Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, Krzysiukov napisał:

Rolnik też produkuje pszenicę (uprawia) a związek to ma taki, rolnik żeby wyprodukować potrzebuje nawozu a producent nawozu potrzebuje gazu więc droga wygląda tak gaz>nawóz>pszenica i cenowo powinno wyglądać to tak gaz do góry, nawóz do góry, zboże do góry a jest gaz do góry, nawóz do góry, zboże cena stała. Halo halo coś to się nie zgadza..... xd haah

Sorka chłopaki ja w piątek rano wykupiłem wszystko..... 😛 haha

Cena wzrasta przy większym popycie niż podaży proste.  Przy obecnej sytuacji logiczne powinno być ograniczenie produkcji przy obecnych kosztach, ale jak to rolnicy szanse widzą tylko we wzroście produkcji zamiast odwrotnie. Teraz będą kupować nawozy po 5 tys zapewne produkcja zbóż niewiele spadnie i cena zostanie na podobnym poziomie, albo i mniej. Błędne koło, chcecie lepszą ceną - mniej produkować. Ja wiem, że każdy liczy, że może jemu jednemu uda się wyprodukować więcej i przechytrzy innych, ale to tak nie działa :P.

Opublikowano
2 godziny temu, artur1910 napisał:

W Poświętnym co mieli,to jeszcze w wigilię sprzedawali w starych cenach

Tylko w wigilię, a nawet przed wigilią prawie nic już nie mieli xD

Opublikowano
Przed chwilą, Rrolniik napisał:

Tylko w wigilię, a nawet przed wigilią prawie nic już nie mieli xD

Ja obstawiam tak, kto miał kupić azot to kupił już po 3000 zł a kto nie kupił to nie kupi nawet po 3000 a co dopiero za 4500, tyle w temacie. Chyba że GA liczy na eksport i to sprzeda bo nie widzę innego sensu produkcji po takiej cenie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, witejus napisał:

Nie pomyliłeś dwójki z trójką?

to na truskawki, maliny gdy roślina zaczyna lub jest przed kwitnięciem 

daję się taką saletrę gdzie roślina woli bardziej formę azotanową , nikt wapniowej z 15% azotu nie będzie sypał na zboże

Edytowane przez racyl
Opublikowano
3 minuty temu, Krzysiukov napisał:

Ja obstawiam tak, kto miał kupić azot to kupił już po 3000 zł a kto nie kupił to nie kupi nawet po 3000 a co dopiero za 4500, tyle w temacie. Chyba że GA liczy na eksport i to sprzeda bo nie widzę innego sensu produkcji po takiej cenie.

takie skoki cenowe (1500zł/t) nie są z byle powodu, coś istotnego musiało wpłynąć na to

Opublikowano (edytowane)

@racyl

Może obliczyli ile do kontraktów zagranicznych trzeba dołożyć i trzeba jakoś kasę zdobyć na straty :)

druga możliwość może będą spadki cen i chcą wyprzedać to co mają na placach po dobrej cenie.

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano

Śledziłem to forum od wakacji i cały czas liczyłem że po podwyżkach ceny zimą spadną i nie tylko ja zapewne ale przypomnijcie sobie po ile kiedyś była Polifoska i Polidap grubo ponad 2500 zł no i w roku 2020 ceny spadły na 1700 zł , może w 2023 roku aktualne ceny też spadną powiedzmy o 100 % .

Opublikowano
22 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

6,5t/ha pszenżyta ozimego mi urosło ;)

Co do tematu, czeska saletra wapniowa na lokalnym składzie 2150zl/t, o inne nawozy nie pytałem. 

kupiłeś ? dobra cena, bo taniej to nie będzie

Opublikowano

przestańcie w końcu panikowac. wszyscy obsrane bo pieniądze śmierdzą i zdziwiony każdy że inflację mamy aż tak dużą. 

Opublikowano
Przed chwilą, Mariusz2903 napisał:

Śledziłem to forum od wakacji i cały czas liczyłem że po podwyżkach ceny zimą spadną i nie tylko ja zapewne ale przypomnijcie sobie po ile kiedyś była Polifoska i Polidap grubo ponad 2500 zł no i w roku 2020 ceny spadły na 1700 zł , może w 2023 roku aktualne ceny też spadną powiedzmy o 100 % .

Ale to nie jest normalny okres, w poprzednie lata nie było takich podwyżek i takiego zamieszania z inflacją więc nie ma tu co porównywać. Nie chce mi się grzebać po forum ale było kilka takich osób co pisało że na początki stycznia nawozy spadną do 2 tys bo coś tam przez lata się działo że zawsze jakaś zależność jest ale niestety zamiast spaść na styczneń o 2 tys to poszły o 1,5 tys.

Opublikowano
Przed chwilą, Mariusz2903 napisał:

A kiedy takie ceny były za polifoskę z chlorkiem potasu ? 😂 od kilku lat kupuje polifoskę start  i inne bezchlorkowe i 2500zł to nie płaciłem za nią , hydrocomplex jedynie droższy był. Ale to bezchlorkowe i te zawsze były droższe

Opublikowano
7 minut temu, racyl napisał:

to na truskawki, maliny gdy roślina zaczyna lub jest przed kwitnięciem 

daję się taką saletrę gdzie roślina woli bardziej formę azotanową , nikt wapniowej z 15% azotu nie będzie sypał na zboże

Saletra wapniowa idzie również w tytoniu virginia , no i w uprawach tunelowych i szklarniach .

Opublikowano
5 minut temu, Rrolniik napisał:

@racyl

Może obliczyli ile do kontraktów zagranicznych trzeba dołożyć i trzeba jakoś kasę zdobyć na straty :)

druga możliwość może będą spadki cen i chcą wyprzedać to co mają na placach po dobrej cenie.

przecież za granicę drożej sprzedawali niż na nasz krajowy rynek

Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Saletra wapniowa idzie również w tytoniu virginia , no i w uprawach tunelowych i szklarniach .

U mnie na tą chwilę 100 zł 25 kg saletry wapniowej rozpuszczalnej😡

Opublikowano

Cena gazu na holenderskiej giełdzie na tę chwilę już poniżej 100euro/MWh a więc poziom utrzymujący się przez cały październik listopad<pierwsza połowa było taniej~75euro> i grudzien do 10. 

Straszenie drogim gazem jest bezzasadne- no chyba że to oni nakupili ten gaz z ameryki na samej górce... i teraz są w du***

Opublikowano

Panika rolników w okolicy Skalbmierz (świętokrzyskie) na godzinę 10. 00 brakło nawozow wielkoskladnikowych NPK. Saletra "na szczęście" jeszcze jest po nowej cenie 4600 zl :) Kasa u rolników jest, nawet po świętach :) nic tak dobrze nie działa na handel jak podwyżka cen nawozow a w sprzedazy zboza znaczna obniżka cen...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v