Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nigdy nie słyszałem takiego przypadku . Poza tym dopłaty nie są obowiązkowe . Robisz umowę dzierzawy i składasz dokumenty i startujesz . Potem czynsz 2 tony za ha i zienia jest twoja

Opublikowano

często jest taka informacja w ogłoszeniu, nie jest to wymóg, stanowi jedynie materiał dowodowy, jak ma się inne to bardzo dobrze. Je też myślę że najlepszy sposób to jakaś dzierżawa w gminie której mieszkasz i start w przetargu

Opublikowano

Tu nie chodzi o to ze kowr będzie chciał od ciebie wniosek o dopłaty . To jest furtka dla ciebie żebyś udowodnił ze posiadales grunty w gminie i prowadziłeś działalność jak noe masz umowy żadnej . Po to samo są świadkowie 

Opublikowano

A umowa dzierżawy musi być z datą pewną lub dzierżawa z zasobów gminy/KOWR? 

Nie mając wykształcenia rolniczeg, a mając umowę dzierżawy też się kwalifikuje jako RI? 

Opublikowano

@masa24 odpuść sobie już ten temat, bo robisz zamieszanie, a już się chyba 4 raz nie masz racji

art 29. 3bb ust 3

"osób, o których mowa w ust.3b pkt2, mogą uczestniczyć również osoby, którym pod warunkiem uzupełnienia kwalifikacji zawodowych, przyznano pomoc finansową, o której mowa wart.5 ust.1 pkt2 ustawy z dnia 7marca 2007r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 20072013(Dz.U. z2018 r. poz.1936) albo wart.3 ust.1 pkt6 lit.a ustawy zd nia 20lutego 2015r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 20142020, a termin na uzupełnienie tych kwalifikacji jeszcze nie upłynął."

Opublikowano

To ty wprowadzasz zamęt. Racje miałeś z kupnem od osób prywatnych ze musi być 5 lat , reszta to robienie fermentu i nie rozumiesz podstawowych rzeczy . Brałeś kiedykolwiek udział w przetargu kowr ??

przecxytaj dokładnie . W przetargu mogą uczestniczyć również osoby które nie spełniają jedynie 5 letniego okresu prowadzenia działalności i są 2 wyjątki. Tyczy się to prowadzenia gospodarstwa 5 lat a nie wykształcenia . Nie jest rak ze jak ktoś ma decyzje młody rolnik a brak wykształcenia to startuje w przetargach ograniczonych . Podziękuj za wiedze

450591

Opublikowano

1. twierdziłeś że można kupić ziemię przed 40

2. uważałeś że kowr wystawia ziemie na podstawie UKUR - zobacz do jakich przepisów są odwołania w ogłoszeniach

3, mówiłem że wniosek o dopłaty może stanowić materiał dowodowy - po kilku godzinach doszedłeś do tego samego, ale najpierw się kłócisz

4. teraz to wykształcenie - ustawa jest ważniejsza niż jakieś tam ogłoszenie, zacytowałem że istnieje taki wyjątek, jestem cierpliwy na pewno do wieczora to zrozumiesz

a tak w ogólne, to najlepiej spełniać w pełni definicję rolnika indywidualnego, inne osoby jednak nie mają prostych spraw, a ja jedynie próbuje pomóc i pokazać furtki z jakich mogą korzystać, oraz na jakie problemy mogą ich spotkać.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, tomad napisał:

nie sprawdza, ale mają prawo wezwać, żeby sprawdzać czy prowadzi działalność w danej gminie.

to twoja odpowiedz ze maja prawo wezwac do przedstawienia wniosku o doplaty czy prowadzi dzialalnosc w gminie. nie wiem czy zrozumiales, ale ja napisalem ze wniosek o doplaty to jest pomoc dla kogos kto nie ma umowy  i taki wniosek moze byc jego atutem w udowodnieniu ze prowadzil dzialalnosc w gminie. a ty napisales to tak ze kowr wezwie do przedstawienia wniosku o doplaty zeby sprawdzic czy np umowa ktora byl zrobiona nie byla lewa i czy ktos inny nie bral doplat na wydzierzawiony grunt

faktycznie w ustawie inaczej. Znaczy to ze jednostki regionalne celowo nie wstawiaja pelnej tresci ustawy.  pytalem o to w kowr jak pojawil sie ten zapis odnosnie  dopuszczenia osob realizujacych programy a nie majacych 5 lat prowadzenia gospodarstwa, pytalem rowniez o wyksztalcenie to mowili ze nie obejmuje tego. a tu faktycznie jest furtka

co jak jest wyksztalcenie , jest decyzja , a nie ma ciaglosci 5 lat zameldowania?

Edytowane przez masa24
Opublikowano

no właśnie wezwać i ty masz udowodnić że prowadzisz działalność i wniosek może być ci pomocny, sprecyzowałem o co mi chodzi w następnym poście i dodałem że może być inny dowód, przy mojej wypowiedzi jest problem interpretacyjny, a nie merytoryczny,

Opublikowano

Ale kowr cie nie wezwie do przedstawienia takiego wniosku, teoretycznie nie musiales skladac wniosku o doplaty

To jest furtka dla ciebie.  Stazu pracy tez ci to nie da ze na podstawie swiadkow zeznasz ze prowadziles gospodarstwo czy predstawisz wniosek o doplaty. w ustawie staz to jest wlasnosc  lub dzierzawa z data pewna, to daje staz pracy. a taki wniosek o doplaty to moze byc pomocny tylko dla osob ktore rzeczywiscie uprawialy grunt np w innej gminie niz ta w ktorej mieszkaja czy sasiadujaca. zalozmy ze w tej gminie jest przetarg. t , masz ochote na dzierzawe w teh gminie . Robisz przemeldowanie do tej gminy oraz pokazujesz wniosek o doplaty ze uprawiales grunt w tej gminie.   Wtedy masz ciaglosc zameldowania i mozesz startowac.

Opublikowano

no właśnie a ogólnie o definicji rolnik jest na ten moment 3 z ustawy o podatku rolnym, o ubezpieczeniach społecznych rolników i z kodeksu cywilnego. do tego definicja rolnika indywidualnego, a ma jeszcze dojść definicja rolnika aktywnego

Opublikowano

A co z wykupem ziemi od KOWR-U dzierżawionej   na 5  lat  po wygranym przetargu dzierżawy ,czy ma się pierwszeństwo w zakupie czy przetarg , jak to zrobić aby kupić 

Opublikowano
2 godziny temu, tomad napisał:

po pierwsze to czy kowr chce sprzedać?

Chcą czy nie chcą  sprzedać tego nie wiem  ,ale czy jest możliwość kupna jako dzierżawca w pierwokupie  czy nie , a może po wygaśnięciu umowy dzierżawy zrobią przetarg na sprzedaż  , a może na nową dzięrżawę