Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

taki bimetalowy przerywacz jaki masz to juz zabytek :D wymień go lepiej na elektroniczny i nie bedziesz miał z nim problemów :D

tutaj masz temat o modernizacji przerywacza http://www.agrofoto.pl/forum/topic/3706-modernizacja-przerywacza-kierunkowskazow-w-ciagniku/

możesz zastosować elektroniczny przerywacz np. od fiata 126p coś takiego :D sam mam taki juz ponad 3 lata i zero problemów http://allegro.pl/item1158487520_przerywacz_kierunkowskazow_126el_fl.html

Opublikowano

polecam przerywacz od 126p :D

Równo miga bez względu na ilość żarówek

Aha a pod P lepiej nie podłączać kontrolki bo wpływa to znacznie na żywotość przerywacza

Kontrolke nalezy podłączyć pod przełącznik(przełącznik ma 3 wejścia lewy,prawy i na środku sygnał od lewego podłącza się dodatkowy kabel do jednego zacisku kontrolki i od prawego do drugiego)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

W moje c330 jest tak podłączone jak pisze @antonio86 i nie pamiętam już kiedy wymieniałem przerywacz.

Opublikowano

Także zgadzam się, że przerywacz elektroniczny jest lepszy a nie kosztuje wiele. Jego żywotność jest wiele dłuższa, a jak już pisano miganie kierunkowskazów równomierne. Można także zastosować przerywacz z Mf-255 itp. wtedy mamy także kontrolki kierunkowskazów w przyczepach.

Opublikowano

Witam

Dziś zakładałem nową instalację do 3P co się okazało to że przerywacz kierunkowskazów podłączony wg. schematu elektr. od ciągnika dość dziwnie działa tzn pracuje bardzo szybko. Według schematu do podłączenia wykorzystujemy dwa styki natomiast przerywacz na trzy styki. Na forum już doczytałem się że wszystkie trzy styki nalezy podłączyć czyli do +, do kontrolki i do przełącznika ale... według schematu kontrolka jest podłączona bezpośrednio do przełącznika więc gdzie jest błąd?

Proszę o podpowiedź najlepiej na fragmencie schematu jak to mam podłączyć aby było prawidłowo.

Pozdrawiam

Janusz

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja mam podłączone do dwóch styków i działa normalnie,ważna jest moc bo jak będziesz ciągał 2 przyczepy to musi mieć 4x21V+4w słabszy długo nie wytrzyma a niestety teraz przeważnie w sklepach są dostępne 3x21V+4w.

Opublikowano

tak jak pisałem już kiedys - przerywacz + i wyjście na przęłącznik tego środkowego nie podłaczamy

aprzerywać im mocniejszy lub im mniejszy pobór mocy (słabsze zarówki) tym miga szybciej

Opublikowano

Kupiłem sobie nowy przerywacz do c 330 na allegro bo ten stary metalowy nie równo migał raz szybciej raz wolniej i nie wiem jak podłączyć, wcześniej miałem założony taki http://www.sklepdlar...424/produkt.htm

i był on podłączony dwoma kablami pod znaki + i L

a teraz kupiłem taki http://allegro.pl/pr...4213799366.html

i ma inne oznaczenia i nie wiem jak go podpiąć próbowałem na wszystkie możliwe sposoby podpinać te dwa kable i tylko w jeden konfiguracji coś pstrykało w nim ale kierunki nie migały

takie ma oznaczenia

1jpg_enweehp.jpg

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Nie sygnalizuje, bo te przerywacze nie mają układu pomiaru prądu (może nie wszystkie, ale większość tych do LED nie ma). Ja przerabiam te zwykłe usuwając układ pomiaru prądu i działają z LED.

Opublikowano

Będę wymieniał elektrykę w C360 i mam pytanie jaki przerywacz kupić. Wolałbym nowy. Czy ktoś ma coś sprawdzonego i nie drogiego?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Myślisz, że sobie poradzisz z instalacją elektryczną skoro tak trudno jest Ci wpisać w google "przerywacz ME-183" i sobie poszukać? ME 183

Opublikowano (edytowane)

Tak, chodzi o ten co podałeś. Schemat łatwo znaleźć, ale podam żebyś nie szukał:

- 31 masa

- 49 plus po stacyjce

- 49a wyjście na przełącznik kierunków

- C, C2, C3 wyjście na kontrolki kierunków, kolejno: ciągnika, pierwszej przyczepy, drugiej przyczepy

A co do drugiego pytania, żarówka kontrolki w takim układzie bierze masę z żarówek kierunkowskazów, które nie są używane. Jeśli jednak użyjesz przerywacza tego z linku powyżej, to do każdej kontrolki podpinasz do jednej nóżki masę, a do drugiej odpowiednie wyjście przerywacza.

Edytowane przez marian3p
Opublikowano

Dzięki wielkie ostatnie pytanie a raczej trzy:
Skąd przerywacz będzie wiedział które kontrolki z tych trzech zapalić? Mogę podłączyć tylko 1 kontrolkę czy muszę wszystkie trzy?
Czy opłaca się kupować ten przerywacz względem zwykłego? Czym siw się będzie różnił? I ostatnie czy wtyki w tym przerywaczu są na takie zwykłe wsuwki czy trzeba kombinować?

Opublikowano (edytowane)

Przerywacz będzie wiedział którą kontrolkę zapalić na podstawie pobieranego prądu. Możesz podłączyć jedną, jeżeli nie potrzeba Ci do przyczep. Ten przerywacz jest na pewno lepszy od oryginalnego bimetalicznego pod każdym względem. Możesz też zastosować inny, od  jakiegoś samochodu( np. fiata 125p), jeśli nie potrzeba Ci kontrolek dla przyczep. Koszt takiego będzie mniejszy, a działał będzie równie dobrze. Oznaczenia będą podobne. Wtyki są na zwykłe wsuwki, więc nie trzeba kombinować.

Edytowane przez marian3p