem i zacierałem beton to po spryskaniu zatartego betonu żywicą na drugi i kolejne dni polewało się wodą.

Opublikowano

Nie każdy daje na posadzke żywice , nie ma takiej potrzeby

Opublikowano (edytowane)

Beton B25 zatrzeć tależami do tego zbrojenie kawałki drutów i nie do zdarcia

Edytowane przez miwigos