Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Telefonicznie dowiedziałem się że jest coś z czujnikiem Wom , nie mam zamiaru nic tam czyścić, ciągnik jest na gwarancji , poszło zgłoszenie do serwisu.

W sobotę miałem  miałem jeszcze błąd 2451, ponoć coś z podłokietnikiem, również zgłoszone niech naprawiają.

@marcin

Wolę go póki co oszczedzac żeby nie nie narobić sobie szkód w jakiś innych podzespołach , coś co wyjdzie np po 2k godzin pracy.

Opublikowano

powinieneś być przy tym jak sprawdzali, czy cię w CH*** nie robią. najczęstsze gadanie serwisu właśnie, że po sprawdzeniu w serwisie wszystko gra, niech zapna jakąś maszynę co wymaga mocy na wom i muszą dojść co jest nie tak. na "sucho" to może normalnie chodzi, a może powstawać problem pod obciążeniem

Opublikowano

Poczytaj wczesniejsza czesc tematu tam jest wszystko wyjasnione.

Tak w skrocie, serwis zrobil test polowy, stuki bylo slychac, zglosili problem do producenta a ten  stwierdzil ze skoro nic nie jest zepsute to tak ma pracowac ciagnik i nakazal zwrot do mnie.

Opublikowano (edytowane)

U mnie było to samo, z tym samym serwisem. Finał taki: 2k godzin po dwóch latach zrobione i przednia oś się urwała i ponad 25k z mojej kieszeni. Teraz w tym samym gówno ciągniku ze stajni CNH padły łożyska tylny most/skrzynia (ciągnik jest w serwisie od kilku dni - innym niż panowie biało czerwoni).

To, że masz dobry kontakt z kierownikiem o niczym nie świadczy, zaproszą Cię na kawkę, a jak gwarka minie, pokażą Ci środkowy  :)
Ja byłem załamany jak nie miałem w pełni sezonu nie miałem ciągnika prawie 2 miesiące, do tego jak przyszły faktury, za coś co nie jest moją winą. Dodatkowo ciągnik przyjechał z serwisu rozkręcony, a kierownik się śmiał, że to co zgłaszam to kolejne kilka-kilkadziesiąt k. może kosztować.

było słychać okropne stuki i co?

Serwis od września ( zgłoszenie telefoniczne) olał sprawę, ma to w d*pie !!! Nawet nie zareagował !!!

Inny serwis ? Pojechałem na kołach, stwierdzili wadę fabryczną i mi półośkę w jeden dzień rozebrali o złożyli. Na wieczór ciągnik już był !

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Dnia 30.04.2021 o 22:23, tomek84pl napisał:

Przez zamkniete hotele spotkanie z ludzmi od CNH z Plocka dopiero po 10 maja .

k**wa taki cyrk tylko w Polsce. Kto im każe w hotelu nocować,  niech jadą spowrotem albo w aucie śpią. 

Opublikowano

Kiedyś  muszę podpytać sąsiada czemu sprzedał swoje dwa ciagniki NH które kupował jako nowe. W ciężkich pracach pracowały tylko na początku, później tylko lżejsze prace i  poszły na sprzedaż.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, bator napisał:

@tomek84pl no i jak sie sprawa zakończyła?

Panowie stwierdzili ze powodem stukow jest walek przekaznika, mam dostac na testy dwuprzegubowy i to ma rozwiazac problem. Poki co czekam az go do mnie dostarcza.

Przyjechali z wlasna hamownia, zobaczylem pokaz jak przy prostym walku ciagnik jest praktycznie zaduszony i zero stukow a wystarczylo lekko przesunac hamownie na bok tak ze walek nie byl w linii i stuki sie pojawily.

Nadal mam nie usuniety blad 5027 ktory pojawia sie i znika. Dodatkowo ostatnio mialem dwa bledy 2041 oraz 2039, podobno cos od cewek sprzegiel w skrzyni biegow. Panowie stwierzdzili ze powodem moze byc brak stykow na kostkach, po tym jak byly rozpiete przy rozpolawianiu ciagnika.

