Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś byłem u notariusza i przepisane mam na własność 2ha, a w dzierżawę 10ha. Jutro od notariusza biorę papiery i idę do geodezji po wypisy,a następnie do gminy po nakaz płatniczy do krus.

Czy można jakoś to przyśpieszyć?

Na wypisie z rejestru gruntów będzie widniało to, że jestem dzierżawcą?

Opublikowano

Witam! Jestem nowy na forum i w branży rolniczej;) mam pytanie. dostałem premię MR i złożyłem wniosek o płatność na początku października. Dziś powiadomiono mnie ze w drodze LOSOWEJ zostałem wybrany do kontroli na miejscu! Powiedzcie proszę jaki cel tej kontroli i co oni będą chcieli???? Mam waśnie mały problem bo w drodze użyczenia coby pusta obora nie stała oddałem znajomym do hodowli i co zrobić bo na moim podwórku w mojej oborze użyczonej im są ich krowy? jak na to kontrola popatrzy???

PROSZĘ O POMOC.

Opublikowano

poco dogrywak jak wszyscy nie dostali premii bo zabraklo kasy. Dogrywki to są w sporcie a nie w ARIMR

wiecie jak naliczają składkę jak teraz się przejmie ziemie to płaci się za cały kwartał czy tylko za ten czas co się będzie ubezpieczonym

Płacisz za czas w jakim będziesz ubezpieczony.

Opublikowano

Dla niedowiarków którzy nie dostali jeszcze pisma z ARiMR i nie oglądali agrobiznesu mam informację że dzisiaj w agrobiznesie wypowiadali się na temat skróconego KRUS z 3 lat do 1 więc jest to pewne

Opublikowano

Witam! Jestem nowy na forum i w branży rolniczej;) mam pytanie. dostałem premię MR i złożyłem wniosek o płatność na początku października. Dziś powiadomiono mnie ze w drodze LOSOWEJ zostałem wybrany do kontroli na miejscu! Powiedzcie proszę jaki cel tej kontroli i co oni będą chcieli???? Mam waśnie mały problem bo w drodze użyczenia coby pusta obora nie stała oddałem znajomym do hodowli i co zrobić bo na moim podwórku w mojej oborze użyczonej im są ich krowy? jak na to kontrola popatrzy???

PROSZĘ O POMOC.

Mam podobną sytuację tj. tata trzyma zwierzęta w moich budunkach . Rozwiązanie podsunięte przez pracownika ODR to dzierżawa budynków - piszesz umowę dzierżawy z tym znajomym poprostu (najlepiej na czas nie okreslony , mi kazali to sformułowac , ze wydzierzawiam budynki tacie do czasu ich remontu <a remont nie wiadomo kiedy> ) , dopilnuj jednak ,żeby na podwórku był jako taki ład , bez rażących uchybień typu pryzma obornika na podwórku ;)

Daj znac na forum o wynikach kontroli i jak na to zareagują :)

Opublikowano

Niby rozwiązanie jest, ale numer siedziby stada jest związany ściśle z numerem działki. Wiem że podczas kontroli o dopłaty ludzie mieli przez to kłopoty i kary. To jest do tego stopnia paranoja, że ja mając podwórze na 2 działkach musiałbym mieć dwa numery siedziby stada(potwierdzone w wojewódzkiej ARiMR) jesli miałbym 2 obory na 2 działkach, no chyba że jedna byłaby jednocześnie na obydwu to można na jednym ciagnąć.... Pytałem się czy można wpisać 2 numery działek(sąsiadujace ze sobą) to usłyszałem że nie... Paranoja... No chyba że ktoś ma inne info na ten temat to z miłą chęcia posłucham i jeszcze raz z miłą chęcia porozmawiam sobie z kochanymi urzędnikami :)

