Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak Cię krowy wkurzaja to C+E będzie wk***iać. W tym zawodzie nic nie przewedzisz ani nie zaplanujesz. A wiem bo się bujalem ładnych kilka lat. Lepiej już na koparke siasć, czy tam na ładowarkę gdzieś na budowie. A w transporcie zobaczysz że będzie Ci brakować wszystkiego a najbardziej będzie Cię wkurzać to że w razie draki nie będziesz przy swojej dziewczynie/dzieciach jak kiedyś będziesz miał czy może już masz tylko 700 km dalej. To jest zawód dla starego kawalera 

Opublikowano
Dnia 4.05.2021 o 00:56, artur125 napisał:

Jak dla mnie to ukraińca na etat i rozwijać hodowlę, albo likwidacja hodowli i etat plus roślinna.

u mnie roślinna , bydło i etat. To jak by rozdzice nie pomagali to bydła już dawno by nie było

chłopak męczy się przy krowach. Praca na polu to prawie jak etat, można wziąć wolne i odpocząć

I gdzie na etat pójdzie do kurczaków zapieprzac albo na rowach. Sąsiad tez ma 28 lat 13 ha zlikwidował hodowle i myślał że do roboty pójdzie a tych uprawnień to każdy ma ze hej. @Luq8989 a jakie studia żeś robił. To i tak nie jest źle jak dziewczyne masz

Opublikowano
9 godzin temu, Luq8989 napisał:

Na pewno nie do jakiegoś molocha typu Cedrob, Wipasz czy LG. Myślę, by na początek zrobić C+E i trochę pojeździć po kraju. Spróbować rozkręcić coś własnego niezwiązanego z rolnictwem np usługi koparką itd

To gdzieś z okolic Mławy Ciechanowa jesteś, tak myślałem. No tu to jeszcze Kross za najniższa 🤣

Opublikowano
12 godzin temu, Luq8989 napisał:

Na pewno nie do jakiegoś molocha typu Cedrob, Wipasz czy LG. Myślę, by na początek zrobić C+E i trochę pojeździć po kraju. Spróbować rozkręcić coś własnego niezwiązanego z rolnictwem np usługi koparką itd

O widzę ze moje strony. Jak jesteś chadem ro możesz dorabiać jako pan do towarzystwa. Znajomy ze studiow mówi ze miał kolegę barmana pojechał do niemieć robiv jako ogrodnik za 2 tys euro u milionera. Zaczął plukac tamtego zone i mu za sex zaczęła płacić drugie 2 tys euro. I po roku miał na koncie 200tys zl

11 godzin temu, danielursus3p napisał:

Jak Cię krowy wkurzaja to C+E będzie wk***iać. W tym zawodzie nic nie przewedzisz ani nie zaplanujesz. A wiem bo się bujalem ładnych kilka lat. Lepiej już na koparke siasć, czy tam na ładowarkę gdzieś na budowie. A w transporcie zobaczysz że będzie Ci brakować wszystkiego a najbardziej będzie Cię wkurzać to że w razie draki nie będziesz przy swojej dziewczynie/dzieciach jak kiedyś będziesz miał czy może już masz tylko 700 km dalej. To jest zawód dla starego kawalera 

Jeszcze dziewczyna w rogi zacznie walic wiadomo ze bez bolca ciezko

Opublikowano
30 minut temu, pafnucy napisał:

Cebulij, Ty wiesz że chory jesteś?

Nie zdrowy jestem. Mam znajomego hydraulika który ma kolegów tirowcow i dogadza w wolnym czasie zonom tirowcow. Poza tym nie wiem czego op szuka tutaj. Ma dobrą gospodarke a robiv trzeba wszędzie moje rodzenstwo 10 lat po studiach nie mają 3tys. Wydaje mi się z młodym ludziom ryj banie telewizja social media. A telewizja pokazuje niewielki procent społeczeństwa którzy maja wygodne życie a inni ludzie na nich pracują np lewandowski bill Gates czy elon Musk. Wszędzie nie jest wesoło. Znajomy opowiadał ze tez ludzie mieli gospodarstwo nie chciało im się robić i sprzedawali kawałek po kawałku. A teraz robią na taśmie w cedrobie z wyrwanymi scieganami. I vo autor ma na myśli ze stracił najlepsze lata życia. Przykładowo ja też nigdy nie byłem na dyskotece i siedzę w piwnicy aby uczelnia nauka chlewa a najdalej to byłem w ciągu ostatnich kilku lat w kościele z własnej woli