@6465

no wiesz co jak mozesz zmuszac zeby ktos przejechal ~300km w jedna strone i jeszcze wrocil w ten sam dzien, tego nie da sie wykonac ;)

Edytowane przez tomek84pl
Opublikowano
29 minut temu, tomek84pl napisał:

Panowie stwierdzili ze powodem stukow jest walek przekaznika, mam dostac na testy dwuprzegubowy i to ma rozwiazac problem. Poki co czekam az go do mnie dostarcza.

Jaki wałek? Ten w ciągniku? 

Opublikowano

Ten ktory laczy maszyne z ciagnikiem.

Tak wiem w okolicy sa dziesiatki bron aktywnych podlaczonych do wszystkich mozliwych marek  ciagnikow i u nikogo nie ma takich objawow ale moze jakims cudem zalozenie takiego rodzaju walka pomoze.

Po spotakniu dowiedzialem sie ze serwis robil testy z brona aktywna po tym jak moj ciagnik sprawdzali  innym t6 125S ktory mial na placu i byly takie same objawy. Podpinali jakas nowa brone wiec o jakis luzach nie moglo byc mowy.

Opublikowano

Oczywiscie,  zetor fortera 100 oraz same explorer 100. 

Oba pracuja bez problemu i jest zero stukow, tylko w NH niby ten odglos ma pochodzic od przeciazonego dumpera a nie wiem czy takie cos jest zainstalowane w tych ciagnikach ktore wymienilem.

Opublikowano
8 godzin temu, tomek84pl napisał:

Oczywiscie,  zetor fortera 100 oraz same explorer 100. 

Oba pracuja bez problemu i jest zero stukow, tylko w NH niby ten odglos ma pochodzic od przeciazonego dumpera a nie wiem czy takie cos jest zainstalowane w tych ciagnikach ktore wymienilem.

Głupoty pier**la.

Opublikowano

O kurcze - nie myślałem że doczekam takiej akcji w innym ciągniku :)

Ja też mam stuki w okolicach skrzyni przy mocno zgiętym wałku na przegubach ale u mnie się to pojawia bez obciążenia. Tylko że moja dzida to 20 -letni mtz 82 - już miałem ciągnik rozpoławiać ale mi koledzy z forum podpowiedzieli że to normalne w mtz i trzeba górnym łącznikiem maszyne ustawić żeby wałek nie był zbytnio złamany na przegubach i stała się cisza :):) (sam w to nie mogłem uwierzyć ;) - no ale to mtz )

Oczywiście pisze to troche humorystycznie i jako ciekawostke bo uważam że w nowym ciągniku klasy NH takie rzeczy nie powinny się dziać (miałem wcześniej c360 i zetora 5211 i jakoś nic sie nigdy nie tłukło nawet na zgiętych przegubach)

Opublikowano

tak stuki pojawiają się w Ursusie 1224 przy pracy z broną, jak podniesiesz ją za wysoko i zapomnisz wyłączyć wom, ale podczas pracy nawet z dużym obciążeniem cisza

Opublikowano

wychodzi na to ze mtz jest na rowni z nh :)

przy podniesionej bronie takie stuki pojawiaja sie przy kazdym ciagniku, baa nawet sama brona sie tlucze jakby sie miala zaraz rozleciec

Opublikowano

podczas testu ciagnik byl poniesiony na stojakach i kola sie krecily.

"pech" byl tylko taki ze mieli na miejscu dwuprzegubowy wal ale z inna koncowka ktora nie pasowala do hamowni  i nie mogli mi od razu pokazac jak halas ustepuje po podlaczeniu. Ponad tydzien sie szykowali na spotkanie i takie niedopatrzenie, coz za przypadek  ;)