Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do punktu 2, to podobno mają być dopłaty podwyższone o 25% i dodatkowo Młodzi rolnicy będą mieli pierwszeństwo przy następnym PROWie w Modernizacji.

Ale póki co mamy PROW 2007-2013 a nowy na razie w ramach projektu. Pożyjemy, zobaczymy. Najpierw niech kolega dostanie 100 000 PLN a co potem będzie to czas pokaże. Nie ma co się na wyrost martwić.

Opublikowano

Startując na MR z wykształceniem licencjackim nie związanym z rolnictwem (krus jako domownik opłacany od 5lat) po załapaniu się na tą dotację trzeba jakieś wykształcenie rolnicze zdobyć ?

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie odnośnie wpisywania w PRG posiadanych maszyn rolniczych:

-Mianowicie czy wpisane teraz maszyny mógłbym w czasie realizacji biznes planu dowolnie sprzedawać i zastępować innymi, czy wiąże się to ze wprowadzaniem korekt?

-Czy maszyny podane w roku bazowym muszę mieć na stanie w roku docelowym. Czym by skutkowało jeśli nie wpiszę teraz w PRG maszyn, które posiadam w gospodarstwie i których będę używał?

-Czy jeśli w trakcie realizacji biznes planu dokupię jakąś używaną maszynę do gospodarstwa to muszę wprowadzać w związku z tym korektę w PRG?

-O co chodzi z umowami użyczenia maszyn? Nie można nie mieć ciągnika, żeby ubiegać się o pomoc?

Kolego freetaxi, pomożesz?

Czy ktoś sprawdza w roku docelowym, czy posiadam maszyny z roku bazowego?

Edytowane przez slawekratko
Opublikowano (edytowane)

Startując na MR z wykształceniem licencjackim nie związanym z rolnictwem (krus jako domownik opłacany od 5lat) po załapaniu się na tą dotację trzeba jakieś wykształcenie rolnicze zdobyć ?

Nie. Wystarczy staż.

Edytowane przez freetaxi
Opublikowano

no tak ale jak np cena w gus jest np 30 tys a jak za 30 tys to mozna pomarzyc a trzeba placic za ha ok 50 tysi wzwyz no to jak by to trzeba zrobic jak za cene gusowska nic nie kupi ?

podpinam sie pod pytanie, freetaxi wiesz moze jak wyglada ta sprawa?

Opublikowano

Witam!

Jestem w trakcie składania wniosku, ojciec wydzierżawił mi 15 ha i jestem po technikum rolniczym (agrobiznes).

Takie pytanie... czy po otrzymaniu premii na MR mogę podjąć pracę zawodową w jakiejś firmie o charakterze rolniczym i prowadzić godpodarstwo rolne? Czy są jakieś przeciwwskazania?

Opublikowano

Witam!

Jestem w trakcie składania wniosku, ojciec wydzierżawił mi 15 ha i jestem po technikum rolniczym (agrobiznes).

Takie pytanie... czy po otrzymaniu premii na MR mogę podjąć pracę zawodową w jakiejś firmie o charakterze rolniczym i prowadzić godpodarstwo rolne? Czy są jakieś przeciwwskazania?

Nie. Musisz być ubezpieczony w KRUS przez 12 miesięcy.

Opublikowano

Zacznę być ubezpieczony za miesiąc, a we wrześniu chciałbym podjąć pracę. Czyli nie będę mógł tego zrobić?

W momencie gdy będziesz składał wniosek o płatność musisz być ubezpieczony w KRUS.

Opublikowano

jeżeli jest się w trakcie nauki wykształcenia wyższego i takie wykształcenie deklaruje się do wniosku to czy są przyznawane za nie punkty. słyszałem różne wersje i chciałbym się dowiedzieć. A mam wykształcenie średnie nierolnicze bez wymaganych 3 lat stażu. czy otrzymam więc za wykształcenie jakieś punkty Z góry dziękuje

Opublikowano

jeżeli jest się w trakcie nauki wykształcenia wyższego i takie wykształcenie deklaruje się do wniosku to czy są przyznawane za nie punkty. słyszałem różne wersje i chciałbym się dowiedzieć. A mam wykształcenie średnie nierolnicze bez wymaganych 3 lat stażu. czy otrzymam więc za wykształcenie jakieś punkty Z góry dziękuje

Nie bo liczy się stan faktyczny na dzień składania wniosku. Jeśli zaznaczysz, że masz wyższe a nie dołączysz wymaganego dokumentu stwierdzającego wykształcenie to wyskoczy to w trakcie weryfikacji wniosku.

