Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wniosek wysłany 27 pazdziernika poprawka wysłana 17 listopada jak myslicie ile jeszcze poczekam na kase ???

Tego nikt nie wie. W poniedziałek minie 60 dni od złożenia wniosku. Bez poprawek. Dopiero przedwczoraj łaskawie go zweryfikowali i to musiałem się przypominać. Tylko, że wszystkie zaakceptowane do 15 grudnia wnioski ponoć mają być w tym roku wypłacone.

PS Myślicie, że po przekroczeniu terminu wypłaty można walczyć o odsetki ustawowe?

Opublikowano

tak bo nikt nie wie gdzie bedzie stal wiatrak o ile bedzie, czy na gorce czy w dolku a dzialki mam np po 5 ha

To może być problem. Agencja uznała pewnie, że sam nie prowadzisz gospodarstwa skoro Twoje pola są już wydzierżawione.

Z własnego przykładu powiem że Agencja wyklucza całe działki jak nie ma określonego miejsca gdzie ten wiatrak ma stanąć, ja miałem 2 działki: 7ha i 9ha czyli 100%przejmowanych gruntów. Na początku załamka bo nie miałem innego pola i MR przepadał. Jednak po telefonie do firmy od wiatraków wyszło an to że nie będą stawiać i notarialnie zrezygnowali z postawienia i Agencja to przyjęła. Co do samego kabla to Agencja nie robi sprzeciwów bo on w ziemi jest i nie przeszkadza trwale w prowadzeniu gospodarstwa. Wg mnie dzwoń do kolesia od wiatraków i z nim rozmawiaj bo często tacy ludzie podpisują umowy na każdej teoretycznie możliwej działce gdzie można by postawić turbinę a później się okazuje że np z planów postawienia 30 wiatraków rozdzielnia może przyjąć np 15 i mogli by "uwolnić" Twoje działki a i powinni to u notariusza na swój koszt zrobić.

Opublikowano

Czy, ktoś może wie, ile czasu ma Komisja Europejska na zaakceptowanie  Uchwały Nr 95 Komitetu Monitorującego  PROW z dnia 9 września 2014 o przesunięciu tych dodatkowych środków. Wiem że na forum już ktoś pisał, że 3 miesiące potem 4, ale proszę o jakąś podstawę prawną, jaki mają czas, bo nie mogę nigdzie znaleźć.

Z tego co ja słyszałem to do końca stycznia będziemy wiedzieć co i jak.... 

Opublikowano

przed chwilą w agrobiznesie mówili, że może nawet dziś PROW14-20 będzie zatwierdzony, a na pierwszy ogień idą 2 działania: młody rolnik i restrukturyzacja małych gospodarstw.

Opublikowano

wniosek złożyłem 28.10, poprawki złożyłem 16.11, po czym Pani prowadząca powiedziała, że kasa do końca m-ca, chyba że będzie kontrola to najpóźniej do połowy grudnia. Kontrole miałem 27.11, wszystko ok, ale kasy nie ma, a ludzie ze sprzedażą ziemi czekają i trochę się niecierpliwią... Życze wszystkim oczekującym i sobie cierpliwości...

Opublikowano

ja wiedziałem, że wszystko może trwać, zwłaszcza że dopiero w styczniu mogę wniosek o płatność składać (mam czas do początku marca) i na umowie przedwstępnej na ziemię mam termin do 31.05.2015, ale może już w lutym temat się dopnie...

Opublikowano

Witam, taka sprawa:)  we wniosku o MR mialem wpisane ze premie przeznacze na maszyny, ale udało sie kupic ziemię i ... :) czy musze odrazu zmieniac we wniosku przeznaczenie premii? czy musze odrazu tą ziemię umiescic w biznesplanie upraw?

pozdrawiam

kase dostałem , jakis miesiac od poprawki, poprawka po dwóch tygodniach od złozenia, pozdrawiam :) woj. mazowieckie

Opublikowano

tak wlasnie mysle ze poczekam do kwietnia :) moze tą reszte kasy wydam to odrazu zmienie we wniosku za jednym razem :) a jak bede chcial wpisac do doplat dzierzawy ktorych nie wpisywalem we wniosku MR to musze zmieniac biznesplan? nie bede mial na nie umowy,

Opublikowano

Witam

Tak przeglądałem nowy Prow i zmartwiła mnie wielkość ekonomiczna gospodarstwa. Zrozumiałem, że na trzeba przejmować gospodarstwo o wielkości minimum  13 tys euro czy może chodzi o to, żeby dojść do takiej wartości w ciągu 5 lat ?

Opublikowano

A co w przypadku jeśli przy składaniu wniosku w BP były podane tylko UR, a teraz przejmę też i lasy?? Przyczepią się?? Teraz raczej nie ma co robić zmian bo ciekawe ile im to zajmie a czas goni, jeśli już to po złożeniu wniosku o płatność czekać na poprawkę...

Co o tym myślicie??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v