Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Chodzi mi raczej o to, że takie podnośniki, oprócz Degenharta, są montowane również w ciągnikach innych marek. :)

Opublikowano

Hubertuss-ja piszę o SWOIM ciągniku a nie o czymś tam z netu wziętym-w każdym bądź razie 5720 ma moment położony na tyle nisko że można ruszyć z zagłębionym pługiem na obr. jałowych.

Opublikowano

@jaro może nie uwierzysz ale MF też tak potrafi,

przy jakiej prędkości i na jakim biegu Twój 5720 będzie schodził z obrotów kopiąc kołami w miejscu na ściernisku czy jakimś innym podłożu???

Opublikowano

To troszke dyskusyjna kwestja. Swoim mf 390 z pługiem 4x30 opuszczonym na 25 cm też tak zrobie. Tylko wszystko rozbija sie o to w jakiej pług jest glebie jak jest bardzo sucho lub bardzo ciężka ziemia to podejżewam, że może zgasnąć.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@pioter chodzi Ci o to czepianie się grubego drzewa? biggrin.gif

Opublikowano

@bob dokładnie o to mi chodzi :P

@jaro piootra MF ma bardzo mocny dół, u mnie jest o wiele gorzej, ale nie oznacza to że nie mozna tak ruszyć z pługiem, choć po przekroczeniu pewnego obciążenia obroty lecą do zera

Gość Profil usunięty
Opublikowano

O prostowaniu ramy w przyczepie na zasadzie upinania do drzewa słyszałem. tongue.gif Robiłeś takie testy ciągnikom? biggrin.gif

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ramowca można zapinać, korpus nie strzeli. wink.gif

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Oj mylisz się Panie HUBERTUSS,JD nie są z chińskich częsci,lecz produkowane są w chinach ponieważ jest tam tania siła robocza,hehe

W niemczech robotnik składania Jd bierze 50zł to w chinach połowe z tego czyli 25,podaję taki przykład,Tania siła robocza=Tańsze ciągniki i mniej nakładów finansowych prze firmę John deere,dlatego johna mozna kupic juz od 102tys zł nowego.TAk tak taka jest prawda Panowie nie oszukujmy się.

Opublikowano

To już powszechnie wiadoma sprawa ,kilka razy poruszana w innych tematach. Seria JD 5m ma przedni i tylni most produkowany w Chinach oczywiście spełnia on wszelkie wymogi ,normy stawiane przez JD. Poza tym produkcja odbywa się dla jednej z najlepszych marek traktorów na rynku więc o fuszerce nie ma mowy. John Deere bardzo długo pracował nad swoim wizerunkiem i nie sadzę żeby tak łatwo chciał go sobie popsuć wypuszczając wadliwą serię traktorów ,a tak poza tym zna ktoś jakąś nieudaną serie traktorów JD. Jestem użytkownikiem JD 5m i jak na razie wszystko jest OK z tymi mostami. Natomiast cały traktor jest składany w Niemczech w tej samej fabryce co JD 5R.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Zgadzam się john deere nie pozwoli sobie wyprodukować szajsu,jaki massz ten 5m ile konny i ile dałes?????????

Opublikowano

Zgadzam się john deere nie pozwoli sobie wyprodukować szajsu,jaki massz ten 5m ile konny i ile dałes?????????

JD 5080M Comfort + kilka dodatków dobranych było jeszcze np.: pneumatyczny fotel ,lusterka teleskopowe ,dodatkowe oświetlenie ,mocniejszy akumulator i alternator ,80KM.

Opublikowano

Za 102 tys to można kupić nic nie mającego w standardzie golasa z wyposażeniem na poziomie usrusa. Jak go zaczniesz doposażać to wyjdzie mało mniej niż 5r. Więc nie wiem gdzie ta oszczędność. Jd produkuje mosty w chinach, w ten sposób sprawdzają jak klient przyjemie te części w tanich modelach. W 6d tez pewnie coś z chin wrzucą. Co do działania mostów co tu pisać o ciągnikach rocznych z małym przebiegiem, zobaczymy jak te mosty bedą pracowały w 10 czy 15 letnich sprzętach, np czy cicho, czy ciekło nie będzie? Jakośc produktów z chin chyba wszyscy znamy. Póki co fendt czy mf chińskich części nie wkłada. Jak by na to nie patrzeć takie zabiegi w europie niekorzystnie wpływają na wizerunek marki.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Skąd wiesz, że nie wkłada? tongue.gif Żeby coś potwierdzić, trzeba by rozłożyć cały ciągnik. wink.gif ...a nóż, widelec jakieś łożyska albo koła zębate są z ryżu. biggrin.gif Zresztą w Europie też Ci bubla zrobią, jak będą chcieli. laugh.gif Ja osobiście bym 5M raczej nie wybrał, a odżałował i dołożył do 5R.

Nie bronie marki, jednak chciałbym uświadomić co poniektórym, że miejsce produkcji nie świadczy o jakości, zależy natomiast od wytycznych i zlecenia. Dodatkowo cięcie kosztów to proces globalny. smile.gif Nie sądzę, że inne firmy oferując tańsze produkty dokładają do interesu. cool.gif

Także panowie nie pitolmy i nie spekulujmy... rolnik nie pismak. laugh.gif

Edytowane przez Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze nikt nie znalazł. Napewno głośno by o tym było. 5m tylko się na rynku pojawiło i pojawiły sie praktycznie odrazu informacje o chińskich mostach.

Bys może inne firmy zadowalają się mniejszym zarobkiem czy też sprzedadzą więcej sztuk ewentualnie podniosą cenę. Pamiętam jak mercedes po połączeni z chryslerem zaczoł ciąć koszty. I co z tego wyszło patrząc na e klase z 2002 roku z częściami z chin i tajwany.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Nic dziwnego-nie wstydzą się to i tabliczki na mostach umieścili :D -skąd masz pewność że jakaś część w MF-ie czy Fendtcie nie jest z Chin ?-czy na każdej musi być tabliczka czy nalepka MbSYH :D ?

Opublikowano

Ostatnio oglądałem landiniego nie pamiętam modelu 5H czy jakoś tak (silnik taki sam jak w MF 5425/35 patrzę na silnik na tabliczkę i na niej cała masa napisów po chińsku po angielsku był yulko napis made in UK dziwna sprawa.

Opublikowano

A nie przyszło ci do głowy, że te znaczki mogły mówić między innymi, że silnik wyprodukowano w anglii tak aby chińczyk czy japończyk mógł się tego dowiedzieć. Zresztą nie wiem czy ktoś się na tym zna i wie czy to chińskie znaczki czy japońskie. Made in uk to co innego niz made in china.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Oj mylisz się Panie HUBERTUSS,JD nie są z chińskich częsci,lecz produkowane są w chinach ponieważ jest tam tania siła robocza,hehe

W niemczech robotnik składania Jd bierze 50zł to w chinach połowe z tego czyli 25,podaję taki przykład,Tania siła robocza=Tańsze ciągniki i mniej nakładów finansowych prze firmę John deere,dlatego johna mozna kupic juz od 102tys zł nowego.TAk tak taka jest prawda Panowie nie oszukujmy się.

A co z transportem, JD nie płaci za kontenery? Transport drogą morską z Chin to kilka tygodni i sporo dolarów (most to nie płytka drukowana, którą można wysłać samolotem). Chińczycy w fabryce muszą dostawać grosze, żeby to się opłacało.