Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie. Czy jest możliwość przejścia na wcześniejszą emeryturę mając 58 lat i 40 lat stażu pracy? Szukałem tego na af ale nic nie mogłem znaleźć na tentemat. Tak wiem mogę zadzwonić do Krusu i się zapytać, ale tam się dodzwonić graniczy z cudem 

Opublikowano

Niestety nie. Na emeryturę można przejść odpowiednio w wieku 60 lat dla kobiet i 65 dla mężczyzn. Zlikwidowano możliwość wcześniejszej emerytury dla rolników. 

Opublikowano

Bodajże Solidarność i Izby Rolnicze chciały dyskutować nad projektem emerytur stażowych, tylko prezydent myśli nad swoim projektem a oni nad swoim i raczej nic z tego nie wyjdzie. W jednym projekcie było 35 lat pracy kobiet i 40 lat mężczyzn a w drugim wiek był brany pod uwagę. 55 lat u kobiet i 60 lat u mężczyzn. Mogłem coś pomylić. Czyli na razie chyba nic z tego. Mnie interesuje czy można łączyć powiedzmy 20 lat stażu w Zusie z 20 letnim stażem w  Krusie lub odwrotnie i na razie nic się nie dowiedziałem bo nie można się było połączyć z osobą która się zajmuje takimi sprawami w Krus.

Opublikowano

Ja myślę, że powinni zrobić możliwość przejścia na emeryturę zaraz po szkole. Albo najlepiej po 18 stce. Po co pracować. A tak na poważnie. Każdy by chciał pracować jak najkrócej a potem dostawać pieniądze. Ale tak się nie da. 

Nie ma opcji by przejść z krusu na meryturę w wieku 58 lat. Nie wiem czy w krus jak w zus działa zasiłek przed emerytalny. Wątpię. Wątpię też by weszły jakies zmiany w tym temacie obnizające wiek. Bo jakiś czas temu z kręgów rządowych wyciekały informacje. Że niektórzy w tym Morawiecki komentowali, że już obniżenie wieku z 67 spowoduje problemy w finansach państwa. 

Opublikowano
1 godzinę temu, dsbh napisał:

Mnie interesuje czy można łączyć powiedzmy 20 lat stażu w Zusie z 20 letnim stażem w  Krusie lub odwrotnie i na razie nic się nie dowiedziałem bo nie można się było połączyć z osobą która się zajmuje takimi sprawami w Krus.

Na pewno się nie łączy kilka osób poszło ze wsi ,ale oddzielnie dostali z KRUS i oddzielnie z ZUS co finalnie spowodowało dużo wyższą sumę jak z jednego źródła . Tylko chyba z KRUS 30 lat ,a ZUS czym więcej tym wyższa kwota i wiek kobiety 60 ,a mężczyźni 65 

Opublikowano

Jedynie można się starać o rentę chorobową ale wtedy trzeba udowodnić niezdolność do pracy co przy naszych urzędach to mission impossible. Chyba że ma się znajomości...

Opublikowano
1 godzinę temu, Azor07 napisał:

Na pewno się nie łączy kilka osób poszło ze wsi ,ale oddzielnie dostali z KRUS i oddzielnie z ZUS co finalnie spowodowało dużo wyższą sumę jak z jednego źródła . Tylko chyba z KRUS 30 lat ,a ZUS czym więcej tym wyższa kwota i wiek kobiety 60 ,a mężczyźni 65 

Wiem że była taka możliwość poboru emerytury z dwóch miejsc ale ona dotyczyła określonego okresu, wieku urodzenia. Czy dalej to obowiązuje, nie wiem bo każdy nowy rząd wprowadza swoje "udogodnienia". 2 lata temu była możliwość przejścia na wcześniejszą emeryturę, Krus wysyłał pisma i chyba znajomy z tego skorzystał bo bez żadnych zapowiedzi zamknął działalność a do 65 lat trochę mu brakuje. Z tego co można znaleźć w internecie, poniżej 25 lat składkowych w krusie, te składki przepadają praktycznie, dostaje się tylko dodatek zamiast powiedzmy minimalnej emerytury. Podobnie jest w Zusie. Poniżej 25 lat nie wypracuje się nawet minimalnej a Zus wyliczy proporcjonalnie emeryturę do opłacanych składek. Czyli w zasadzie zostaje się z niczym. A jak jest faktycznie na chwilę obecną, trzeba się będzie dowiedzieć u źródła.

