Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

W żniwa niższa ,po żniwach raczej tak

BYwało tak w gdy rzepak bił rekordy 10 lat temu. TO JEST Rzepak nie zboże...

Może być drogi ale mam coś wrażenie że na wakacje pęknie bańka z cenami i będzie kryzys POCOVIDOWY i wtedy może rzepak ze zbożem polecieć albo odwrotnie.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, tommy66692 napisał:

Jaki pocovidowy? Przecież covid się nie skończył i nie licz na to że się prędko skończy 

Wszyscy drukują pieniążki każdy kraj pompuje kase. A kasę którą dostanie Polska z uni TZW. pieniądze na odbudowe po covid która ostatnio została zatwierdzona???

Będzie to musiało klęknąć ale pytanie kiedy fundusze już podobno wiedzą że będzie to w tym roku... 

U mnie na dolnymśląsku grad wielkości klawisza w laptopie trzeba wykonywać telefon jutro... RZEPAK  w tym sezonie może być naj naj, ale burze froty  dużo przed nami coś czuje. 

Edytowane przez mtz55
Opublikowano

dziś rozmawiałem z przedstawicielem z cefetry to mają zapisy w umowie, że za zerwanie/niewykonanie kontraktu 10-20% kary wartości kontraktu plus sprzedający musi

dopłacić róznicę w cenie i pokryć koszta zakupu zastępczego.

Także, takie zrywanie kontraktów może się źle skończyć niektórym, plus ew. sprawy sądowe i lipa

ale jak jest w rzeczywistości to nie wiem, na własnej skórze jeszcze się nie przekonałem, bo zawsze umowy wykonuje

Ceny są extra, kto podpisze powinien być zadowolony, a kto poczeka kto wie może trafi los na loterii :D

Opublikowano

To nie umowa wtedy tylko cyrograf ... a w drugą stronę, jak nie odbierzemy to nie odbierzemy ... :)

W Agroloku mieliśmy taka umowę raz na pszenicę jednostronną, dla nas kary, a oni mieli się wywiazać z terminu, jak nie to mieli dodatkowy termin 14 dni a jak nie ... to w sumie nic ... kontrakt traci ważność i tyle :)

Opublikowano
4 godziny temu, DamianRolnikSkup napisał:

dziś rozmawiałem z przedstawicielem z cefetry to mają zapisy w umowie, że za zerwanie/niewykonanie kontraktu 10-20% kary wartości kontraktu plus sprzedający musi

dopłacić róznicę w cenie i pokryć koszta zakupu zastępczego.

Także, takie zrywanie kontraktów może się źle skończyć niektórym, plus ew. sprawy sądowe i lipa

ale jak jest w rzeczywistości to nie wiem, na własnej skórze jeszcze się nie przekonałem, bo zawsze umowy wykonuje

Ceny są extra, kto podpisze powinien być zadowolony, a kto poczeka kto wie może trafi los na loterii :D

Dokładnie, takie są umowy więc firmy wiedziały mniej więcej co się wydarzy na giełdzie i się na to przygotowały. Takiego cyrografu nie ma co podpisywać, ssanie na rzepak jest niesamowite, do tego małe zasiewy i nieciekawe prognozy zbiorów w UE. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez Pawel197890
      Mam pytanie czy można siac żyto hybrydowe rok po centrali i ile kg na hektar 
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v