Opublikowano
Przed chwilą, Cebulj napisał:

I gdzie na etat pójdzie do kurczaków zapieprzac albo na rowach. Sąsiad tez ma 28 lat 13 ha zlikwidował hodowle i myślał że do roboty pójdzie a tych uprawnień to każdy ma ze hej. @Luq8989 a jakie studia żeś robił. To i tak nie jest źle jak dziewczyne masz

Powrót z banicji :ph34r:.

"Kolego niesympatyczny" skoro wiesz lepiej co i jak w Twoim rejonie, to poco od chyba roku dopytujesz co robić ? Tak na marginesie oferta na kuriera, 3 tys. netto, praca od 6.30 do minimum 16 ej-18 w zależności od ilości paczek do dostarczenia. Chciało by Ci się jeszcze pracować na roli ?

Wydaje mi się z młodym ludziom ryj banie telewizja social media.

I bracia samcy czy jakoś tak :ph34r:.

Nie zdrowy jestem.

A to nowość :P.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Cebulj napisał:

O widzę ze moje strony. Jak jesteś chadem ro możesz dorabiać jako pan do towarzystwa. Znajomy ze studiow mówi ze miał kolegę barmana pojechał do niemieć robiv jako ogrodnik za 2 tys euro u milionera. Zaczął plukac tamtego zone i mu za sex zaczęła płacić drugie 2 tys euro. I po roku miał na koncie 200tys zl

To mąż ją chyba prał, jak ten płukał.   :P   Co znów telefon?  :D

Chwaliłeś się że masz kawał zaganiacza to może też byś podłapał taką fuchę, w tej branży korzeń się głównie liczy.    :P

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

Być dobrym zaganiaczem to też nie tak łatwo 😂 

Opublikowano

No to jak słaby zaganiacz, to jedynie krowy można zaganiać do dojarni.   xD

Opublikowano

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Praca na roli to praca u siebie, choćbyś nie wiem jak był utyrany, to jednak u siebie. Na etacie zawsze pracujesz na kogoś. I to też nie jest tak kolorowo niezależnie od stanowiska. Po studiach pchałem się w zawody w okolicy, które generowały największe zyski. Przepracowałem kilka dobrych lat jako spawacz, gdzie zarabiałem trzy razy tyle co znajomi w innych zawodach. Cóż z tego, skoro pracowaliśmy na 3 zmiany, często z nadgodzinami, a i weekendy były dodatkowo płatne, więc człowiek tyrał. Kasy pełno, tylko nie było kiedy jej wydać. Te kilka lat było wyjęte z mojego życiorysu, bo w domu byłem gościem. Stwierdziłem, że trzeba jednak znaleźć coś lżejszego. Zostałem operatorem suwnicy w hucie, gdzie znów przez jakiś czas brakowało czasu dla siebie, bo produkcja, bo załadunki, bo to, bo tamto i powtórka z rozrywki, tyle że człowiek sobie siedział i radia słuchał przynajmniej jeżdżąc, zamiast inhalować się oparami, naświetlać oczy i odwiedzać okulistów, żeby opiłki z oczu wyciągać. Kasa rewelacyjna, ale znów - brak życia prywatnego. Jak pomyślałem, że tak ma być całe życie, to prawie się depresji nabawiłem. Odświeżyłem wiedzę ze studiów, zrobiłem kilka projektów i wróciłem do zawodu wyuczonego, redukując drastycznie zarobki (bez doświadczenia nikt Cię nie zatrudni na dobre stanowisko), kilka awansów i pracuję w swojej branży (IT) od kilku lat. 8 godzin na etacie poniedziałek piątek. Czasu więcej dla siebie, dla rodziny, dla gospodarstwa. Ale właśnie gospodarstwo daje mi powera do życia. Praca może nie jest męcząca, bo może i czasem trzeba coś zrobić na wczoraj i człowiek ślęczy nad projektem jak głupi, aż zapomina jak się nazywa, ale w dalszym ciągu wydaje mi się, że marnuję życie, bo mógłbym w tym czasie robić coś u siebie. Po pracy zazwyczaj od razu na pole, podwórko i muszą mnie do domu wołami ściągać, bo wtedy czuję, że żyję. W weekendy czasem fizycznie już nie daję rady, ale widzę efekty swojej pracy i to mnie nakręca. W ubiegłym roku, gdy przez pandemię pracowałem zdalnie, to robiłem siedziałem nad pracą wieczorami, a za dnia do ostatniej kropli potu, ale z satysfakcją - pole, maszyny, obejście. Jeżeli uda mi się osiągnąć taki dochód z gospodarstwa, by się utrzymać, to zapewniam Was, że pierwszego dnia, gdy tylko będę miał taką pewność, to rzucam etat w cholerę.

