Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wytłumaczcie mi proszę czemu rolnicy porzucają ziemię , siedliska , które zarastają krzakami , drzewami , a budynki po latach zaczynają się sypać. Takich wiosek wyludniających się jest całkiem sporo , z z drogi zabudowania są coraz mniej widoczne , jeszcze kilka , kilkanaście lat a będzie tam las . Kiedyś dziadkowie czy pradziadkowie karczowali pewnie te tereny a obecni właściciele pozwalają aby las tam wrócił. Czy nie lepiej sprzedać nawet za symboliczne pieniądze , byle zachować dane miejsce , by mozna kiedyś przyjechać np. z wnukami , pokazać skąd się pochodzi , jak się żyło , a co można pokazać jak las pochłonie wszystko ?

Opublikowano

wpisz w wyszukiwarkę opuszczone wioski lub pooglądaj filmiki typu urbex , rolnicy mówią o przywiązaniu do ziemi o ojcowiźnie ale tego typu wioski temu przeczą , a ja tylko próbuję zrozumieć czemu.

Opublikowano

Jeśli z całej wioski zostały z dwa siedliska a reszta porzucona to we wszystkich problem ze spadkobiercami ? mało prawdopodobne. Ja nie mówię o pojedynczych siedliskach ale o niemal całych wioskach

Opublikowano

Znam wioskę  gdzie za czasów PRL  dano odszkodowania, bo miała przebiegać tamtędy planowana autostrada. Pola "tymczasowo" przyłączono do PGRu, a budynki niszczaly, rozbierane i dewastowane przez okolicznych mieszkańców. Obecnie może po 2 domach z chyba 8 zostały fundamenty, śliwki i trochę jabłoni w miejscu ogrodu i budynków. 

Niektóre budynki w momencie opuszczenia miały kilka lat...

Opublikowano

Jeśli umarli i  nie mieli spadkobierców to można zrozumieć , ale wyjeżdżając mogli sprzedać lub nawet rodzinie pozwolić przyjeżdżac na wakacje , przynajmniej trochę by zadbali żeby sie to nie zawaliło , czy nie zarosło lasem.

Opublikowano

Kiedyś byłem w okolicach Raciborza i jechałem wioską widmo,  budowano tam sztuczny zbiornik wszystkich wysiedlili bo miało to być zalane wodą. 

Opublikowano

Nie pamiętam nazw tych wiosek , ale oglądałam kiedyś reportaż o wiosce gdzie wszyscy wyjechali albo poumierali , została tylko taka babcia powyżej 80 , sama jedna w całej wiosce , dobrze że syn w mieście mieszka niedaleko i z raz w tygodniu podjeżdża żeby pomóc , inna wioska gdzieś na Lubelszczyźnie z całej wioski zostało starsze małżeństwo , domy część już się rozleciało nawet elektrownia zaczęła słupy likwidować z drugiej strony wsi, plus taki że na sołtysa głosowała tylko żona i córka która wciąż jest zameldowana na wiosce , wybory wygrał w 100% głosów :). Takich wiosek jest naprawdę sporo. Jeśli dochodzi do wysiedlenia wszystkich mieszkańców to co innego. Ja raczej sie zastanawiam nad postawami ludzi , kiedy np. rodzic umiera a dziecko obraca sie na pięcie , zostawia wszystko i ma w nosie że za 20-30 lat zniknie siedlisko na którym się wychował .

Opublikowano

bo może zadupie, brak perspektyw, żadnej pracy, brak połączenia.... itd itp.

Opublikowano
nena68 napisał:

Jeśli z całej wioski zostały z dwa siedliska a reszta porzucona to we wszystkich problem ze spadkobiercami ? mało prawdopodobne. Ja nie mówię o pojedynczych siedliskach ale o niemal całych wioskach

wioski pewnie zostały wysiedlone urzędowo

za dużo filmów na yt oglądasz o tematyce urbex

Opublikowano

Ok, może i zadupie , ale przecież tam ludzie spędzili dzieciństwo , młode lata i co , żadnego sentymentu ? Przecież nie trzeba mieszkać na stałe , ale są wakacje , i co powiedzieć wnukom jak zapytają , dziadku skąd pochodzisz , pokażesz mi ? co zawiozą do lasu ? Wzięło mnie na takie rozważania bo kilka dni temu przejeżdżałam obok domu w którym sie wychowałam i z pewnej odległości myślałam że został zburzony , serce zaczęło mi walić jak szalone , po chwili zorientowałam się że jednak stoi , i troche potrwało zanim sie uspokoiłam. To uświadamia jak ważne są miejsca z którymi jestesmy związani. Pewnie też wpływ ma to że całe życie chciałam mieszkać na wsi ,lub w leśniczówce  jednak życie potoczyło się tak jak się potoczyło , szkoda że jedni chcą miasta a rodzą sie na wsi a inni całe życie mieszkają w mieście i mogą tylko pomarzyć o życiu na wsi

Opublikowano

Bo św. Piotr ich wezwał.

