Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czy ktoś wie czy przerobienie stodoły na przechowalnie ( dobudowanie ściany, sufitu i ocieplenie) można zrobić samemu bez żadnych faktur od fachowca tylko przedstawiłbym faktury za materiał wszystko wykonał bym sam z ojcem metodą gospodarczą.

Opublikowano

I 5 tydzien minal i dalej cisza z odpowiedzia na zmiany w BP

Moze koledzy doradza co zrobic?

Zadzwoń do osoby prowadzącej Twój wniosek i wszystko będziesz wiedział.

Opublikowano

Przy produkcji roślinnej też musi być numer paszowy? Ten z weterynarii tak?

nawet i przy produkcji roslinnej numer paszowy musisz miec. Tak powiedzieli mi w weterynarii. Ponieważ siejesz pszenice. Sprzedajesz jako paszową dla kogoś dla kurek lub świnek i twoją pszeniczke jedzą cudze zwierzątka.

Opublikowano

Wniosek o wypłatę pierwszej raty złożone 2 czy 3 stycznie, w 16 marca kasa na koncie. Mimo przeniesienia w tym czasie sprawy z biur powiatowych do regionalnych. Jak widać da się, bez pism odraczających. Woj lubelskie. 

Opublikowano

Witam zlozylem dzisiaj wniosek o zmiane szkolen i rok zakupu maszyn woj lubelskie . Jakie jest prawdopodobienstwo ze zgodza sie a jakie nie. Pytam sie bo kupil bym juz sprzet bo przydal by sie na ten sezon a wpisany mialem rok zakupu 2018

Opublikowano

ale punktów ma 21 

Mi mówili w agencji że można zrezygnować byle by nie spaść poniżej 12 pkt chyba.... sam będę rezygnował z wysokobałkowych bo nagle rośliny wysokobiałkowe się zmieniły...

Opublikowano

Dzieki freetaxi. Coraz bardziej zaczynam zalowac ze nie zglosilem sie do ciebie z moim wnioskiem tylko poszlem do odr a moj doradca zabiera sie jak pies do jeża i sam musze mu tlumaczyc co i jak . Niech to bedzie przestroga dla innych.

Opublikowano

Witam
Mam takie 2 pytania mianowicie z tytułu przekazanego gospodarstwa na start Mam już 12,5 punkt z wykształceniem Czy muszę podejmować się realizacji innych rzeczy takich jak plany nawozowe udział w szkoleniach itp Czy wystarczą mi czy wystarczą mi tylko te punkty które dostanę z tytułu przekazania gospodarstwa i wykształcenia drugie pytanie zamierzam kupić opryskiwacz do 60000 agregat uprawowo siewny za około 8000 i myjka ciśnieniowa około trzech tysięcy zł Co daje 71000 zainwestowane w środki trwałe Rozumiem że w momencie posiadania tych maszyn mój biznes plan zostaje zrealizowany i mogę złożyć wniosek o wypłatę pozostałych 20000 jeśli nie to prosiłbym o poinstruowanie mnie jak to wygląda według rozporządzenia Aha i jeszcze jedno pytanko Czy Korzystając z premii dla młodego rolnika można na przykład po roku lub dwóch skorzystać z modernizacji gospodarstw zakupić na przykład ciągnik rolniczy Wielkie dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

w jaki sposób można sprawdzić ilość uzyskanych punktów w Młodym Rolniku (nabór 2016)?
przez telefon dowiedziałem się że trzeba jechać do OR albo napisać podanie i wysłać pocztą, nie da sie inaczej?

Opublikowano

Jest ktoś tu kogo obsługuje OR Olsztyn?

Ja podlegam pod Olsztyn. Chyba coś tam ruszyło bo dostałem na piśmie zgodę na zmianę biznesplanu - zakup innych maszyn. Na razie pisma o wydłużeniu terminu nie dostałem(termin kończy się 12.04), ale po przeczytaniu ostatnich postów jestem w stresie. Maszyny potrzebne od połowy maja.

Opublikowano

panowie mam pytanie kase mam na kącie ale teraz chce zrezygnować z planu nawozowego czy moge zrobić zmiane???

Pewnie że Możesz. Tylko trzeba złożyć zmianę biznesplanu do OR. Ja zrezygnowałem z jednej usługi doradczej. Dość szybko dostałem pozytywną odpowiedź. Z punktami nie możesz tylko spaść poniżej 15 lub 12 punktów (zależy czy nabór 2015 czy 2016).

Opublikowano

witam. czy mając ukończona szkole zasadnicza zawodowa o profilu mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych i zdane wszystkie 2 kwalifikacje mogę się ubiegać o wsparcie dla młodych rolników bez uzupełnienia wykształcenie? jedni mówią ze można drudzy mówią ze nie, jak sądzicie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v