Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie postudiowałem ceny nawozów względem cen zbóż w latach 2003- 2021 i opinie samych zainteresowanych czyli rolników i producentów nawozów 

Wychodzi na to że opłacalność jest wtedy gdy 1 kg nawozu jest warty tyle co 4 kg pszenicy 

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
3 minuty temu, mds212 napisał:

CHcesz meic pewna wyplate to diz na kase do biedronki. W zadnym biznesie nie masz stabilnosci.

mówię tylko o tym,że możliwy jest zarówno zysk na poziomie 4 tys jak i 0 zł z ha.Im większe nakłady tym większe ryzyko.Chyba każdy to rozumie.

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Wychodzi na to że opłacalność jest wtedy gdy 1 kg nawozu jest warty tyle co 4 kg pszenicy 

Mówisz o azotach, o całym nawozie na jeden sezon wegetacyjny czy o czym?

Opublikowano

wyniki Rosji i Ukrainy ktoś obserwował? 

oj jak ciekawie się robi. kawa po nowym roku nie potrzebna, co najwyżej jakiś nerwosol 🤣

siać i czekać na 2 tyś .😁

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, HF86 napisał:

wyniki Rosji i Ukrainy ktoś obserwował? 

oj jak ciekawie się robi. kawa po nowym roku nie potrzebna, co najwyżej jakiś nerwosol 🤣

siać i czekać na 2 tyś .😁

O co chodzi ? mógłbyś zapodać jakiś link 

6 minut temu, Mariusz2903 napisał:

1kg saletry powinien nie być droższy niż 4 kg pszenicy 

to po tych podwyżkach saletry na 4600 prawie już jest ta proporcja , więc jest ok? Ty jak już coś dowalisz to naprawdę , siąść i płakać

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

1kg saletry powinien nie być droższy niż 4 kg pszenicy 

Innymi słowy tona saletry nie powinna być droższa niż 4 tony pszenicy.

Zatem 1300 netto x4 = 5200 netto. Jeśli ktoś z zakładów azotowych tutaj czyta, to śmiało, jeszcze możecie podnieść cenę;)

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
55 minut temu, mysza103 napisał:

A ja mam całkiem inne zdanie , i zawsze kupowałem i będę kupował ten nawóz który będzie kosztował najtaniej w przeliczeniu na czysty składnik . A tobie to na przekór można życzyć jak najtańszych polskich nawozów i jak najdroższych z importu , i w tedy byśmy zobaczyli czy byś nadal nie kupił ani grama polskiego 

Tym czasem jest odwrotnie tak niż piszesz. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin108 napisał:

Cena w porównaniu do naszej lokalizacji czyli Kutno łódzkie to luks.dzis dzwoniłem to cena mocznika 5500 a saletry 4600

Na którym składzie takie ceny jeśli można dokładnie wiedzieć? 

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

A ja mam całkiem inne zdanie , i zawsze kupowałem i będę kupował ten nawóz który będzie kosztował najtaniej w przeliczeniu na czysty składnik . A tobie to na przekór można życzyć jak najtańszych polskich nawozów i jak najdroższych z importu , i w tedy byśmy zobaczyli czy byś nadal nie kupił ani grama polskiego 

Dzieki za zyczenia ale jeszcze ani razu agrolok nie przywiozl mi azotu polskiego bo zawsze jest drozszy.... a wspolpracujemy pewnie 20 lat.  Dzis rozmawialem z babka wlasnie z agroloku mowila ze nie maja cennikow aktualnych dopiero po nowym roku ale z tego co kierownictwo mowi nie powinno byc drozej. No coz okaze sie.

Opublikowano
7 godzin temu, pedro2 napisał:

Kolega jeździł dzisiaj za azotem, place zawalone praktycznie u każdego i każdy mówi, że sprzedaż wstrzymana bo nie wiadomo jakie ceny. Mój zapłacony, ale na placu czeka 🙈

A tu debile wydzwaniają żeby kartofle kontraktować po 1,5zl za jednostkę skrobii. 😂 Coś mi się zdaje, że w tym roku będzie o wiele mniej roboty w polu 

Tak z ciekawości bo nigdy nie miałem do czynienia z ziemniakiem skrobiowym to ile kg ziemniaków (mniej więcej ) trzeba na jednostkę skrobi?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Panowie postudiowałem ceny nawozów względem cen zbóż w latach 2003- 2021 i opinie samych zainteresowanych czyli rolników i producentów nawozów 

@przemek28_28Nie piszecie tylko pisze ten o to gość , który takie odjechane rzeczy pisze że szok . Ale z drugiej strony to czas świąteczny , więc można być w lekkim letargu .

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
22 minuty temu, arek_124711 napisał:

Dzieki za zyczenia ale jeszcze ani razu agrolok nie przywiozl mi azotu polskiego bo zawsze jest drozszy.... a wspolpracujemy pewnie 20 lat.  Dzis rozmawialem z babka wlasnie z agroloku mowila ze nie maja cennikow aktualnych dopiero po nowym roku ale z tego co kierownictwo mowi nie powinno byc drozej. No coz okaze sie.

Jak ma ta Pani na imię?  🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

nie kg. nawozu ani saletry tylko czystego składnika N

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v