Bo dzieci najpierw posprzedawali ziemię i zostało siedlisko którego nikt nie kupi. Wrócić nie wrócą bo po co i do czego? Nie wielu z sentymentu będzie ładować kupę kasy co rok byle utrzymać wygląd podwórka.

Opublikowano

Smutne, ale prawdziwe . To koszt transformacji i wszelakich zmian. 

Nawet gdyby część dzieci miała sentyment to świat tak goni, a oni za swoim ogonem że ni czasu ni pieniędzy na utrzymywanie siedliska jako domku letniskowego.

Opublikowano

Opuszczone siedliska są w całej Europie i w innych częściach świata też. 

Część mieszkańców umarła, inni wyjechali do miast w poszukiwaniu lepszego życia. Ziemia została sprzedana a budynków nikt nie chce, szczególnie tych starych, wymagających remontu.

Opublikowano
nena68 napisał:

Ok, może i zadupie , ale przecież tam ludzie spędzili dzieciństwo , młode lata i co , żadnego sentymentu ? Przecież nie trzeba mieszkać na stałe , ale są wakacje , i co powiedzieć wnukom jak zapytają , dziadku skąd pochodzisz , pokażesz mi ? co zawiozą do lasu ? Wzięło mnie na takie rozważania bo kilka dni temu przejeżdżałam obok domu w którym sie wychowałam i z pewnej odległości myślałam że został zburzony , serce zaczęło mi walić jak szalone , po chwili zorientowałam się że jednak stoi , i troche potrwało zanim sie uspokoiłam. To uświadamia jak ważne są miejsca z którymi jestesmy związani. Pewnie też wpływ ma to że całe życie chciałam mieszkać na wsi ,lub w leśniczówce  jednak życie potoczyło się tak jak się potoczyło , szkoda że jedni chcą miasta a rodzą sie na wsi a inni całe życie mieszkają w mieście i mogą tylko pomarzyć o życiu na wsi

Pytasz, piszesz o pustostanach na wioskach a sama nie potrafilas zadbac o dom w ktorym sie wychowała. A co sie stalo w Twoim przypadku

Opublikowano

po prostu polska c sie wyludnia-za 20 -30 lat zostana tylko najtwardsi emeryci,ktorzy nie maja gdzie wyjechac.. zreszta w calej europie w odludnych dalekich od cywilizacji rejonach sie to dzieje.. 

pewnie kazdy slyszal o domach za 1 euro we wloszech,czy portugalii.

teoretycznie gmina powinna przejac takie nieruchomosci w zamian za zalegle podatki- tylko czy bedzie ktos chetny zeby cokolwiek za to zaplacic ?

u nas nawet najwieksze rudery jesli maja odpowiednia niska cene ida na pniu- do dzisiaj jestem zdziwiony ze ktos kolo dziadkow kupil riune wyremontowal i mieszka..

akurat wczoraj bylem kolo domu ktory jest po moich pradziadkach-tez mam jakies uklucie w sercu gdy widze jak zamienia sie szybko w ruine- juz dawno nikt w nim nie mieszka. z przodu jeszcze jako tako wyglada ale z tylu dach sie zawalil-obecni wlasciciele go nie potrzebuja, maja jeszcze jeden nowszy pusty .

Opublikowano

Przecież utrzymać murowany dom całą zimę to trzeba palić w piecu, zadbać żeby gryzonie się nie dostały, posprzątać kosić trawę itd. Często w siedlisku gdzie mieszkamy ciężko znaleźć na to czas a co dopiero  obrabiać dwa takie domy. Chcesz mieszkać na wsi, sprzedaj mieszkanie w mieście, wywal całą forsę w remont ruiny i bądź szczęśliwa, dziś sentymenty mało znaczą.

Opublikowano

za stara jestem i zbyt niezależna , ale dziękuję za propozycję🙂

Do Wojtal24. Ten dom to kamienica w Łodzi , mieszka tam z 20 rodzin , to zupełnie co innego niż dom na wsi

Do Gustaw. Taki mam plan na życie na emeryturze 🙂