Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
5 minut temu, suffeks napisał:

oprysk będzie bardzo dokładny tak. rozsiewaczem zawsze coś poleci do sąsiada nawet jak ktoś ma hydro z talerzem który zwolni z jednej strony (bo limiter to już stara technologia). ale mi tak wystarczy, cenie wygodę. opryskiwacz mam każdy rozpylacz jest sekcją czyli razem 54 i tak rsm nie chce. jakby kosztował 1/2 ceny saletry wtedy bym się zastanowił. 

ja mam opryskiwacz z gps section control, rozsiewacz z wagą bez gpsu jeszcze, ale i tak wolę mimo wszystko rsm - z perspektywy ostatnich 2 lat

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, Kubawww napisał:

Plus jeszcze trzeba dodać jak rsm wpływa na korozję opryskiwacza oraz przypalenia roślin po rsmi

a saletra nie wpływa na korozję rozsiewacza? mam 15 letni opryskiwacz, pokaż mi na nim rdze od rsmu, zapraszam. To nie opryskiwacz z belką z ceownika, gdzie belka zgniła po jednym sezonie używania rsm :P

Opublikowano

Zgadzam się z Tobą, im więcej ha ten czas się spokojnie nadrobi po nocach bo się zwróci jeżeli cena jest te 30% niższa, ale jeżeli jest taka sama to rsm mija się z celem. Chyba, że na piaskach i robimy jedną dawkę azotu wiosną.

• Root Admin
Opublikowano

3h przez cały sezon to trzeba po nocy robić?

Kazdy robi jak uważa i w zgodzie z tym jaki ma sprzet. 5 lat temu byłem przeciwny rsm, dziś jestem na tak. Rozsiewacza używam tylko do polifoski i kizerytu. łącznie na 15 ton nawozu. Jakbym się uparł to bym to rozsiał w jakies 4-5h

• Like 2
Opublikowano

Rsm moim zdaniem jest póki co najlepsza forma podania azotu, strat w porównaniu do saletry praktycznie nie ma, no i precyzyjność co do cm można by powiedzieć. Sam na swoje 40ha nigdy nie stosowałem, a chciałbym ale w okolicy nigdzie nie ma, zbiornik 20k to dla mnie za dużo, a w mauzery tak pisalem nie ma nigdzie. Jeśli chodzi o cenę czystego N to też w rsm wychodziło najtaniej, ale nie liczyłem przy obecnych cenach jak to wyglada.

Opublikowano
11 minut temu, yacenty napisał:

dalej nie rozumiem, co jest droższe w utrzymaniu opryskiwacza?

myślisz że korozja to tylko z zewnątrz? 

azot działa agresywnie na wszystkie elementy, to że działa nie znaczy że będzie działać tyle ile ten sam opryskiwacz nie widzący rsm 

Opublikowano (edytowane)

U mnie tez kawałki wąskie a długie i jak używałem granuli do od miedz słabe było, można powiedzieć ze heder bierze najszerzej raz w koło a najsłabiej sypie, po eresemie niema tego problemu.Jest tyle samo nawozu puł metra przy miedzy co na środku pola,dłużej działa rsm

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
20 minut temu, tommy66692 napisał:

U nas mauzer po 350zl sztuka chodzi, potrzebuje 20 szt to 7 tys a zbiornik 22000 kupiłem za 11 netto i będzie na lata

Cysternę to rozlejesz nawet do 18sztuk  mauzera . Ja z 4 lata temu kupowałem to były po 160 zł/szt , prawie nówki , po jednym zalaniu . A co do tego że cena rsm i saletry się zbliża do siebie , to oczywiście to że coraz więcej osób używa rsm . Jak zaczynałem przygodę z rsm 11 lat temu , to nawet na niektórych składach nie wiedzieli co to jest , a cena pomiędzy granulą była ogromna . Także ludzie , opamiętajcie się i nie stosujcie tego rsm bo podbijacie cenę ,a tak to może znowu będzie się kupować z 20-30 % taniej niż granule .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

ale mauzer a mauzer to jest różnica w niektórych zawory na stałe zgrzewane a to zawory te klapowe, najlepsze kulowe do tego palety rożnego rodzaju drewniane plastikowe w ocynku więc , kupić coś dobrego to tez kosztuje.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Ja tez kupiłem zbiornik, mauzery tez mam i cuda z nimi byli a to gwint taki jak w rurach teraz robią na grubym gwincie.Ogólnie żeby kupić jakieś jednolite na takim zaworze bo ten najlepszy

obraz.png.24e8ce592f842698eee339d567a1eb7a.png

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Strongman napisał:

ale mauzer a mauzer to jest różnica w niektórych zawory na stałe zgrzewane a to zawory te klapowe, najlepsze kulowe do tego palety rożnego rodzaju drewniane plastikowe w ocynku więc , kupić coś dobrego to tez kosztuje.

kupowałem na paletach metalowych w ocynku , drewniane to wogule nie wchodziły w rachubę , zawory kulowe 2 calowe . czyściutkie , wszystkie o jednakowych parametrach , bo szły z jednego miejsca 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Rsm jest najtańszym sposobem na uzyskanie równomiernej aplikacji. Jeśli chodzi o przypalenia to jest minus ,ale warto aplikować jak najkrócej przed deszczem, choć to nie takie proste w tych czasach. Duża dawka ogranicza wydajność ,ale aplikujemy 3 formy azotu. To nie wiem czy przejazd dwa razy rozsiewaczem wyjdzie szybciej z saletrą i mocznikiem. Ogólnie najwięcej o minusach rsm robią ci co nie stosują.  Początki z rsm są kłopotliwe, za nim dojdziemy do wprawy i dostosujemy sobie infrastrukturę. Jednak przy takiej samiej cenie jak saletra już jest to mniej atrakcyjny nawóz. 

Opublikowano

Od 8 lat stosuję rsm , nic mi nie zgniło , korozja jakaś tam powierzchowna się pojawiła tu i ówdzie ale nie popadajmy w paranoję , póki co to widzę same plusy .

Opublikowano

Po co ta dyskusja o wyższości formy stałej nad płynną i odwrotnie (jak rząd i opozycja ) każdy ma swoje podejście sprzęt i filozofię nawożenia przez naście a może i dziesiąt  lat stosowałem RSM i moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie w tym roku kupiłem formę stałą bo rsm niedostępny był (odkurzę rozsiewacz i będę sypać trudno )  na opryskiwaczu nie widzę nadzwyczajnej korozji a dokładność aplikacji nieporównywalna do form stałych tak przy miedzy jak i na uwrociach i to bez względu na wiatr- przeładunek też wygodny podłączam wąż i włączam pompę ( niestety trzeba zainwestować w zaplecze ale to raz i spokój na lata) .Kto inny preferuje formy stałe bo to nie ma zbiornika albo opryskiwacza szkoda lub twierdzi że szybciej rozsieje (to fakt ale ile set ha do posypania że taki pośpiech?) 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v