Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do nie złożenia zaświadczenia z KRUS to już do siebie mozecie mieć tylko pretensje jeśli nie złożyliście ;)

Ja miałem w pon telefon od pani z agencji, sprawdzała moje uprawy (BP z młodego rolnika vs wniosek o dopłaty) i od razu zauważyla że rok mi minął i przypomniała o zaświadczeniu, chociaż i bez tego pamietałem, termin mi minął 25 listopada więc początki dopiero. Pani mi przywróciła wiarę w miłych urzędników ;)

Opublikowano

A jak jest dokładnie z tym zaświadczeniem z KRUS-u ?

Trzeba ją złożyć po roku - ale po roku bycia na KRUS-ie czy po roku od otrzymania dofinansowania?

Na KRUS-ie jestem jakoś od końca listopada więc a kasę dostałam w styczniu więc nie wiem czy już mogę składac czy nie?

W praktyce to ważne, bo po roku można iść spokojnie do pracy :)

Opublikowano

i tak wygląda traktowanie ludzi w arimr.do nie których dzwonili a do innych nie.ja zmieniając biznes plan w kwietniu br. mogłem byc juz powiadomiony o fakcie że zle zaświadczenie wysłałem,ale nie czekali aż minoł rok żeby mi przysłać pismo że mam zwrócić 15% w miesiąc

Opublikowano

a ja mam taka historie, wyslalem poczta zaswiadczenie z KRUS i ostatnio dzwoniac do agencji dowiedzialem sie, ze nie dostarczylem zaswiadczenia, powiedzialem pani, ze wyslalem poczta i mam potwierdzenie odbioru, ciekawe co z tego wyniknie

Opublikowano

jak najbardziej ze tak :)

tego młodego rolnika dostaje się na jakich warunkach??

jak się ma np 20 lat a nie ma się ukończonej żadnej szkoły rolniczej tylko ma się przepisane gospodarstwo(powierzchnia też ważna??) to można się o to starać w ogóle ??

Opublikowano

mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?

Opublikowano (edytowane)

a jak to jest gdy wzielo się MR a teraz wujek chce mi oddac pole w dzierżawę, czy muszę to zgłaszać do ARiMR i czy mogę dzięki temu zwiększać Esu???i jak najlepiej to zrobić???

Edytowane przez jaro1916
Gość Marcin135
Opublikowano

a wie ktoś kiedy i czy będą nabory na młodego rolnika, bo rodzice chcieli by przepisać mi ziemię, a w wymogach armir jest jakoś tak że nie można mieć swojej własności więcej jak 18 m-cy jak się nie myle

Opublikowano (edytowane)

Mam takie pytanie gdy miałem przekazywane gospodarstwo wraz z polem dostalem parę maszyn np: brony, przewracarkę kultywator. maszyn wogóle nie używam dlatego się zastanawiam czy mogę je sprzedac. w niczym to nie przeszkadza?? bo są wpisane w BP jako wyposażenie. trzeba coś zgłosic do agencji?? wie ktoś proszę o odpowiedz

niech sie wypowie ktoś kto był w takiej sytuacji i wie na pewno czy trzeba to zgłaszac:)

Edytowane przez ketrab
Opublikowano

@wojtek161, we wniosku pisało się maszyny posiadane i te które planowało się kupić. Kupuj śmiało za resztę C360, w jakim wniosku chcesz to pisać.... mówisz o zmianach w BP? Daruj sobie,

@jaro1916, tak, musisz zmienić zarówno wniosek jak i biznesplan, oczywiście ESU się zmieni,

@Marcin135, tego nikt nie wie. Raczej będą,

@2xandrzej360, można jak najbardziej,

@ketrab, sprzedać można, czy zgłaszać... ja bym zgłosił. Po prostu wyślij im zmienioną stronę BP i krótkie wyjaśnienie.

Opublikowano

pierre a czy wiesz czy jak skorzystałem z MR w 2010 roku i biznesplasn mnie obowiązuje jeszcze ( uprawy produkcja zwierzęca) to czy mogę składać papiery na MGR?? czy biznesplany nie bedą ze sobą kolidowały??