Opublikowano

Dokładnie, tak to były określone roczniki które łapały się na podwójne emerytury.

Moja mama miała 32 lata w ZUS i około 20lat KRUS.  Przeszła na wcześniejszą z KRUS. Po kilku latach uzyskaĺa pełną z KRUS plus dodatek z ZUS. Lata pobierała grosze, choć co trochę chodziła się dopytywać czy czasem jej nie kroją. Oczywiście nikt jej prawdy nie powiedział. Sama doszła do tego że ją oszukano. Złożyła papiery o ponowne naliczenie i wyszło że teraz ma emeryturę z ZUS plus dodatek KRUS. 

I zamiast 1300 ma 2200 netto.

Ale ma teraz dlatego tak wysoką, bo wcześniej nie wykorzystywała zgromadzonego kapitału.

Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał:

A to można brać z ZUS i z KRUS równocześnie? Ja myślałem że trzeba wybrać jeden fundusz.

Sumuje się. Moja mama miała płacony zus bo pracowała na etacie miała też płacony krus. Naliczyli jej z zus bo  miała w zusie więcej lat. I tak to działa, że naliczają tam gdzie jest więcej lat składkowych. A stamtąd gdzie jest mniej lat składkowych doliczają. Nikt dwóch emerytur nie bierze.

Opublikowano

Biorą na 100% z dwóch ,dawno ojciec też miał z KRUS i miał dodatek 10zł bo miał kilka lat pracy ,ale to się zmieniło poprostu trzeba się dowiadywać znajoma wiem że musiała dwa lata czekać i KRUS płacić i wtedy jej sporo więcej wyszło ,szkoły jej nie zaliczyli bo była w internacie .

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

. Nikt dwóch emerytur nie bierze.

Oczywiście że biorą. Kwestia rocznika i ówczesnych przepisów.

Dalsza sąsiadka młodsza od mojej mamy na 15 dostaje przekaz z KRUS,  na 1 z ZUS 

Ale co było już nie jest i nie pisze się w rejestr.

Opublikowano

Może keidyś tak było. A kwotowo to mniej więcej pewnie to samo wychodzi co by jedną brali jak teraz. W każdym bądź razie teraz naliczają jak pisałem. I płaci ten zakład w którym więcej lat składkowych.

Opublikowano (edytowane)

@hubertussKwota na pewno nie ta sama znajoma ma ponad 2000 zł,gościu co miał kilka lat firmę a później krus podobno 3500 zł tak mi mówił sąsiad bo to akurat jego swat .

Edytowane przez Azor07
Opublikowano

https://www.krus.gov.pl/zadania-krus/swiadczenia/swiadczenia-z-ubezpieczenia-emerytalno-rentowego/emerytura-rolnicza/

https://www.krus.gov.pl/zadania-krus/swiadczenia/swiadczenia-z-ubezpieczenia-emerytalno-rentowego/ustalanie-wysokosci-emerytury-rolniczej-lub-renty-rolniczej/

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-emerytura-z-zus-czy-krus

Pamiętajmy, że brak chociażby jednego okresu składkowego skutecznie uniemożliwi przyznanie emerytury. Przykładowo, wniosek o wypłatę emerytury z KRUS-u może być złożony tylko wtedy, gdy ubiegający się o to świadczenie był ubezpieczony w KRUS-ie przez co najmniej 100 kwartałów (w innym wypadku, wnioski są automatycznie odrzucane).

Opublikowano

Czy będziemy mieli, czy nie będziemy mieli - nie wiadomo. Nie snułbym tutaj takich czarnych perspektyw na przyszłość bo może będzie coś takiego jak emerytura czy dochod podstawowy - pewnie jego wysokość nie będzie zbyt duża, ale pozwoli przeżyć na jako takim poziomie.

Co nie oznacza, ze nie warto jest oszczędzać bo zdecydowaanie warto. W dobie wysokiej inflacji trudno jednak znaleźć najlepszy sposób oszczędzania. Szczególnie, ze inflacji powyżej 10 procent nie da się już kontrolować i nikt nie wie jak wysoka ona będzie w nastepnych latach.