Opublikowano (edytowane)

Freetaxi - zajmujesz się doradztwem tylko w przypadku Młodego Rolnika, czy konstruujesz wnioski wszelkiego typu?

Wszystko z PROW 2007-2013 i RPO.

Edytowane przez freetaxi
Opublikowano

A jeśli ja skończyłem i posiadam dokument potwierdzający tj. dyplom inż. Mechaniki i Budowy Maszyn to czy dostanę dodatkowe punkty dodam, że od ponad 3 lat jestem ubezpieczony w krusie jako domownik.

Opublikowano

Poprawka.

Skończyłem w tym roku Agrobiznes. Rodzice są ubezpieczenie w KRUS, a ja do tej pory byłem ubezpieczony jako uczeń, no ale jeżeli rodzicę są w KRUS to ja podlegałem pod nich?

Od poździernika chce podjąć studia rolnicze (zaocznie)

Od września iść do pracy.

W miedzyczasie prowadzić gosp. rolne z chodowlą.

Czego nie mogę robić jeżeli otrzymam premię?

Opublikowano (edytowane)

Albo praca albo gospodarstwo a nie kombinowanie...

Czy lasy są użytkami rolnymi nie użytkowanymi rolniczo ?

Edytowane przez pit17
Opublikowano

A jeśli ja skończyłem i posiadam dokument potwierdzający tj. dyplom inż. Mechaniki i Budowy Maszyn to czy dostanę dodatkowe punkty dodam, że od ponad 3 lat jestem ubezpieczony w krusie jako domownik.

Dostaniesz najprawdopodobniej 4pkt na 5 za wykształcenie, bo to inne niż rolnicze i 3 lata doświadczenia w gospodarstwie.

Opublikowano

pytanie za 100pkt do freetaxi, jestem z woj. lubelskiego pow. gruntów ornych wychodzi mi ok 7,7ha ale jedną działkę nisko położoną o pow. 30arów zarosła olszyna. Bez niej nie łapie się z powierzchnią, a tak na szybko chyba nie uda mi się załatwić jakiejś dzierżawy. Co z tym fantem zrobić?

Opublikowano (edytowane)

A czy załóżmy ja po ukończeniu na Politechnice Inżynierii Ochrony Środowiska kwalifikuję się?

Było związane z rolnictwem np: Gleboznawstwo, Ochrona gleb, Geobotanika, Inżynieria (urządzenia rozdrabniające i rozdrabnianie, mieszalniki mieszanie, suszenie suszarki, transport przenośniki, odpylacze itd), Ekologizacja rolnictwa, Leśnictwo(ochrona lasu, gospodarka leśna) itd.

Nawet pracę dyplomową pisałem o produkcji ekologicznych brykietów opałowych z materiałów pochodzenia roślinnego jak słoma itp ;)

Edytowane przez Roki212
Opublikowano (edytowane)

-Mianowicie czy wpisane teraz maszyny mógłbym w czasie realizacji biznes planu dowolnie sprzedawać i zastępować innymi, czy wiąże się to ze wprowadzaniem korekt?

-Czy maszyny podane w roku bazowym muszę mieć na stanie w roku docelowym?

-Czym by skutkowało jeśli nie wpiszę teraz w PRG maszyn, które posiadam w gospodarstwie i których będę używał?

-Czy jeśli w trakcie realizacji biznes planu dokupię jakąś używaną maszynę do gospodarstwa to muszę wprowadzać w związku z tym korektę w PRG?

-O co chodzi z umowami użyczenia maszyn? Nie można nie mieć ciągnika, żeby ubiegać się o pomoc?

Edytowane przez slawekratko
Opublikowano

pytanie za 100pkt do freetaxi, jestem z woj. lubelskiego pow. gruntów ornych wychodzi mi ok 7,7ha ale jedną działkę nisko położoną o pow. 30arów zarosła olszyna. Bez niej nie łapie się z powierzchnią, a tak na szybko chyba nie uda mi się załatwić jakiejś dzierżawy. Co z tym fantem zrobić?

Wpisać ją i doprowadzić do dobrej kultury rolnej.

-Czy maszyny podane w roku bazowym muszę mieć na stanie w roku docelowym?

-Czym by skutkowało jeśli nie wpiszę teraz w PRG maszyn, które posiadam w gospodarstwie i których będę używał?

Nie. Zawsze na kontroli sprawdzają tylko te z inwestycji.

Jadę do Łukowa pisać wniosek :) W trasę :) Na pytania do mnie odpowiem w godzinach wieczornych. Miłego dzionka :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v