Opublikowano

witam.moi rodzice maja 47 i 45 lat i chciałbym zaytac czy moga mi przekzac gospodarstwo w zamian za młodego rolnika a oni sami beda dopisani do gospodarstwa i beda opłacali skłądke krus?dodam ze prowadzimy działalnosc gospodarcza i dodatkowy krus opłacamy.wiec jak to jest?

Opublikowano

jaro, Maszyny, które kupisz z MGR, dopiszesz do biznesplanu MR i nie będzie problemu.

zetor, przepisać Ci mogą i możesz ich ubezpieczyć jako domowników, ale na premię na razie nie licz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekrolnik
      Właśnie podpisaliśmy umowę czy nie będzie z tym całym PROW żadnych problemów ?

czy ktoś z was budował oborę na PROW ?
    • Przez MartineZ
      Witam. Szukałem tego tematu ale przyznam szczerze, że przeglądanie 48 stron skłoniło mnie do podjęcia ryzyka narażenia się adminowi Wracając do tematu... wiem, że były kiedyś takie dofinansowania ale szerzej nigdy nic o nich nie przeczytałem. Dzisiaj znalazłem jedynie kilka informacji, z których wynikało, że dopłatami objęte są poszczególne województwa w różnych latach. Do tego konieczne próbki gleby i potem decyzja czy dopłata będzie przyznana czy nie. Do Was pytania: czy taki program jest realizowany,bądź już się skończył lub też dalej wszyscy czekają na decyzje? jakie terminy składania wniosków?
    • Przez Casley
      Witam, chciałbym zapytać z jakich dofinansowań mógłbym skorzystać kupując nowy ciągnik, aktualnie mam 21lat i planuje użytkować gospodarstwo 10ha. Mam teraz na myśli dofinansowanie młody rolnik (w moim regionie średnia gospodarstw rolnych to 5,49ha - więc łapie się - lecz są też inne warunki do spełnienia). Ciągnik nad którym się zastanawiam to NH T5040. Koszt jego to około 148tyś. Proszę o jakieś doradzenie.

Pozdrawiam!
    • Przez Mat
      Witam.

Przedstawię moje pytanie z jakim się borykam.

Wybieram się do pracy i idę na rozmowę lecz umowa będzie o pracę.

A dostałem dzisiaj drugą ofertę, tyle że musiał bym założyć własną działalność gospodarczą. A pytanie moje brzmi. Jeżeli w przyszłości bede chciał się starać o młodego rolnika (2,3,4 lata) to będę mógł złożyć wniosek prowadząc prywatną działalność gospodarczą?
      Obecnie nie mam żadnej ziemi na siebie. Ale składając wniosek nie bedzie problemu z jej przepisaniem. Chodzi mi jedynie o tę zależność czy prowadząc działalność gospodarczą bede mógł bez problemu starać sie o młodego rolnika czy też trzeba będzie rozwiązać ją?
      Bo również myślałem nad wnioskiem o dofinansowanie z urzędu pracy iż w chwili obecnej jestem bezrobotnym. Lecz korzystając z pomocy urzędu nie bedę mógł potem z młodego rolnika.

Czekam na odpowiedzi i z góry dziękuje.
      Pozdrawiam
    • Przez Kryniak
      Witam, otoz chcialbym sie dowiedziec czegos na temat dofinansowan dla firm. Moze na nieodpowiednie forum trafilem, ale licze, ze czegos sie dowiem. Chce kupic ciagnik w przedziale mocy od 115-145 km, ma byc to nowy i najlepiej troche sprzetu do niego. Pare lat temu staralem sie tez o ciagnik na dofinansowanie, ale nie wyszlo, bo mam za malo ziemi- 20 ha i kupilem nowego za gotowke, ale nie do uprawy mi ten ciagnik. Traktor bylby glownie na uslugach, mam dwie firmy budowlane i tam wlasnie ten traktor by mial miejsce, pracowalby z przyczepa. Powiedzcie mi, gdzie moge sie udac by dostac jakies dofinansowanie do nowego ciagnika.
  • Dodaj nową pozycję...
v