Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

,,odgrzejemy kotleta,, Zamontowałem oświetlenie nad tylną szybą w U 1012, znaczy się przykręciłem 2 Wesemy prostokątne. Czy ma ktoś koncepcję jak puścić kable żeby dużej szpety nie robić. Może w profil kabiny się przewiercić i próbować przeciągnąć, ciągnik ma gruby typ dachu.

Opublikowano

Gacuseks jak masz gruby dach to pusc kable pod obudowa dachu i kable wypusc przez tylna czesc dach przez ta blache i tam tez zamontuj lampy, a naj lepiej popatrz na allegro jak maja to pomontowane zawsze cos tam widac na zdjeciach.

Opublikowano

Najlepiej przejdź jakoś z kabelkami do środka do kabiny, a potem puść w uszczelkach bocznych szyb. Mała część kabelka będzie widoczna tylko w górnej części kabiny, na ramie, między dachem i szybą. Z wierceniem i przeciąganiem jest dużo roboty.

Opublikowano

Czy mozna uzyc przelacznik kierunkowskazow jako wlacznik swiatla roboczego w c330?Mam stary wlacznik i myslalem nad tym rozwiazaniem ale niewiemczy wypali

Jeśli to tylko jedna lampa to na jakiś czas wystarczy.

Jak ma być profesjonalnie to tylko przekaźnik.

Opublikowano

michal7211jaron mam gruby dach tylko nie widzę szansy żeby odpiąć tapicerkę(chyba nie da rady, ale jurto oblukam temat co i jak). Dzięki za pomysł. Może jeszcze ktoś coś podpowie ?

Opublikowano

Jeśli zastosujesz przekaźnik to możesz. Jeśli podłączysz bezpośrednio przez przełącznik to bardzo szybko wypalą się w nim styki i będzie nadawał się do wyrzucenia.

Lepiej nie bawić się w przekaźniki i zastosować porządne włączniki, przekaźnik to dodatkowe komplikacje np. więcej połączeń, kabli i przekaźnik też ma styki jak zwykły włącznik. Sam zrobiłem sobie na przekaźnikach światła i halogeny co pozwala na mały włącznik, ale więcej już nie będę robił i lepiej kupić włącznik o odpowiednim amperażu.

Opublikowano

Tak, też ma styki tylko, że o obciążalności 20-30A dzięki czemu możemy podpiąć pod taki jeden np. dwie lampy z Wesem z podwójną żarówką H3 co daje nam około 15A, a włącznik co to wytrzyma będzie miał nie mała budowę, jeśli w ogóle taki znajdziemy.

Także ja jestem zwolennikiem stosowania przekaźników do lamp roboczych i przednich reflektorów oczywiście w połączeniu z grubymi przewodami.

Jest kupę przeróbek na necie jeśli chodzi o przednie lampy w samochodach, całe fotostory itp.

Stosują tam przekaźniki przewody 2.5mm2 i chwalą się małymi spadkami napięcia przy lampach i o niebo lepszymi światłami.

Opublikowano (edytowane)

@Junkers

Tak jak napisał SipmaZ224 ciężko jest znaleźć wyłączniki o obciążalności styków porównywalnej do przekaźnika (np 30A) Poza tym montując przekaźnik można do minimum ograniczyć długość przewodu do odbiornika (do wyłacznika trzeba przecieź pociągnąc przewody w których płynie prąd do odbiornika)

A co do komplikacji w podłączeniu to jeśli ktoś się choć trochę zna (a tylko takie osoby powinny się za to brać) to podłaczy to bez problemu. A jeśli się postara to można rzewody ułożyć w schludną wiązkę i zachować ład i porządek w instalacji.

Edytowane przez wierzba1272
Opublikowano (edytowane)

Nic mi o tym nie wiadomo.

Też myślę nad założeniem halogenów do c 330 i c 360. Ale tak - Cztery w c 330 i trzy w c 360 (2 z przodu o 1 z tyłu bo mam na błotniku szperacz). Ale tak: w c 360 mam alternator nówkę a w c 330 mam 29 - cio letnią prądnicę i tu klapa. Narazie myślę założyć do c 360. I mam pytanko, a młody jestem to jeszcze wszystkiego nie wiem. Mianowicie czy jak kupuję halogena i ma on np przewód 20 cm, to czy trzeba go zlutować z przewodem tym, którym pociągnę do przekażnika, rozrusznika itp? Czy moze jakieś inne metody łączenia? Elektryki próbuję się uczyć bo jak dotąd to moja ciemna strona. Z mechaniki coś tam umiem ale z elektryki to...

Edytowane przez Mrmagyster
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Na końce przewodów zaciska się konektory.

Opublikowano

Witam! Czy orientuje się ktoś czy zamontowanie dodatkowych lamp pozycyjnych z kierunkowskazami na dachu kabiny z tyłu jest dopuszczalne w polskim prawie? Jadąc z czymś na podnośniku mam czasami straszny problem z lewoskrętem - maszyna częściowo zasłania lampy i z osobówki jadącej z tyłu jest to mało widoczne...

Opublikowano

Włącz światła, zmierz napięcie na akumulatorze, a potem przy samym halogenie. Od razu się dowiesz po co stosować przekaźniki i odpowiednie przekroje przewodów.

55W/14V=3,92A

Stawiam że u Ciebie spadek napięcia wynosi jakieś 3volty, a to jest bardzo dużo, dlaczego nie wykorzystywać pełnej mocy żarówek?

A w to, że ten włącznik puści 30A bym tak bardzo nie wierzył.