Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuje zakupić kombajn w cenie ok 60tys,na 50ha, heder ok. 3.60. Myślałem nad Dominatorem 76,68, lub JD 1055,1065, NH 8050,8060. 

Co do silnika to perkins 6 lub mercedes. 

Co polecacie? Może jakieś inne modele? Jakies doświadczenia z awaryjnością i cenami części? 

Opublikowano

W Dominatorze masz silnik za kabiną, dostęp nie jest zbyt dobry, jeśli już to tylko z Mercedesem, cena zakupu będzie wyższa niż pozostałych. NH i JD to proste konstrukcje, części nowe i używane też dostaniesz.

Opublikowano (edytowane)

W dominatoze jest strasznie gorąco w kabinie bez Klimy chyba przez silnik za kabiną w porównaniu z john deere z silnikiem za zbiornikiem

Mam john deere 1157 jak go kupowałem miał 1700 godzin teraz ma przęsło 2000 godzin i w pierwszym roku rozleciało mi się łożysko w zbiorniku od wysypu ale to przez to ze kombajn stał na polu, a przez następne 2 lata nie było żadnych awarii a kosze tak średnio 100 ha rocznie teraz po żniwach wymieniłem łożysko na wałku od sprzęgła bo szumiało i oryginalne kosztowało 250 zł

hektar pszenicy 6 ton kosze tek 60 min jak pole długie a jak kwadrat to tak 70 min  

new holland też warto brać pod uwagę ,też się nad nimi zastanawiałem tylko się bałem silników forda ale są też z iveco i mercedesem              

Edytowane przez przybyslawice5211
Opublikowano

Jako użytkownik kombajnu New Holland z serii 80xx szczerze polecam każdemu tą serię maszyn. Prosta konstrukcja, łatwo dostępne podstawowe części nowe oraz sporo używanych. W tej kwocie można już znaleźć coś przyzwoitego.

Opublikowano

Zaletą NH jest heder tzn. zakrzywione palce, które zbierają nawet wylęgnięte zboże, często jest wysuw hydr. motowideł. Silnik Forda nie jest zły w obsłudze, trzeba tylko pilnować filtrów i poziomu oleju.

Opublikowano
Mc3 napisał:

Witam, planuje zakupić kombajn w cenie ok 60tys,na 50ha, heder ok. 3.60. Myślałem nad Dominatorem 76,68, lub JD 1055,1065, NH 8050,8060. 

Co do silnika to perkins 6 lub mercedes. 

Co polecacie? Może jakieś inne modele? Jakies doświadczenia z awaryjnością i cenami części? 

na taki areal to szukal bym dominatora 86 88 minimum kosa 3.9m lub cos tego pokroju w jd czy nh, ale w tym budżecie będzie ciezko nalesc cos sensownego. kazda marka bedzie dobra tylko zeby nie byl wyjechany. istotna tez jest dostepnosc czesci u Ciebie w okolicy danej marki. a tu kazdy bedzie chwalil to co ma u siebie. jd najdrozszy w czesciach

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, TurekR napisał:

Szczerze mówiąc to do 60tys. zachodniego niema co kupić.

I tu pełna zgoda szukam od 2 sezonów w tych pieniądzach , to co widziałem to jakies jaja i kabaret:D

Oczywiście te sztuki nadal stoja bo żaden masochista tego nie kupił 

Ale mam obawy że przygotuje 100 tyś na ten cel i bedzie podobnie , cena jak zawsze z d*py nie adekwatna do rocznika i stanu 

aaaa propo roczników to jest dopiero kabaret i zabawna twórczośc sprzedających 

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)

Również szukam coś w tych pieniądzach na trochę mniejszy areał i skłaniam się coraz bardziej ku bizonowi i powiem wam że szczyt marzeń to nie jest ale dla siebie można go za niewielkie pieniądze doszykować.