Opublikowano

fdhndfjdfjn

koledzy powiedzcie mi taka sprawe . czy przy zmianie planu zakupu , np sprzetu jak sie zmienia we wniosku trzeba zostac przy tym samym roku inwestycji co sie tasm wpisuje w tych tabelkach 1.3 PLANOWANE ETAPY ROZWOJU GOSPODARSTWA i 5.2 PLANOWANE INWESTYCJE. to jak zmieniam z zakupu ciagnika na zakup ładowacza i belarki to musze trzymac sie tego roku co tam miłem wpisany w starym planie rozwoju??? tam miłem zakup 2011/2012 a teraz bym chciał zrobic zakup ładowacz powiedzmy ze nawet 2011/2012 a belarkie w 2013 czy moge to sobie pozmieniac czy musze sie trzymac juz tego roku co było napisane przy składaniu wniosku??? dodam iż okres 3 letni na wydatkowanie od wypłaty pomocy konczy mi sie w styczniu 2014 r. takze spokojnie bym sie wyrobił. czy ktoś mógłby mi pomóc bede bardzo wdzięczny.

Opublikowano

mam jeszcze takie pytanko. posiadam ogólnie uzytkow 8,90 i mam 3 lata na uzupełnienie tego do 10,15ha taka jest minimalna w mazowieckim , stad moje pytanie czy musze dokupic tej brakujacej ziemi zeby miec to na siebie ??? czy moze byc ziemia wzieta w dzierżawe notarialnie od jakiegos rolnika??

Opublikowano

Pewnie wpadniesz i nam opowiesz, jestem bardzo ciekawa :)

Ale na pewno nic nie będzie, może pójda na pole z gps gdzie co i jak albo i nie- na pewno jest ok :)

co do tych ha, to wg mnie wystarczy dzierżawa ale musi to ktoś potwierdzić a najlepiej dzwoń do ARiMR lub ODR

Opublikowano

Dziadostwo u nas w geodezji... Byłem zarejestrować dzierżawy od ojca żeby wziąć wypis z rejestru gruntów a tu kij... Powiedzieli, że nie mogą bo ojciec prowadzi nadal działalność rolniczą... Wszedłem na drogę formalną z nimi

Opublikowano

jestem już po. w sumie wszystko ok, tylko sprawdzali na razie uprawy, powierzchnię budynków i stan zwierząt. ale protokół, jaki mi zostawili się nie zgadza ze stanem faktycznym, są błędy ponieważ byków, ani cieląt na rzeź nie chowam a takowe mam zaznaczone. co gorsza opatrzone jest to moim podpisem, bo im się spieszyło i tak szybko szybko, nawet człowiek nie ma czasu przeczytać, co podpisuje. do tego gościa nie mam tel, nie wiem jak to odkręcić, oni u siebie maja druga wersję, ciekawe, czy tez błędną...

Opublikowano

jestem już po. w sumie wszystko ok, tylko sprawdzali na razie uprawy, powierzchnię budynków i stan zwierząt. ale protokół, jaki mi zostawili się nie zgadza ze stanem faktycznym, są błędy ponieważ byków, ani cieląt na rzeź nie chowam a takowe mam zaznaczone. co gorsza opatrzone jest to moim podpisem, bo im się spieszyło i tak szybko szybko, nawet człowiek nie ma czasu przeczytać, co podpisuje. do tego gościa nie mam tel, nie wiem jak to odkręcić, oni u siebie maja druga wersję, ciekawe, czy tez błędną...

[/quote

Powiem Ci iż podpisując protokół już nie ma odwołania od niego tak jest napisane w przepisach odnośnie kontroli na miejscu. Powiedz co dokładnie chcieli i co sprawdzali bo jestem przed taką kontrolą??? powierzchnia budynków? działki? wywóz fekalii?

Opublikowano

Byłem dzisiaj na poprawkach zmiany biznes planu. Każdą zmianę trzeba im na papierze wyjaśnić po co i dlaczego się zmieniło... I powiedzieli, ze decyzja zatwierdzająca też jest przez nich wysyłana.

Opublikowano

tak, mierzyli działki i sprawdzali czy i w jaki sposób są użytkowane rolniczo. mierzyli budynki (czy powierzchnia zgadza się z zadeklarowaną) i płytę gnojową. na razie w sumie tylko tyle. zapytali mnie też, ile mam obecnie sztuk i w jakim wieku, a że powpisywał palant jeden winne kolumny to inna sprawa...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v