Dlatego autorowi poleciłbym pracę na etat przez kilka lat, niech sam dojdzie do tego, co go bardziej satysfakcjonuje, a pole w tym czasie w dzierżawę. Może faktycznie jednak takie życie będzie mu bardziej odpowiadać. Są przecież ludzie, którzy 8 godzin praca, popołudnie przed tv w mieszkaniu w bloku, sen i powtórka i im to odpowiada.

Opublikowano
Dnia 4.05.2021 o 22:05, Luq8989 napisał:

Nie masz potrzeby, by chociaż na parę dni gdzieś się wyrwać? Coś zobaczyć itd i nie mieć z tyłu głowy uczucia, że o 18 czy o 6 musisz być w oborze

Oczywiście że jest taka potrzeba czy chęci. Ale tak jak mówię, u siebie jesteś sam swoim Panem i puki co wystarcza mi np. O 5 skończyć oprzet i przyjechać na 18 

Opublikowano
10 godzin temu, dsbh napisał:

Powrót z banicji :ph34r:.

"Kolego niesympatyczny" skoro wiesz lepiej co i jak w Twoim rejonie, to poco od chyba roku dopytujesz co robić ? Tak na marginesie oferta na kuriera, 3 tys. netto, praca od 6.30 do minimum 16 ej-18 w zależności od ilości paczek do dostarczenia. Chciało by Ci się jeszcze pracować na roli ?

I bracia samcy czy jakoś tak :ph34r:.

A to nowość :P.

Mysle ze było by ciężko ale dałoby rde może @AroniowyLiść to chyba z południa Polski tez właśnie myślę o suwnicy ale nwm czy warto bo nwm czy na mazowszu takie coś jest

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie to przez lato zmniejszyłem stado o 5 sztuk i o ile na początku dało się odczuć trochę luzu to na jesieni znów zaczął dobijać mnie ten marazm i samotność. Ciągle myślę, że już nie jestem w stanie nic zrobić ze swoim życiem, bo nic innego poza oporządzaniem bydła nie potrafię. Cholernie żałuję, że posłuchałem ludzi, którzy doradzili mi porzucenie studiów i swojego życia na rzecz gospodarki 

Dnia 6.05.2021 o 07:55, Cebulj napisał:

Elektronikę i telekomunikację na Wacie. 

W zimę jest mniej roboty to może w końcu zrobię sobie prawo jazdy i zobaczę

Edytowane przez Luq8989
Opublikowano

@Luq8989 mam takie same odczucia jak Ty. Mam 21 lat. Od 19 roku życia prowadzę gospodarstwo, rodzice jeszcze trochę pomagają przy krowach, ale muszę jeszcze męczyć się 3 lata z powodów agencyjnych. Dziewczyny narazie brak i trudno znaleźć jakąś normalną. Tylko ja i tak nie wiąże przyszłości z krowami bo mam za mało ziemi.

Opublikowano

Ja bym proponował jak najszybciej pozbyć się hodowli, gospodarstwo zmienić na ekologię 33ha x ok2tys dopłat do ekologi masz prawie 70tys coś tam zasiejesz zbiory będą albo nie kosztów z 10 tys pracy w roku może tydzień a co zrobisz z resztą czasu to już Twoja sprawa może wreszcie odpoczniesz a potem droga wolna etat czy ważny biznes nawet jak nic nie wybierzesz z dopłat można żyć