Edytowane przez TurekR
Błąd
Opublikowano

Mam Dominatora 76 i Mega 204 co do tego że jest ciepło od silnika to jest kompletna bzdura , przesąd powtarzany przez wielu 

76 moim zdaniem jest bardzo dobrym modelem Claasa części dostępne wszystkie używane zamienniki czy oryginał  , pomimo że mam Claas y to uważam że John Deere jest ogólnie lepszą marką ale z częściami jest trudniej , kombajny te są produkowane w wielu krajach i ten sam model może mieć inne np. łańcuchy , łożyska 

Właściwie to najważniejsze znaleźć taki o którego ktoś dbał , no i szukaj najlepiej na hydrostacie i z klimatyzacją 

Możliwe że będę sprzedawał swojego 76 ale decyzję podejmę może w maju przyszłego roku 

Mam też kolegę który też ma 76 i możliwe że będzie sprzedawał

Opublikowano
26 minut temu, Marecki2922 napisał:

Mam Dominatora 76 i Mega 204 co do tego że jest ciepło od silnika to jest kompletna bzdura , przesąd powtarzany przez wielu 

76 moim zdaniem jest bardzo dobrym modelem Claasa części dostępne wszystkie używane zamienniki czy oryginał  , pomimo że mam Claas y to uważam że John Deere jest ogólnie lepszą marką ale z częściami jest trudniej , kombajny te są produkowane w wielu krajach i ten sam model może mieć inne np. łańcuchy , łożyska 

Właściwie to najważniejsze znaleźć taki o którego ktoś dbał , no i szukaj najlepiej na hydrostacie i z klimatyzacją 

Możliwe że będę sprzedawał swojego 76 ale decyzję podejmę może w maju przyszłego roku 

Mam też kolegę który też ma 76 i możliwe że będzie sprzedawał

Mam też mege 204 i padła mi klima w żniwa to w kabinie jest cieplej jak na polu a w john deere którego też mam w kabinie bez klimy jest dużo chłodniej  

Opublikowano

Z takim budżetem to będzie ciężko kupić coś zachodniego w dobrym stanie. Za Dominatora 88 czy 98 to by pasowało 120-150 tys przygotować,  to może by coś sensownego wybrał. Może lepszy byłby Rekord, przynajmniej części są lepiej dostępne i tańsze?

Opublikowano
7 godzin temu, przybyslawice5211 napisał:

68 raczej mają tylko perkinsa 

Nie tylko , czasem wkładali silniki Forda , ale to już całkowita porażka.

3 godziny temu, rex15 napisał:

dronningborg może

Może lepiej nie , zbyt przekombinowany kombajn. Ale jak powiadają , każda ... ma swojego amatora.

Rozejrzyj się u okolicznych handlarzy jakie kombajny mają w ofercie , do jakich kombajnów posiadają części i jakie kombajny  rozkręcają na części . Bo nie tylko o cenę części się rozchodzi , ale o ich dostępność jako nowych lub używanych. 

3 godziny temu, jasiuhonda napisał:

Kolego jak znasz się na mechanice to kup model który Cię interesuje najtaniej jak się da. Zima przejzyj porządnie, puszka farby i wiesz czym jedziesz. 

Nie tędy droga . Kombajn może być zdezelowany, a wszędzie nie da rady zajrzeć. Podsiewacze , wytrząsacze , koła pasowe , wariatory , wały to naprawdę drogie rzeczy, i co  kiedy trzeba będzie je wymienić. 

Opublikowano

Często jest tak że kombajn nie wygląda wizualnie zbyt dobrze a podzespoły ma ok. Trzeba dobrze obejrzeć i policzyć jaki mniej więcej wkład i czy się kalkuluje naprawiać. Jak kupisz ponad 30  letni kombajn nawet zadbany to i tak zawsze trzeba go przejrzeć przed żniwami.

Opublikowano (edytowane)

Tu nie chodzi o wyglad , takich maszyn sie nie remontuje kapitalnie. 

Czasem do wielu kól pasowych , łożysk trzeba miec osobny odpowiedni sciagacz . 

Pamietać też należy o geometrii koszy sitowych i podsiewacza , inaczej to bedzie sie rwało ,

Znajomek robil bisona od podstaw , niestyty awarie mimo tego sa czeste, czasem wydaje sie wszysko proste a jednak po fabryce trudno poprawiac

Edytowane przez V12
Opublikowano
1 godzinę temu, jasiuhonda napisał:

Często jest tak że kombajn nie wygląda wizualnie zbyt dobrze a podzespoły ma ok. Trzeba dobrze obejrzeć i policzyć jaki mniej więcej wkład i czy się kalkuluje naprawiać. Jak kupisz ponad 30  letni kombajn nawet zadbany to i tak zawsze trzeba go przejrzeć przed żniwami.

Powiem na swoim przykladzie. Praktycznie w zniwa kupilem droningborga 4500 zdazylem olej w silniku zmienic i filtry i poszedl w pole. Przez zniwa wykosilem 82 hektary bez awari a jedyne co zrobilem to wymienilem pas mlucarni bo byl podjechany. Kombajn z 90 lub 91 roku.